Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Un tresor anomenat Capafonts

El forn de pa medieval i el seu bellíssim entorn, amb infinitat de rutes i itineraris, fan de la vila una de les joies del Camp

27 de Gener de 2019, per Marc Busquets
  • Galeria d'imatges de Capafonts

    Cedida

  • Cedida

  • Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

  • Reusdigital.cat

En mans de conqueridors normands, el 1151, Capafonts va aparèixer vuit anys més tard a la carta de poblament de Prades. Integrada al seu comtat, poc abans del segle XIV la vila va ser un regal de Ramon Berenguer a la seva muller, Blanca. Tot i les calamitats agrícoles que ha patit al llarg dels segles, segons les cròniques locals, el poble ha treballat sempre la terra. A mitjans del segle XIX s'hi conreava sègol, llegums i patates, entre altres. Si aneu a la recerca de la calma i la pau, és el vostre lloc. Tot just hi viuen prop d'un centenar de veïns. 

Allotjament i entorn

Per fer-hi una escapada de cap de setmana, l'oferta d'allotjament és prou bona. Hi ha diverses cases rurals, com ara Cal Llarg, al carrer del Calvari, o el Celler de Cal Garriga. A la Travessera de les Eres, a més, hi trobareu Somianatura. El bellíssim entorn natural de Capafonts és el seu principal reclam, sí, amb les muntanyes de Prades com a símbol i el Puig Pelat o la Pica Roja com a cims a l'abast. No obstant això, una passejada pel nucli de la vila us permetrà la descoberta de l'Església Parroquial, dedicada a Santa Maria. Senzilla, d'estil barroc, es va acabar el 1763. 

El temple, per cert, presenta un parell de curiositats. La primera, que compta amb tres campanes, una de les quals realment pesada. La segona, que al damunt de la porta de la sagristia s'hi veuen dos caps de bou. S'explica que és la paga que va demanar l'amo del Mas del Fortet (actualment una casa de colònies) per haver estat qui més pedra havia dut per tal que es construís l'Església en qüestió.

El forn de pa medieval

Amb tot, és de visita obligada la casa de la vila, que als seus baixos hi té un forn de pa del segle XIII en perfecte estat de conservació i que podreu visitar per 1 euro per cap. Els veïns, lògicament, treuen pit pel que defineixen com "una raresa d'un valor excepcional" a Catalunya que us permetrà viatjar a l'edat mitjana. 

Per caminar una estona, si ho voleu, als afores hi teniu l'Ermita de la Mare de Déu de Barrulles, del segle XII. Abandonada durant segles, es va rehabilitar i reconstruir als anys 50 del segle passat. Ara bé, d'itineraris i excursions per gaudir del bellíssim paisatge que envolta Capafonts teniu moltes opcions. En tot cas, us proposem que feu el camí fins a la Font de la Llúdriga. Us hi conduirà un bosc pel qual passareu per dics, salts d'aigua i gorgs. La imatge final, un cop al lloc, és misteriosa i onírica. 

Finalment, i com que de ben segur que haureu fet gana, us recomanem que us deixeu seduir per la cuina local al bar restaurant El grèvol. Gaudiu del diumenge. 

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

capafonts baix camp reusdigital
capafonts baix camp reusdigital
capafonts baix camp reusdigital
capafonts baix camp reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges