Dijous, 06 de Maig de 2021

Cultura inicia de les obres de restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla

Els treballs, d'unes 12 setmanes de durada, compten amb pressupost de 180.000 euros

26 de Febrer de 2018, per Redacció
  • Imatges de la vil·la dels Munts

    Cedida

Aquest mes de febrer s'han iniciat les obres de condicionament i restauració dels banys meridionals de la vil·la romana dels Munts, a Altafulla, adscrita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Una intervenció que s'emmarca en l'acord marc del departament de Cultura i l'Ajuntament de Tarragona per "la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco" i que està finançada en gran part per l'Obra Social 'La Caixa' (180.000 euros) en el marc del programa Patrimoni en Acció.

L'actuació, a càrrec de l'empresa Rècop i amb una durada prevista de 12 setmanes, té com a principal objectiu "garantir la conservació i preservació dels banys, així com millorar-ne la presentació per facilitar la comprensió del conjunt", s'ha exposat. El projecte abasta cinc ctuacions principals. D'aquesta manera, la primera passa per la consolidació de les parets, pintures i elements que es troben a la intempèrie, "amb la finalitat de garantir una correcta conservació en un ambient agressiu pròxim al mar". En segon lloc es durà a terme la restauració de les estructures, el que millorarà "les condicions de conservació futures, evitant que els agents degradants actuïn sobre les restes". Puntualment, a més, es recreixeran estructures per facilitar la seva interpretació global (al corredor d'accés, al tepidari i al caldari). Els treballs seguiran amb la restitució en el seu emplaçament original dels elements arquitectònics i escultòrics, bàsics per a la comprensió de la vil·la. Afectarà mosaics, paviments i revestiments murals, però s'incidirà principalment en la zona del frigidari, on es restituirà la decoració de les fornícules amb les escultures que presentava originalment (amb reproduccions d'Esculapi, Eros i Higea), i la zona de les latrines, que es reconstruiran en una part.

Posteriorment es procedirà la implantació de nous elements i volums desapareguts, amb la voluntat de garantir la comprensió del conjunt. Es reposarà part dels seients de les latrines, s'implantaran pilastres al corredor d'accés, columnes a l'atri-apoditeri, i es reconstruirà una part de l'hipocaust del caldari i del tepidari, amb la finalitat que es vegin els diferents estrats constructius. Finalment, es farà la pavimentació i altres elements. S'habilitaran recorreguts que facilitin al visitant el pas pels diferents sectors de la vil·la, fent més fàcil la seva comprensió. La vil·la romana dels Munts es troba a 12 quilòmetres al nord-est de Tarragona, en una estratègica posició entre la Via Augusta i la costa, i és un dels conjunts arqueològics més importants d'Hispània, amb un dels conjunts de banys privats més importants de Catalunya.

La vil·la forma part del conjunt de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000. La vil·la, construïda en el segle II, és una mostra de com "devia ser la residència d'un alt càrrec de l'administració imperial romana a Tàrraco, que va gaudir del màxim esplendor en època de l'emperador Adrià". A mitjans del segle II va ser la residència de Caius Valerius Avitus (legat imperial i duumvir de Tàrraco) i la seva esposa Faustina.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics