Dimarts, 26 de Gener de 2021

Passejos que fan salut

El Casal l'Amic i els centres d'atenció primària de ponent organitzen Rutes de Salut per al públic familiar

07 de Gener de 2016, per Agnès Llorens/ Infocamp
  • Les Rutes de Salut ja fa anys que es duen a terme als barris de ponent de Tarragona, destinades a joves, i ara s'han obert al públic familiar per resoldre dubtes

    Infocamp

Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya anirà a Mahoma. Seguint la citació, els responsables del projecte Rutes de Salut han ampliat amb èxit, durant aquest 2015 que hem deixat enrere, la proposta d'aquestes rutes adreçades a joves a les famílies dels barris de ponent de Tarragona. L'objectiu d'aquesta iniciativa és resoldre els dubtes i les preguntes que sovint planen en el si de moltes famílies de manera concreta, discreta i eficaç.

Després d'anys d'experiències positives que ha suposat el projecte Rutes de Salut adreçat als joves, el Casal l'Amic i el col·lectiu d'infermeria dels centres de salut dels barris de ponent s'han animat a emprendre aquesta iniciativa, que es du a terme amb famílies que viuen en aquesta zona. En cada ruta, hi participen els educadors del Casal l'Amic que treballen en el projecte A Peu de Carrer, que, juntament amb els agents de salut, són els encarregats de gestionar aquestes experiències.

Rutes de Salut està plantejat com una trobada informal que afavoreix la comunicació i en què s'acaba parlant de temes molt importants que en una situació formal no es plantegen o costa molt més que surtin a la llum, destaca Cinta Fabregat, coordinadora tècnica del Casal l'Amic, que hi afegeix que el fet que aquestes sessions es duguin a terme en el context de l'educació de carrer “és molt important per tal de desvetllar dubtes en un ambient en què, tot i ser molt rigorosos, s'estableix un nivell de complicitat que moltes vegades no es troba en un CAP”. Segons els promotors del projecte, aquesta iniciativa és, en alguns casos, el primer pas cap a la consulta reglada del professional mèdic que correspongui.

De la mateixa manera que ja s'ha fet durant els darrers cinc anys, temps en què s'han organitzat experiències d'aquest tipus adreçades a joves en exclusiva, els temes que es tracten en aquests recorreguts informatius abasten la salut i la qualitat de vida des de tots els àmbits possibles: des de la salut sexual i les addiccions fins als trastorns alimentaris, però també tots els comportaments que poden afectar, per exemple, l'autoestima i el creixement personal.

De fet, tant organitzadors com participants aprenen de l'experiència. “A vegades es donen per assolits molts conceptes i no és així, molt sovint ens cal començar des del començament i aquest és l'objectiu que plantegen aquestes rutes”, destaca Fabregat, que remarca que aquest espai de conversa i intercanvi és beneficiós per a totes les parts i explica: “No és complicat trobar persones que vulguin unir-se a les rutes, ja que molt sovint són els mateixos usuaris els que vénen a cercar-te quan saben què és Rutes de Salut i com funciona la rutina.”

La difusió de les rutes es fa a través de cartells i les xarxes socials, i ara mateix s'organitza una sortida mensual de caràcter familiar, que se suma a les dues sortides destinades a joves. “Estem molt contents de l'acollida i el nostre objectiu és mantenir el projecte Rutes de Salut, ampliant els conceptes que siguin necessaris”, destaca Fabregat. De moment, continuaran caminant plegats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges