Divendres, 19 d'Abril de 2024

Els accidents mortals al Camp de Tarragona es redueixen un 20% el 2023

Interior anuncia nous ajuts, de 10MEUR, per millorar la seguretat viària dels municipis petits i mitjans

24 de Febrer de 2024, per ACN
  • El conseller d'interior, Joan Ignasi Elena, acompanyant a l'alcalde de Riudoms, Ricard Gili, visitant les obres de pacificació fetes al municipi

    ACN

Els accidents mortals al Camp de Tarragona s'han reduït un 20% aquest 2023. En la xarxa viària interurbana hi va haver 16 accidents que es van saldar amb 20 víctimes. Això, suposa dues persones mortes menys respecte el 2022. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha afirmat que els preocupa que les xifres absolutes de morts de motoristes es mantinguin, tot i la disminució de la sinistralitat. Elena ho ha dit aquest divendres des de Riudoms (Baix Camp), on ha anunciat una nova convocatòria d'ajuts, xifrada en 10 milions d'euros, per millorar la seguretat viària dels municipis de menys de 50.000 habitants. Aquestes noves d'ajudes estan previstes per al juny i condicionades a l'aprovació dels pressupostos.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, el 2019 també van morir 20 persones en 20 accidents. Pel que fa al nombre de ferits greus a les vies del Camp de Tarragona se'n van registrar 77 l'any passat, dues més que el 2022. En el cas dels ferits lleus també es va produir un increment del 6,6%. També en zona interurbana, els mesos d'abril i l'agost de 2023 van ser els que més morts van registrar, amb quatre víctimes. Seguits pels mesos de gener, juliol i desembre amb tres persones mortes.

Dels setze accidents mortals l'any 2023, en onze hi va haver més d'un vehicle implicat, entre els quals quatre encalços i tres col·lisions frontals. Per comarques, el 40% dels morts del Camp de Tarragona es van concentrar a l'Alt Camp, amb vuit. Segueix aquesta comarca les del Tarragonès i la Conca de Barberà amb quatre morts. D'altra banda, les vies amb més mortalitat van ser l'AP-7, l'N-420 i la C-37 amb tres persones finades, respectivament. A més, l'autopista AP-7 va registrar dues morts menys l'any passat respecte al 2022.

Disminueixen el nombre de motoristes i vianants morts

Tot i que predominen les morts per turismes -onze-, es van registrar tres motoristes morts, dos vianants i un ciclista a la xarxa viària. Davant d'aquestes xifres de mortalitat dels col·lectius més vulnerables, el conseller s'ha mostrat preocupat. "En els darrers quatre o cinc anys, es manté una constant: malgrat que disminueix la corba de persones que perden la vida, es manté el nombre absolut de persones que moren amb motos, cada vegada la representació de la moto en el percentatge dels que perden la vida és més alt", ha subratllat Elena, qui ha realçat els "esforços" fets per revertir aquestes dades, tant amb les campanyes de conscienciació, com amb les sancions.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, el 30% de les persones finades a les comarques tarragonines van ser col·lectius fràgils, tot i que destaquen que es va reduir el nombre de motoristes morts, els quals van passar de set el 2022 a tres el 2023. Alhora, van baixar el nombre de vianants morts, de cinc a tres. D'altra banda, per gènere, de les 20 víctimes mortals, onze eren homes i nou dones. En concret, el 2023 es van registrar vuit homes menys finats per accidents de trànsit i sis dones més que el 2022. A més, dels onze homes morts l'any passat, vuit eren conductors, dos passatgers i un vianant. En el cas de les nou dones mortes, quatre eren conductores, quatre passatgeres i un vianant.

Diumenge a la tarda, la franja amb més probabilitats de patir un accident mortal

Les dues franges d'edat amb més morts són la de 35 a 44 anys i la de 45 a 54 anys amb 4 víctimes cada tram. Segons el dia de la setmana, dels 20 morts dotze van morir en dies feiners i els restants en caps de setmana o festius. En aquest sentit, el dia i la franja horària amb més probabilitat de patir un accident mortal a les carreteres tarragonines és el diumenge a la tarda, amb un 28%.

Respecte a les dades de sinistralitat en zona urbana, l'any 2023 hi va haver cinc víctimes al Camp de Tarragona. L'any 2019 n'hi va haver dues i quatre al 2022. Tant pel que fa als ferits greus com els ferits lleus el 2023 es va registrar un augment del 62% i de l'11%, respecte al 2019, respectivament. Quant als accidents amb víctimes, n'hi va haver 856 l'any passat, quan en tot el 2019 es van xifrar en 720. Això suposa un augment del 19%. Enguany, ja hi ha hagut un accident mortal de trànsit i set persones ferides de gravetat en diversos sinistres. Precisament, el mortal s'ha produït aquesta setmana a la carretera TV-3141 a Riudoms, on va morir un motorista.

Nova convocatòria d'ajuts al juny

Durant la seva visita a Riudoms, el conseller ha anunciat un nou paquet d'ajuts per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà dels municipis amb menys de 50.000 habitants. L'import de les noves ajudes s'enfilen als 10 milions d'euros, que és la mateixa quantitat de la primera línia de subvencions atorgades pel Servei de Català de Trànsit a finals de 2022. D'aquests primers ajuts ja s'han beneficiat 90 municipis d'arreu de Catalunya, sis dels quals al Camp de Tarragona. Es tracta de les poblacions de Bellmunt del Priorat, Vilanova de Prades, Torredembarra, El Catllar, Bràfim i Riudoms. En global, tots ells s'han endut més de 624.000 euros.

"Aquest projecte ha anat molt bé, per això, hem decidit tornar-la a convocar, al juny sortirà una nova convocatòria de 10 milions més, amb el mateix objectiu: fer obres de pacificació urbana del trànsit a les vies interior dels municipis i també a les travesseres; és fonamental que l'àmbit de la seguretat viària ens hi posem tots", ha asseverat el titular d'Interior. Elena ha recordat que l'import màxim a atorgar a cada municipi serà de 150.000 euros i que la subvenció serà del 100% de la quantitat sol·licitada, amb caràcter de bestreta.

Crida a aprovar els pressupostos

El conseller d'Interior ha demanat responsabilitat a la resta de partits polítics per aprovar els pressupostos per al 2024 i ha remarcat que els nous comptes suposen 2,400 milions d'euros més. "Aquest projecte si no hi ha nous pressupostos, no podrà tirar endavant perquè forma part de la proposta del Govern, el país necessita nous pressupostos", ha dit. Elena ha afegit que els comptes són necessaris tant per les partides rellevants de l'àmbit educatiu o de la salut, com per les actuacions menors: "el país es construeix amb petites coses que són fonamentals com és garantir que aquest carrer sigui més segur".

En paral·lel, Elena ha avançat que les proves per provar el nou radar de l'AP-7, que se situarà a l'altura del terme de Constantí, començaran al mes d'abril. El mateix mes, en concret el dia 5, també s'ha previst la inauguració de la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra a Torredembarra.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics