Diumenge, 08 de Setembre de 2024

El Monestir de Poblet es replanteja l’espai amb l'objectiu de duplicar la xifra de turistes

El projecte d’impuls turístic inclou un centre d’acollida als visitants i es museïtzaran espais del recinte

12 de Novembre de 2015, per ACN
  • Imatge del Monestir de Poblet

    Cedida

El projecte Cosmos, intervingut per voluntat de Ramon Berenguer IV, segons han explicat els monjos, reorganitzarà l'espai i serà un "lloc de vida, un lloc bell, un lloc on es crea un cosmos". "Fa 75 anys era un munt de runes", ha assegurat l'abat del Monestir de Poblet, Josep Alegre, que ha explicat que les millores i les noves intervencions han d'ajudar a que "l'edifici sigui el que ha de ser". Les reformes haurien d'estar enllestides en quatre anys i tindran un cost superior als 710.000 euros, que estaran finançats entre l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet -que es va beneficiar d'una subvenció per al desenvolupament de plans de foment territorial de turisme de la Generalitat-, la Diputació de Tarragona, el Monestir i altres entitats.

El Monestir ja compta fins ara amb dues sales que funcionen parcialment com a museu, la sala del dormitori dels conversos i la de l’Abat Copons. "S'unificaran sense fer gaire obres per no tocar elements patrimonials", ha detallat el prior Lluc Torcal. D'altra banda, també es construirà un Jardí Bíblic, que recrearà diferents escenaris de passatges bàsics d'inspiració bíblica a través de plantes d'origen mediterrani.

L'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, ha admès que doblar la xifra de visitants és "un objectiu ambiciós" però que malgrat això se l'han de marcat perquè repercutirà en l'economia del municipi. Alegre ha explicat que, tot i els tòpics, "la vida monàstica no és una vida tancada", sinó "una vida espiritual oberta" i per això és important que el monestir s'obri encara més als visitants. Per Güell, el projecte Cosmos "generarà l'oportunitat de viure més enllà del patrimoni la cultura monàstica", molt lligada també al territori.

El projecte enllaça amb els tres grans vectors del monestir: el social, l'ecològic i el cultural, segons ha explicat Torcal. La part social enllaça amb la creació de "nous llocs de treball", un punt que ja fa anys que es fomenta, amb una escola de restauració que dóna oportunitats a "nois i noies de la comarca que estan desencaminats" per famílies desestructurades. D'altra banda, la part ecològica es complementa amb la jardineria que l'escola de Reus fa al monestir, o la conscienciació de reduir el consum d'aigua o utilitzar energies netes. Finalment, la part cultural enllaça amb el centre d'interpretació que forma part del projecte Cosmos. "La manera de presentar el Monestir fins ara no era suficient perquè es presentava només la part monumental i no l'ànima de les construccions", ha detallat Torcal. Amb la nova construcció, ubicada en uns antics magatzems, el visitant podrà "fer un tast" i tenir "una petita experiència sobre què significa la vida monàstica".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics