Diumenge, 16 de Juny de 2024

La Cooperativa Falset Marçà assoleix un estalvi energètic del 30%

El projecte d'auditoria del consum en temps real és una iniciativa de les empreses Instatec i Tamic, en col·laboració amb Vitec, la Fundació Parc Tecnològic del Vi

20 d'Abril de 2016, per ACN
  • D'esquerra a dreta, Xavier Ruiz de Vitec; José Maria Caballero de Tamic; Xavier Hill, d'Instatec, i Ricard Rull, president de la Cooperativa Falset Marçà

    ACN

La Cooperativa de Falset Marçà ha estat el banc de proves d’un sistema d’auditoria energètica en temps real orientat al sector vitivinícola que té com a objectiu millorar l’eficiència energètica dels processos productius i la reducció de la petjada de carboni. La iniciativa, impulsada fa un any per les empreses Instatec i Tamic, en col·laboració amb la Fundació Parc Tecnològic del Vi (Vitec), ha permès assolir un estalvi energètic del 30% -xifrat en prop de 6.000 euros- a aquest celler falsetà, que processa un milió de quilos de raïm l’any. La monitorització permanent del consum ha permès corregir amb rapidesa termes de potència, de distribució del fred o de despesa elèctrica que eren ineficients. El cost del projecte es compensa amb el 50% de l’estalvi assolit. L’eina, que ara es vol estendre a altres cellers, es presentarà el 29 d’abril en el marc de la Fira del Vi de Falset.

El projecte es va endegar l’any passat de la mà de les empreses vilafranquines Instatec Serveis Energètics (Instatec) i Tècniques Avançades de Mesura i Control (Tamic) que, amb la col·laboració del Parc Tecnològic del Vi (Vitec), van escollir el celler de la Cooperativa Falset Marçà per realitzar la seva prova pilot, atesa la seva dimensió i la diversitat de producció que ofereix.

Les auditories energètiques es realitzen un cop l’any, en base a l’exercici anterior. Per tal d’aconseguir una optimització dels recursos es va decidir implementar una eina que aportés una auditoria en temps real i permetés impulsar millores immediates, segons ha apuntat el director de Tamic, José Maria Caballero. El projecte es basa en el monitoratge de pràcticament tot el consum del celler -actualment s’arriba al 95% del total- a partir de tecnologies de recollida i anàlisi de dades ja existents al mercat.

El sistema analitza paràmetres de despesa com el fred, l’enllumenat, el compressor d’aire a pressió o els endolls. En el cas de la cooperativa falsetana, per exemple, es va detectar que el compressor patia fuites i funcionava més hores de les necessàries, ja que no se solia desconnectar i, quan es descarregava, s’activava tot sol, ocasionant una despesa innecessària. També s’han revisat la distribució del fred o els termes de potència contractada, i una de les assignatures pendents és la il·luminació, segons ha indicat el responsable d’operacions d’Instatec, Xavier Hill.

El seguiment es realitza de forma setmanal i, quan es detecten puntes de consum, se n’analitza l’origen i s’actua de forma immediata per tal de poder reflectir l’estalvi en la factura, ha subratllat l’investigador del departament d’enologia de VITEC, Xavier Ruiz. Les actuacions al celler falsetà s’han traduït en un estalvi del 30% del consum energètic, l’equivalent a prop de 6.000 euros. La meitat d’aquest estalvi permet finançar el projecte, que tindrà continuïtat en el futur.

Aquests bons resultats, segons ha subratllat el president de la Cooperativa Falset Marçà, Ricard Rull, els permetran seguir millorant les seves instal·lacions. L’actuació també suposa una oportunitat per substituir les fonts d’energia actuals per altres de més sostenibles, amb la voluntat de reduir la petjada del carboni i de vetllar pel compromís amb el Medi Ambient.

Les conclusions d'aquest estudi, que són extrapolables a la majoria de cellers de la comarca, seran presentades el 29 d’abril a la Cooperativa en el marc dels actes organitzats amb motiu de la Fira del Vi de Falset, que se celebrarà el cap de setmana del 30 d’abril i 1 de maig.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges