Dijous, 29 d'Octubre de 2020

El Morell rebaixa l’IBI i congela la resta de taxes

El ple també dona llum verda a una bonificació d’aquest impost per a aquells que instal·lin plaques fotovoltaiques

11 de Novembre de 2019, per Redacció
  • Imatge d'arxiu de l'Ajuntament del Morell

    Reusdigital.cat

L’Ajuntament del Morell ha aprovat per unanimitat rebaixar l’Impost de béns immobles, l’IBI, de cara al 2020. Així, i tal com explica Eloi Calbet, alcalde del Morell i també regidor d’Hisenda, “rebaixem l’IBI en immobles urbans, que són la majoria, ja que el tipus impositiu passa del 0,63% al 0,61%”. Un tràmit al qual es va votar favorablement en el plenari celebrat el passat dijous. A més, “també congelem la resta d’impostos, quan molts ajuntaments estan optant per incrementar-los a causa de l’augment del nivell de vida”, ha remarcat el batlle.

De fet, “congelar o, fins i tot, reduir la pressió fiscal als veïns és una de les prioritats del nostre govern”, ha insistit. Tot plegat se situa en la línia de la "bona salut financera" de la qual gaudeix el consistori del Morell, que el passat 21 d’octubre ja va aprovar sanejar tots els seus comptes i fixar el seu deute a zero. A més a més, després de l’operació, encara resten poc més de 2 milions d’euros que es poden utilitzar per a inversions al municipi, han subratllat fonts municipals.

Val la pena recordar que l’IBI és el resultat de multiplicar el valor cadastral, fixat pel cadastre (que depèn del Ministeri d’Hisenda), per un tipus entre el 0,4% i l’1,10%, que és el que marquen els ajuntaments i que, en el cas del Morell, es troba a la banda baixa. En aquest sentit, “fa uns anys, el cadastre va decidir fer una revalorització de la base i la va augmentar, en contra de les voluntats de les institucions municipals”, exposa l’alcalde morellenc, “i davant d’això, nosaltres pal·liem aquests augments progressius que fixa el cadastre mitjançant rebaixes del tipus impositiu, de tal forma que no augmentem càrrega fiscal sobre els ciutadans”.

Bonificacions mediambientals

Encara parlant de l’IBI, l’Ajuntament del Morell també ha consensuat unes bonificacions per a aquelles persones que instal·lin plaques fotovoltaiques. Rosa Maria Sánchez, regidora de Medi Ambient, ha exposat que s'aposta per “adoptar mesures de caràcter normatiu que afavoreixin l’autoconsum energètic a partir d’energies renovables”. D’aquesta manera, es bonificarà el 50% de la quota íntegra als béns immobles destinats a habitatge, i el 30% de la quota íntegra als béns destinats a altres usos, durant els tres períodes següents a la instal·lació.

Tot plegat “anirà acompanyat d’una nova regulació en la col·locació d’aquestes instal·lacions”, ha dit la regidora, i seran els ciutadans els que hauran de formalitzar una petició per tal d’acollir-se a la rebaixa de l’impost. Així, l’Ajuntament “impulsa l’educació mediambiental i sensibilitza la ciutadania”, continua la regidora, “de manera que incentivem aquells que realitzen una bona praxi en l’àmbit mediambiental i prenem mesures per tal de fer polítiques que siguin respectuoses amb el medi ambient”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  11 de Novembre de 2019

Fantastic

Si fantastico igual que Reus