Des del dia 15 de gener i fins a aquest divendres s’està duent a terme el Teens’ Lab de l’empresa BASF, on una trentena d’alumnes de quart de l’ESO de diferents escoles del territori (Reus, Tarragona, Salou i la Canonja) visiten els laboratoris de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili i realitzen un taller experimental per descobrir la professió i la branca de la química.
En total hi participen 192 alumnes, que cursen l’assignatura de física i química com a optativa a les seves respectives escoles, però la duu a terme un centre cada dia, el que comporta la visita d’una trentena d’alumnes per jornada.
L’activitat consisteix en fer servir diferents tecnologies químiques per identificar uns compostos secrets. Mitjançant diferents pràctiques i instruccions han de saber amb quin tipus de compost estan tractant. Treballen amb sucres, sals, àcids i dos bicarbonats.
L’alumne de l’escola Lestonnac de Tarragona, Xavier Rodríguez, explica: “Amb aquest tipus de tallers aprenem més que a classe, on ens acostumem a centrar-nos en els fonaments teòrics", i afegeix: "Aquest laboratori està més preparat i l’activitat és diferent de les pràctiques que acostumem a fer a l’escola”.
Els monitors del taller els hi donaven total llibertat, però els hi lliuraven les instruccions necessàries per treballar amb seguretat dins del laboratori. De fet, un cop tenien identificats certs compostos podien crear flames i jugar amb els seus estats, passant-los de sòlids a líquid.
El director del departament d’enginyeria química de la URV, Ricard García, creu que la millor manera d’aprendre és “aplicant la ciència en jocs i activitats que diverteixin i alhora desenvolupin els seus coneixements”.
Des de BASF, també asseguren que aquest format d’aprenentatge aporta “eines per comprovar si l’àmbit científic pot ser una solució cap als seus estudis”.
Tant la URV com BASF, escoles i alumnes són conscients que els joves es troben en l’últim tram abans d’escollir quin batxillerat fer i començar a decantar-se cap al seu futur. La gran majoria d’alumnes que estan passant pel laboratori encara no tenen del tot clar si volen dirigir-se cap a la branca de ciències, però aquestes activitats els ajuda a decidir-se.
“Aquesta experiència ens permet aplicar el que aprenem a l’aula i tenir un primer contacte amb el món de la química per si ens hi volem dedicar en un futur”, explica Marta Burillo, alumna participant del taller.
En finalitzar l’activitat, els alumnes visiten les instal·lacions de la BASF i poden descobrir com és la feina que es realitza en aquesta empresa química.
La URV i les empreses del sector químic són conscients que aquestes jornades els permet conèixer el talent que hi ha al territori, per aquest motiu desenvolupen projectes de recerca d’aquestes característiques, com és el cas del Kids Lab on nens de menys edat fan proves i poden experimentar la química i tenir una primera presa de contacte amb el món científic.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics