La vint-i-sisena edició del Pessebre dels Estels va arrencar divendres a les 5 de la tarda, un horari nou que tant l’organització com els assistents han vist amb bons ulls per aprofitar al màxim l’experiència.
Minuts abans, ja es formava una llarga cua per poder ser dels primers a gaudir de l’experiència. El públic, de totes les edats, venia de diferents parts del territori amb la família i amics per descobrir per primera vegada o tornar a recordar els oficis, la tradició i la cultura que mostra el Pessebre. En aquesta primera jornada ja s’hi van aplegar 1.500, i més de 3.000 durant les dues jornades.
Els primers de la cua eren una família provinent d’Amposta. L’any passat ja van anar-hi només dos dels presents, mentre que en aquesta edició han decidit augmentar el nombre i han vingut deu persones, per conèixer per primera vegada els espais que acull la Masia de Castelló.
Com a novetat d’enguany, han augmentat el nombre de representacions, afegint nous oficis representats per un grup de joves que es volen consolidar dins del projecte, així ho ha explicat el president de la Masia de Castelló, Santi Nomen.
Un d’aquests oficis és el de recollir olives, mitjançant una eina que separa de manera efectiva les fulles del fruit i les fa arribar al cistell. Tres nois joves eren els encarregats de dur a terme aquesta imatge.
En total, hi ha prop de 250 col·laboradors del municipi, tot i que aquest any també han comptat amb voluntaris de pobles del voltant. Aquest número comença a semblar-se als 300 que tenien abans de l’arribada de la covid-19. “L’objectiu d’aquest any és consolidar-nos amb el nombre d’actors i intentar superar els 600 assistents que vam venir l’any passar. Si ho aconseguim, podrem dir que hem superat el repte de la pandèmia”, confessa Nomen.
Entre els espais més destacats i que més cridaven l’atenció dels nens petits eren els que tenien animals, com ara oques, burros o cavalls, que fins i tot es podien alimentar.
La gent també s’ha aturat a la casa dels matalassers, ja que es tractava d’un espai interactiu entre públic i actors, on els visitants podien aprendre de l’ofici de picar la llana per tenir-la a punt per passar-la dins de la tela.
El caliu de l’espai ha fet que el vent quedés en segon pla durant les tres hores que s’ha mantingut obert i ha permès que tothom gaudís de la tradició i la cultura popular del nostre territori.
Amb el pas dels anys, el Pessebre dels Estels s’està convertint en un dels pessebres vivents més importants de la zona, per aquest motiu es vol consolidar com una atracció turística de Vandellòs i portar a gent de tota la demarcació.
El dissabte es va celebrar el segon dia de representacions, mentre que aquesta setmana, el 16 i 17 de desembre, es donarà per finalitzada aquesta vint-i-sisena edició.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics