Dimarts, 10 de Setembre de 2024

El consum d'aigua del CAT disminueix gairebé un 14% durant el 2020

El consorci preveu fer inversions per valor de 36,6 MEUR fins al 2023

27 de Gener de 2021, per Josep Gallofré
  • Seu del Consorci d'Aigües de Tarragona, a l'Ampolla

    Cedida

El consum d'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona ha disminuït fins als 63,77 Hm3 anuals aquest 2020. Una xifra 10 punts per sota dels 73,79 Hm3 que van consumir els consorciats (63 ajuntaments de la demarcació de Tarragona i 25 indústries) durant el 2019. Aquest percentatge -segons han explicat aquest dimecres el president del CAT, Xavier Royo, i el director-gerent, Josep Xavier Pujol- ha baixat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Els consums d'aigua provinents del CAT van reduir-se notablement el mes d'abril i es van mantenir en descens fins al juny. En aquest sentit, el descens anual respecte el 2019 se situa al voltant del 20% en ajuntaments i el 35% en indústries.

El CAT ha anunciat el pla d'inversions 2020-23 per un valor de 36,6 milions d'euros. Durant el 2020 ja s'ha treballat en diversos projectes i serà durant els pròxims anys quan tindran lloc obres destacades com el dipòsit de Coto del Rei al Vendrell o la millora de la qualitat de l'aigua a l'ETAP de l'Ampolla. En seguretat, ja s'han iniciat els projectes de soterrament de la conducció a diferents espais i el sistema de seguretat física i lògica de l'ETAP.

Xavier Royo i Josep Maria Pujol també han explicat que treballen amb projectes a mitjà termini, com la detecció en línia en continu de la canonada principal, el nou dipòsit d'aigua crua a l'Ampolla i els dipòsits reguladors a Cunit i Vila-seca. Pujol també ha anunciat que l'objectiu en els pròxims anys és la digitalització de dades i que aquest febrer es posarà en marxa un nou model de visites virtuals.

Col·lapse a la canonada principal l'any 2020

Xavier Royo remarcat com a fet més destacat del passat 2020 el trencament de la canonada principal a l'Ampolla. L'incident es va resoldre amb poc més de 40 hores, quan es va restablir el servei de subministrament als consorciats. Immediatament es va contactar amb el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) per saber les causes del col·lapse. L'òrgan científic va concloure que no es tractava d'un defecte de la canonada sinó que el trencament va ser produït per un factor extern, hi va haver una contaminació del terreny per on passa la conducció principal causada per l'aigua de rec de la finca amb una concentració de clorurs molt alta.

Després de conèixer les causes del col·lapse, el CAT va començar un procés de diagnosi de la canonada principal (interromput durant 3 mesos per la pandèmia) que va finalitzar amb la substitució urgent de 5 tubs dels més de 12.500 analitzats. La revisió es va fer en un tram de 75 km, entre el punt de captació a Camp-redó i Tarragona, a través d'un sofisticat sistema de camps electromagnètics. Amb paraules de Josep Xavier Pujol, dels tubs inspeccionats 33 van presentar patologies i 5 d'ells ja han estat substituïts.

La segona fase, prevista per l'any 2021-2022, consistirà en la implantació d'un sistema de detecció en línia en continu que alerti de l'evolució estructural de la canonada. El cost de tot el projecte és d'aproximadament 5,5 milions d'euros.

Per últim, el CAT ha celebrat que dues sentències del TSJC li han donat la raó amb relació al subjecte passiu del cànon de l'aigua, pel qual el jutjat ha obligat l'ACA a retornar aquest tribut del període 2012-2015, per un valor de 3,56 MEUR.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics