Divendres, 23 d'Agost de 2024

Alfons Garcia: ‘Hem d’invertir en activitat industrial i turística’

Reusdigital.cat entrevista a l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

28 d'Agost de 2015, per Enrique Canovaca
  • Alfons Garcia ha estat reelegit alcalde amb més vots

    Enrique Canovaca

  • Enrique Canovaca

Quins són els principals objectius que s’ha marcat vostè després de ser reelegit alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant amb la mateixa coalició?

El nostre gran objectiu és aconseguir la diversificació econòmica del municipi, que vol dir invertir fonamentalment en l’activitat industrial i la comercial i turística.  Nosaltres tenim unes característiques energètiques nuclears i això té una data de caducitat que ens obliga a buscar noves perspectives de futur a mig i llarg termini. Hem d’invertir en els polígons industrials, per tal de generar innovació tecnològica i ser més competitius per atraure inversions. L’altre sector que per nosaltres és important és el turisme. Som un municipi del sud de la Costa Daurada i no estem saturats: hem d’aconseguir tenir més oferta per atraure més turistes i això vol dir lligar projectes per diversificar el sector. El turista que vingui ha de tenir altres complements, a banda de sol i platja, tot un patrimoni cultural, històric o natural.

Ara mateix quin PIB significa dins el poble el sector industrial?

Més o menys el 50%.

I l’altre 50% parlaríem de turisme bàsicament?

Parlaríem de turisme, comerç i altres activitats.

Quins serien els principals equipaments que vostè es planteja de cara a aquest mandat?

Primer hem d’impulsar la iniciativa privada en el sentit de posar en valor els recursos que tenim, és a dir, en el polígon ens hem convertit en operadors de telecomunicacions i crec que és un actiu molt important per afavorir l’inversor a venir cap aquí. A nivell turístic hem facilitat un nou plantejament urbanístic que permet les inversions per fer petits ressorts i hotels. Com a equipaments municipals, no tenim grans projectes, bàsicament una Casa de la Cultura, un projecte de museïtzació que entrarà en funcionament molta aviat i un centre d’interpretació etnogràfica, que pot afavorir l’arribada de turistes al nucli històric de Vandellòs.

A la Costa Daurada, el tipus de turista que arriba és majoritàriament de sol i platja.

L’aposta pel nostre municipi és buscar aquest turisme de qualitat, un turisme bàsicament si pot ser de l’Estat. Si és estranger cap problema, però sobretot que sigui un turisme  equilibrat i que busqui aquest complement, a més de sol i platja. Busquem gent amb una capacitat econòmica determinada.

A nivell econòmic com es troben les arques de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant?

Les arques estan molt sanejades. Afortunadament, no tenim dificultats de liquiditat econòmica, al contrari, tenim un romanent important i a nivell de crèdits l’únic que estem és  amortitzant algunes naus que tenim a la mancomunitat de la qual formem part, la MIDIT. Hem anat disminuint els crèdits en aquests quatre anys i esperem acabar el final del mandat si no a zero, pràcticament a zero.

El municipi ha hagut de fer algunes inversions que en teoria corresponien a d’altres administracions.

Efectivament. És una mancança que hem tingut de les altres administracions. Per exemple, no hem disposat d’un Pla d’Obres i Serveis, com hi ha hagut en d’altres moments, ni tampoc de grans inversions de l’Estat. Ara sí, però, i cal dir-ho, el govern espanyol ens ajudarà amb l’1,5% cultural per millorar la muralla, amb poc més de 300.000 euros. No obstant, sí que és veritat que les inversions les fem amb recursos propis i sense necessitat tampoc de demanar un crèdit. Busquem un equilibri entre els ingressos normals de cada any i les despeses que generem.

La principal reclamació amb una altra administració del seu consistori és l’obertura del CAP les 24 hores al dia.

És un tema que hem lluitat davant del departament de Salut i tot són paraules bones, però ens falta el gest de reconeixement cap a un municipi nuclear, rodejat d’infraestructures, que té moltes incidències i que és un municipi turístic. Esperem que el departament ens ho reconegui i que la gent pugui tenir al seu abast aquest servei. A hores d’ara, el sufraga el propi consistori.

Quin increment de població hi ha a l’estiu?

En aquests moments multipliquem per quatre la població, podem arribar als 20.000 habitants. Nosaltres rebem molt de turisme de segona residència també, sí que és veritat que tenim poca oferta hotelera, tres hotels i tres càmpings, però molts apartaments de segona residència. A més, si t’hi fixes també hi ha molta gent d’altres urbanitzacions que no són del nostre municipi, del propi Miami o les Planes del Rei, que es vinculen molt al nostre territori i això fa que estem una mica ofegats en aquest servei sanitari.

S’han plantejat incrementar els impostos a nivell empresarial o al ciutadà?

Afortunadament, tenim altres fonts d’ingressos que sí tenen unes taxes impositives importants, de cara a l’IBI o l’impost de societats. Així que aquí tenim els més baixos que ens permet la llei. No els apujarem.

A nivell ferroviari, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és una part important del Corredor del Mediterrani i encara ha de conviure amb una via única. Què li reclama a l’Estat?

Nosaltres el que demanem a l’Estat és una major i millor connectivitat amb l’àmbit metropolità de Tarragona i Barcelona. Sí que és veritat que aquestes obres han tardat molt per la indefinició del territori en general i administrativa de l’Estat o per la incapacitat d’arribar a un acord per marcar un tram clar en tot el que és aquest enllaç del Camp de Tarragona i evidentment això a nosaltres ens ha repercutit negativament. A hores d’ara s’està treballant, sembla que hi ha bones perspectives i les infraestructures ferroviàries estan en vies de resoldre’s, com per exemple la doble via fins a Vila-seca o la futura nova estació de l’Hospitalet. Ens quedarà després resoldre l’antic traçat i l’antiga estació.

Espera que la nova estació sigui una realitat durant aquest mandat?

Sí, segur. Ja està licitada, adjudicada i en obres.

Suposo que això també serà un avenç per l’arribada de turistes.

El turisme que ve al nostre municipi, en general, no ho fa per via ferroviària, però sí que és veritat que facilita que els nostres veïns o alguns dels nostres possibles potencials visitants utilitzin aquest mitjà per desplaçar-se cap a l’àrea de Tarragona i cap a l’àrea de Barcelona, especialment.

Perquè la connectivitat precisament amb Tarragona i Reus encara la veu deficient?

A nivell terrestre l’entrada en funcionament de l’autovia ens ha facilitat molt la connexió amb Tarragona. La veritat és que la connectivitat amb Cambrils, Salou, i Tarragona és molt fàcil per via terrestre perquè l’autopista i l’autovia t’ho faciliten. Cap al sud tens un altre problema. I la xarxa ferroviària segurament canviarà la connectivitat de la gent, perquè veurem com queda aquest tram per anar a Tarragona, si haurem d’entrar a Vila-seca... Sí que és veritat que la relació tradicional del municipi era la capital de comarca, que és Reus, però evidentment les inversions o les connexions que hi ha són les de fa dècades. No hi ha hagut inversions i s’ha produït una tendència d’anar més cap al litoral, cap a Tarragona.

És a dir, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té més relacions econòmiques amb Tarragona que no pas amb Reus.

Exacte, s’està modificant aquesta dependència jeràrquica una mica del que era el capital tradicional del municipi respecte a Reus ara que les connexions et porten més cap a Tarragona.

En aquest sentit creu que s’hauria de fer alguna millora per connectar-se millor amb la resta de la comarca.

Evidentment, la comarca del Baix Camp necessitaria una xarxa de transports públics més potent i suposo que també una inversió en infraestructures que dimensionés especialment la connexió Cambrils-Reus, que entenc que és la que nosaltres ens caldria. Que algun dia hi hagi una autovia.

La resposta de les administracions sobretot supramunicipals pot ser que com que no hi ha diners, no es pot invertir.

Tot és qüestió de prioritats. Vull dir, a nivell tant estatal com català. A nivell estatal s’està construint una infraestructura ferroviària d’alta velocitat que supera els principals països europeus, i a nivell català, la Generalitat suposo que també té prioritats en d’altres territoris. Però potser el nostre també s’ho mereix.

A nivell econòmic, la central nuclear és cabdal. Fa poc, el president de Castella – La Manxa qüestionava la instal·lació del magatzem nuclear a Villar de Cañas. Està d’acord amb aquest qüestionament?

Des dels municipis nuclears, que estem associats al voltant d’una organització (Agrupación de Municipios Afectados Por Centrales Nucleares), sempre s’ha reclamat que hi hagués un espai amb un magatzem centralitzat. Una altra qüestió és que els tècnics i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) donin les autoritzacions i els permisos a Villar de Cañas. També se sap que en el dossier tècnic, la població manxega ocupava el quart lloc en relació als municipis que eren considerats més idonis per acollir el magatzem... Nosaltres, com a associació, no hi entrarem a valorar perquè aquesta competència és de l’organisme regulador. Si el CSN dóna el seu recolzament...

En tot cas, creu que el territori ha perdut una oportunitat històrica?

Com se sap, el territori va presentar la candidatura d’Ascó, que segurament presentava molts paràmetres favorables per allotjar aquest tipus de magatzem. Una altra cosa és que per raons polítiques o d’altre ordre, la seva candidatura va quedar descartada.

Quina és la relació empresarial i política amb la central i la seva percepció per part de la ciutadania?

La relació que hi ha amb la central és positiva. Evidentment tot en aquesta vida és millorable però sí que és veritat que hi ha un contacte diari, una comunicació i una entesa. Ells ens expliquen els seus projectes i nosaltres hem de ser capaços de presentar-los i desenvolupar-los.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant feia poc rebutjava per segon cop entrar a l’AMI. Perquè va votar en contra d’entrar-hi?

Al municipi hi ha una sèrie de grups municipals la ideologia dels quals no combrega amb adherir-se en aquest tipus d’associacions. En el meu cas, represento un partit que defensa un model d’Estat federal, no estem per una Catalunya independent, i per tant, el més coherent és la decisió presa.

Llavors quin serà el paper dels ajuntaments de cara al 27S?

Les eleccions del 27S tenen el caràcter que tenen, cadascú les llegeix en la clau que les vol interpretar... Nosaltres com a ajuntament hem de ser escèptics, en aquest sentit. Són unes eleccions al Parlament de Catalunya i s’han de posar a l’abast de les formacions polítiques una sèrie d’eines i mecanismes. Els equipaments públics estan a disposició dels diferents partits perquè facin la seva campanya i cadascú expliqui la seva ideologia, programa i candidatura.

O sigui que hi hagi pluralitat política.

Sí, està clar. Respectar la pluralitat, faltaria més.

A nivell cultural, el municipi perd aquest any un festival de referència com el Palmfest. Com es pot omplir aquesta pèrdua?

El Palmfest ha tingut el recorregut que ha tingut... Evidentment ha servit per projectar el municipi en l’àmbit cultural, el de la música indie, bàsicament. L’Ajuntament sempre ha donat suport a aquest projecte, que ha tingut una gran repercussió mediàtica, i altra cosa és que l’organització ha dit que aquest serà el desè i l’últim any. Per nosaltres, això és una pèrdua d’un festival de referència però mirarem d’indagar un projecte que pugui tenir una repercussió similar.

A nivell comunicatiu, el poble es caracteritza per tenir uns mitjans de comunicació públics força potents. Cap on s’ha d’avançar en aquest àmbit?

Nosaltres entenem que la comunicació és un actiu de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i a diferència del que ha succeït en altres en altres municipis o en altres corporacions hem estat capaços no només de mantenir-los, sinó de dotar-los d’un millor espai per desenvolupar el seu treball. Cal impulsar la comunicació pública i promoure la diversitat ideològica, a través de mitjans ben dotats i formats.

A nivell polític, vostè ha estat dels pocs socialistes que ha crescut durant aquestes eleccions municipals. Com valora aquest fet?

És un reconeixement a una obra de govern realitzada i suposo també a unes maneres determinades de buscar la proximitat de cara a la ciutadania. És a dir, sentir-se a prop de la gent en els moments de més necessitat.

Les sigles del PSC estan molt a la baixa. Vostè és un dels feus més importants que hi ha al Baix Camp.

Al PSC potser li ha faltat aquest procés d’actualització i de llegir millor la situació política del país, posicionar-se d’una forma més ferma i més sòlida respecte als veïns.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital alfons garcia alcalde de vandellòs i l'hospitalet de l'infant

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  29 d'Agost de 2015

I el poble què?

Hauria de ser prioritari invertir en temes socials, humanitaris i ciutadans! Després tot aniria millor i no caldria invertir en publicitat i campanyes polítiques!