Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Analitzen l’amfiteatre de Tarragona per trobar l’origen de les esquerdes

Un estudi dirà com cal actuar a la zona reconstruïda als anys 70

27 de Novembre de 2018, per Redacció/ACN
  • La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, visitant els treballs que han començat a l'amfiteatre de Tarragona.

    ACN

L’Ajuntament de Tarragona ha començat aquesta setmana les cales i sondejos a la zona reconstruïda de l’amfiteatre romà. Al febrer, unes esquerdes en un mur posterior de la grada afegida l’any 1979 van obligar a tancar l’accés a l’arena i a habilitar un accés alternatiu. Des d’aleshores, els tècnics municipals han fet diverses proves al monument per obtenir una diagnosi i definir futurs projectes d’intervenció. Els treballs, que tenen un cost d’uns 50.000 euros, s’enllestiran abans de final d’any. A mitjan gener se’n sabran els resultats, segons la regidora de Patrimoni, Begoña Floria, qui ha insistit que la part original de l’amfiteatre -del segle I- no presenta problemes.

L’arqueòloga municipal, Pilar Bravo, ha apuntat que els sondejos que es fan a la graderia i a les parets pretenen analitzar el sistema de fonamentació i de recolzament. Fins ara, s’han fet estudis de tomografia i amb georadar, i s’han instal·lat mesuradors de vibracions i de fissures que, durant un any, informaran de possibles anomalies. Les cales i sondejos que han començat recentment duraran dues setmanes i, tot seguit, es farà un estudi geotècnic.

En paral·lel, es consultarà la documentació existent als arxius de Lleida i València sobre la reconstrucció que es va fer als anys 70. Això permetrà arrodonir la diagnosi i abordar la recuperació. Bravo ha admès que hi ha esquerdes importants a les parets de carreus i obertures a la superfície de circulació.

Les diferents proves de camp s’enllestiran durant el mes de desembre i després començarà l’estudi. Aquest document establirà les bases de futurs projectes d’intervenció arquitectònica amb la finalitat de corregir les patologies detectades.

La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, ha subratllat que calia actuar perquè l’amfiteatre és el monument més “icònic” del patrimoni mundial de Tàrraco. Tot i això, la regidora ha insistit que la part que data de l’època romana “està perfecta”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics