Diumenge, 17 de Gener de 2021

El govern de Cambrils presenta els prop de 600 objectius del PAM

A partir de quatre eixos estratègics, inclou qüestions com l'impuls de l'avinguda de l'Esport, o el projecte i la urbanització de la rambla de Jaume I

07 de Febrer de 2020, per Redacció
  • Una imatge de la presentació del PAM

    Cedida

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el primer tinent d'alcalde, Josep Lluís Abella, i el segon tinent d'alcalde, Oliver Klein, han presentat aquest migdia les 587 accions del Pla d'actuació municipal (PAM) 2019/ 2023. L'acte obert a personal tècnic, cos polític i ciutadania en general s'ha portat a terme a la sala de plens de l'Ajuntament. Per primera vegada la ciutadania podrà consultar l'estat d'execució de les actuacions per fer el seguiment de l'acompliment dels objectius en temps real des del portal de transparència i govern obert. La iniciativa respon "a l'aposta de l'Ajuntament per potenciar el rendiment de comptes amb les cambrilenques i els cambrilencs, seguint l'ordenança de transparència i bon govern aprovada aquest gener", tal i com s'ha assenyalat aquest divendres.

Aquest full de ruta, dividit en quatre eixos estratègics de desenvolupament, "defineix les principals línies d'actuació del govern, concretant projectes i programes previstos pels propers quatre anys", s'ha fet constar. El nou pla "se centra en la millora del benestar de les persones i els serveis públics, el foment d'una economia emprenedora i responsable, i la construcció d'una ciutat segura, equilibrada, endreçada i propera a la ciutadania", han exposat fonts municipals. L'acte de presentació ha començat amb la intervenció del tercer tinent d'alcalde, Alejandro Garcia, encarregat de fer el seguiment polític del PAM. Aquest ha fet una introducció sobre les dades obertes, ha detallat les diferents fases d'elaboració del PAM, i ha explicat que el servei de Noves tecnologies de l'Ajuntament està desenvolupant un programari propi que permetrà consultar el grau d'execució real i exportar les dades a documents office per poder-les tractar.

A continuació, l'alcaldessa ha afirmat que el PAM "reflecteix els objectius i polítiques d'actuació del govern amb una visió global i transversal". "Treballarem amb una visió de futur a curt, mig i llarg termini, amb honestedat, proximitat i transparència política", ha assegurat. Ha explicat que "ara toca posar al dia tot el que s'ha quedat endarrerit" després que durant la crisi i posteriors anys de recuperació econòmica "s'haguessin de destinar els recursos econòmics principalment a despesa fixa i serveis bàsics". Entre les grans inversions d'aquest mandat, l'alcaldessa ha destacat l'avinguda de l'Esport per connectar Cambrils i l'estació amb l'A7 i l'AP7, la urbanització del carrers de les Barques i de Pau Casals, el projecte i la urbanització de la rambla de Jaume I, l'estudi de viabilitat del teatre auditori i les actuacions necessàries de l'antic traçat de les vies del tren.

A banda, Mendoza també ha explicat que el govern continuarà millorant les polítiques de transparència iniciades el mandat passat. "Volem anar més enllà amb una política que vetlli per la qualitat dels serveis, l'ètica en el funcionament de l'administració, el bon govern, la bona gestió dels recursos públics i el rendiment de comptes", ha assegurat. En aquesta línia, ha afirmat que el document "és un compromís amb la ciutadania que permetrà avaluar el compliment de les accions". Finalment, l'alcaldessa ha agraït la col·laboració de tots els departaments de l'Ajuntament i ha afirmat que tant el cos polític i com el personal tècnic "haurà de fer un esforç per adaptar-se a la nova manera de treballar que implica aquesta transparència".

L'eix número 1 du per títol 'Una ciutat enfocada al benestar de les persones' i engloba els programes centrats "en la millora de la qualitat de vida de les persones dins d'una ciutat més inclusiva, cohesionada i justa, on es tinguin en compte les necessitats de totes les persones i es garanteixi el benestar en cada època de la vida". Per aconseguir-ho, l'alcaldessa ha afirmat que "cal vetllar per la igualtat de drets i oportunitat, impulsant aspectes claus de polítiques socials com l'educació, la salut, de l'habitatge, de la igualtat de gènere, de la inclusió, de la ciutadania, de la diversitat i la cohesió social". Entre les 304 accions previstes en aquest eix, Mendoza ha destacat l'ampliació de la tarifació social a més serveis municipals, la integració de Cambrils a la taula de pobresa energètica del Camp de Tarragona, l'ampliació a nous barris del Programa de mediació comunitària intercultural (PICI), la posada en marxa del servei d'atenció a persones que han patit alguna discriminació per motius d'orientació o identitat de gènere, l'elaboració d'un Pla Local d'Habitatge i el projecte comunitari d'horts urbans i l'espai social al barri de La Llosa, entre altres. L'alcaldessa també ha parlat de les polítiques per a l'envelliment actiu i de les polítiques de joventut, ha defensat l'educació com una eina integral de vida amb actuacions com l'ampliació de l'Escola de Música o la creació de la taula per l'ocupació per conèixer millor les necessitats reals i ajustar les accions, ha posat en valor la cultura com a element de cohesió i identitat amb l'ampliació i millora d'espais museístics i les negociacions per adquirir el celler de la cooperativa, i ha repassat algunes actuacions en l'àmbit de l'esport com la creació d'un Pla d'inversions i millores de les instal·lacions esportives, l'estudi de viabilitat de la construcció d'un nou poliesportiu lleuger i la creació de nous circuits de calistènia vora el mar.

'Una ciutat amb una economia emprenedora i responsable' és el segon eix estratègic i recull 78 accions "per contribuir al desenvolupament econòmic de Cambrils, tot oferint eines de dinamització dels sectors econòmics clau: el turisme, el comerç, el sector primari, l'emprenedoria i la indústria". "Ens hem de preocupar de la gestió econòmica de l'Ajuntament sigui eficient i responsable però també de crear un entorn econòmic favorable", ha afirmat el segon tinent d'alcaldia, Oliver Klein, que aposta per la col·laboració pública-privada per posicionar Cambrils "com un pol d'atracció comercial, gastronòmic, cultural i esportiu". Klein ha anunciat una nova línia d'ajuts per a l'adequació de les naus del polígon Belianes i l'ampliació dels plans d'ocupació municipals. Finalment, el regidor ha explicat novetats en el sistema fiscal com les facilitats en el fraccionament d'impostos, la introducció d'incentius a les activitats vinculades a l'aprofitament de l'eficiència energètica, l'estudi de les bonificació de l'IBI per a immobles amb sistemes d'aprofitament de l'energia solar i l'ampliació de la tarifació social.

'Una ciutat segura, equilibrada i endreçada' és el tercer eix estratègic del PAM, i inclou 140 accions "per construir una ciutat segura, equilibrada i endreçada". "Volem una ciutat que tingui unes artèries dinàmiques i funcionals, una ciutat intel·ligent, que miri el futur, una ciutat que escolti i que estigui al costat de les necessitats reals de les persones", ha afirmat el primer tinent d'alcaldia. En l'àmbit de l'urbanisme, el regidor ha destacat actuacions com l'estudi urbanístic del desmantellament de la via de forma coordinada amb administracions superiors o la promoció de l'habitatge protegit amb l'impuls d'actuacions urbanístiques com les dels polígons La Cava o Les Comes. Pel que fa a l'obra pública, Abella ha parlat de la conversió de la rambla de Jaume I i el carrer de Pau Casals en una zona de vianants, el que "permetrà la dinamització comercial; la construcció de l'avinguda de l'Esport, i la necessària reforma de l'avinguda de la Diputació, entre el Club Nàutic i el Pi Rodó". En el capítol de la seguretat, Abella ha explicat que es revisaran i s'adequaran les ordenances de convivència ciutadana perquè siguin una eina dissuasiva de l'incivisme i ha anunciat campanyes de conscienciació pel reciclatge com la 'Bona brossa', dirigida a tota la ciutadania o 'Capgira', dirigida a escolars. El regidor també ha afirmat que un dels cavalls de batalla seran les platges amb "més espais adaptats, més cabines sanitàries, més zones esportives i més manteniment"; ha parlat també de nous projectes de regeneració d'arbrat, i també de la substitució progressiva de l'enllumenat públic per tecnologia més eficient, "que ja s'ha començat a fer". A més, el govern vol impulsar un nou Pla de mobilitat urbana i millorarà i ampliarà la xarxa de carril bici. D'altra banda, s'ampliaran les zones de recepció de wifi gratuïta i "s'augmentaran les capacitats" de l'App Cambrils 24 hores.

L'eix 4, 'Una ciutat propera amb la ciutadania', preveu 65 accions "per convertir Cambrils en un model de transparència, govern obert i bon govern, d'ètica en el funcionament de l'administració i de rendiment de comptes amb la ciutadania". L'alcaldessa ha explicat que una de les actuacions més importants són la implementació del sistema OAC 360 amb l'ampliació de l'horari d'atenció a través del telèfon perquè la ciutadania pugui fer consultes sobre qualsevol tema i en especial com a suport per introduir-se en l'administració electrònica. En aquest sentit, també destaquen els canvis en la cultura política i organitzativa de l'Ajuntament per fer efectiu el rendiment de comptes amb la ciutadania, el reforç de la participació ciutadana amb noves eines com l'Altaveu o la potenciació dels centres cívics, l'ampliació de la dotació dels pressupostos participatius.

El document del PAM complet es pot consultar des del web de l'Ajuntament.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics