Dilluns, 07 d'Octubre de 2024

Jané assegura que dos testimonis avalen la versió dels Mossos respecte a la mort del 'manter'

El conseller explica que els registren formen part d'una investigació contra un "grup organitzat" que importava material falsificat

12 d'Agost de 2015, per ACN
  • D'esquerra a dreta: El director general de la Policia, Albert Batlle; el conseller d'Interior, Jordi Jané; l'alcalde de Salou, Pere Granados, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero

    ACN

  • Incidents en un establiment de Salou, aquest dimecres

    Marc Busquets

  • Desenes de senegalesos amb cartells que demanen justícia, concentrats davant l'Ajuntament de Salou

    ACN

  • Manifestació de senegalesos a Salou

    Marc Busquets

  • Vies del tren tallades per senegalesos

    Fabián Acidres

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

El conseller d'Interior, Jordi Jané, acompanyat de bona part de la cúpula dels Mossos d'Esquadra, ha comparegut per lamentar públicament la mort del senegalès d'aquest dimarts durant un operatiu policial a Salou contra el 'top manta'. Jané ha assegurat que els agents dels Mossos no van tenir "contacte físic en cap moment" amb la víctima i que hi ha dos testimonis, aliens al cos i veïns de Salou que estaven en una cafeteria en el moment dels fets, que corroboren aquesta versió. Els registres en tres pisos de Salou, que comptaven amb el corresponent manament judicial, formen part d'una investigació policial iniciada a finals del mes de juny quan es detecta un "grup organitzat" que operava al municipi.

Després de transmetre públicament el condol a la família de l'home mort durant l'operatiu, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, han donat detalls exhaustius sobre la investigació oberta contra el 'top manta' a Salou i sobre els tràgics fets que van acabar amb la mort del ciutadà senegalès de 50 anys, Mor Sylla. Jané ha assegurat que hi ha dos testimonis, aliens al cos i veïns de Salou que estaven a una cafeteria de la plaça, que han corroborat la versió policial que assegura que durant el registre a l'apartament 321 del número 3 de la plaça Sant Jordi no va haver-hi "contacte físic" entre els agents i la víctima mortal.

Segons el relat del conseller i del mateix comissari en cap dels Mossos, quan van entrar a una de les habitacions de l'apartament, cap a les sis del matí, hi havia dos persones que estaven dormint i mentre una d'elles es va aixecar i quedar dreta al costat del llit, l'altre va sortir al balcó per la porta que comunicava directament des de l'habitació. Una agent dels Mossos es dirigeix cap a la víctima per identificar-se mentre aquesta s'enfila a la barana i es despenja al tendall del pis de sota i, tot seguit, cau al buit. "L'agent no va interactuar físicament amb aquesta persona, no hi ha contacte físic en cap moment", ha assegurat Jané.

Tant Jané com Trapero han explica que, en algunes situacions d'entrades i registres, es troben gent que intenten fugir "perquè s'espanten, perquè no volen que se'ls detingui". Segons han revelat, en aquesta mateixa operació, en el registre fet a un domicili del carrer Venus, un dels detinguts també va fugir a través d'una finestra i es va despenjar fins al pis de sota. "Va intentar forçar la finestra del primer pis i el veí ens va avisar", ha relatat. El comissari Trapero ha assegurat que "com a cos policial ens sap molt greu però nosaltres tenim la responsabilitat de detenir les persones, investigar fets, fer entrades i registres i dissortadament comporta aquestes qüestions".

Mediació i agilització de les declaracions

Sobre els aldarulls que van haver-hi a Salou i que van tenir la via del tren tallada durant prop de deu hores, el conseller ha assegurat que "per decisió policial" es va optar per la mediació per evitar més càrregues policials en una tarda del mes d'agost amb forta presència de turisme al municipi. El conseller Jané ha agraït al grup de mediadors dels Mossos d'Esquadra, i també a la família de la víctima, la seva actitud, i ha reconegut que es van agilitzar els tràmits perquè les diligències policials s'instruïssin durant el mateix dimarts.

El titular d'Interior ha assegurat que va parlar amb el degà del Col·legi d'Advocats de Tarragona per posar a disposició el nombre d'advocats necessaris per poder fer les declaracions dels tretze detinguts, en seu policial, davant dels lletrats. "Necessitàvem que quedessin en llibertat amb rapidesa i s'alleugerís el clima de tensió al carrer", ha reconegut Jané.

Els dotze detinguts en l'operatiu policial van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra davant els advocats i se'ls acusa d'un delicte contra la propietat industrial i d'un de pertinença a grup criminal. El tretzè detingut, també en llibertat, està acusat per un delicte de desordre públic pels aldarulls al carrer. Cap d'ells va passar a disposició judicial i està previst que se'ls citi a declarar durant els pròxims dies.

En paral·lel, la denúncia que va presentar als jutjats la família de la víctima contra els Mossos aquest dimarts s'ha incorporat, segons han confirmat fonts judicials a l'ACN, a les diligències prèvies incoades pel jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona per esclarir les circumstàncies de la mort de l'home senegalès.

Pel que fa a la quantificació dels danys, el comissari en cap ha explicat que hi ha un total de vuit vehicles afectats, cinc turismes i tres furgonetes, i que un total de 24 agents dels Mossos d'Esquadra van patir ferides, la majoria lleus, excepte en tres casos que continuen de baixa amb lesions importants. A més, segons han explicat, hi ha tres senegalesos i tres veïns de Salou que van resultar ferits durant els incidents d'aquest dimarts.

El conseller Jané presidirà aquest dijous una junta de seguretat extraordinària a Salou on es posarà sobre la taula els fets succeïts aquest dimarts.

Investigació policial oberta des de finals de juny

Els tres registres d'aquest dimarts es produeixen prèvia autorització judicial, amb diligències obertes al Jutjat el passat 4 d'agost, fruït d'una investigació policial oberta a finals del mes de juny. Segons ha explicat el conseller, els Mossos detecten que hi ha un grup organitzat que opera a Salou i que havia importat, en només quatre mesos, fins a prop d'una tona de material falsificat procedent de Turquia i el Regne Unit.

El material, bàsicament roba i sabates esportives, però també joies, entrava a Salou a través d'una empresa de paqueteria. "Era una grup organitzat amb una certa capacitat econòmica perquè pagaven a les persones que ho enviaven", ha afegit.

Durant els registres d'aquest dimarts s'han requisat 74 caixes amb més de 5.000 peces falsificades, sobretot roba i sabates esportives però també joies, i 3.300 euros en efectiu.

L'alcalde de Salou demana calma al col·lectiu senegalès perquè 'torni la pau social'

L'alcalde de Salou (Tarragonès), Pere Granados, ha demanat calma al col·lectiu senegalès perquè "torni la pau social" al municipi, després dels greus aldarulls d'aquest dimarts. Granados, que ha reconegut que mai havia passat res semblant, ha explicat que es va reunir tant amb el cònsol del Senegal com amb la família de la víctima per demanar-los la seva col·laboració per evitar que es "trenqui" la pau social al municipi. L'alcalde ha assegurat que estem en un "estat democràtic on la llei impera per a tots" i ha admès que es pot discrepar d'actuacions policial o judicials però sense trencar les normes bàsiques de convivència. "No hi ha res que justifiqui la violència d'ahir", ha afegit.

L'alcalde ha explicat que la manifestació que s'ha autoritzat per aquest dimecres és "pacífica" i que el municipi es caracteritza per tenir "pau social" entre el centenar de col·lectivitats que hi ha de diferents nacionalitats. Granados, que ha admès conèixer per la família de la víctima que han denunciat els Mossos per l'actuació policial, ha explicat que va transmetre el condol de la corporació i que els va demanar la seva col·laboració per calma la situació. "El que va passar ahir no s'havia vist mai i vam demanar a la família que ens ajudin per demanar al col·lectiu senegalès que no trenqui aquesta pau social", ha afegit.

Granados ha explicat que l'Ajuntament està en aquests moments avaluant els danys en el mobiliari urbà i la via pública pels aldarulls d'aquest dimarts. A primera hora d'aquest matí, Salou semblava tornar a la normalitat amb els comerços oberts,i la brigada municipal netejant la plaça Sant Jordi on va morir l'home de 50 anys de nacionalitat senegalesa durant un operatiu policial. Els trens tornaven a circular amb normalitat i la gent tornava a utilitzar el pas a nivell del carrer Barcelona com ho fa habitualment. Amb tot, a les cafeteries i bars del centre del municipi només es parlava dels incidents viscuts aquests dimarts arran de la mot del ciutadà senegalès durant un operatiu policial contra el 'top manta'.

Els trens tornen a circular amb normalitat pel tram entre Tarragona i Cambrils

Els trens tornen a circular amb normalitat pel tram entre Tarragona i Cambrils, després que aquesta matinada Renfe hagi tornat a restablir el servei. La via estava tallada des d'aquest dimarts al migdia, amb motiu de la concentració de protesta a Salou (Tarragonès) per l'actuació policial contra els 'top manta', en el transcurs de la qual va morir un home d'origen senegalès. Després que Adif autoritzés el pas de combois a les deu del la nit, el darrer servei del dia ja va poder circular pel tram. Es tractava d'un tren que cobreix el trajecte entre Alacant i Barcelona. Tot i que inicialment s'esperava a les onze de la nit, al final va passar a quarts d'una, perquè anava amb una hora i mitja de retard.

El tall a les vies del tren va durar unes deu hores. La concentració de protesta, que va derivar en enfrontaments i càrregues, va congregar una multitud de senegalesos a les vies i va obligar a suprimir el pas de combois a partir del migdia.

Els Mossos d'Esquadra van mediar durant hores amb els manifestants, fins que a primera hora de la nit aquests van decidir abandonar la protesta. Ho van fer coincidint amb el fet que tretze persones detingudes en el marc de l'operació contra el 'top manta' van ser posades en llibertat amb càrrecs, després de prestar declaració a comissaria.

Adif va donar llum verd per restablir el pas de combois a partir de les deu de la nit. I el primer tren que va circular pel tram entre Tarragona i Cambrils va ser el que cobreix el trajecte entre Alacant i Barcelona. Ho va fer amb una hora i mitja de retard (s'esperava a les onze, però va acabar passant a quarts d'una).

A partir d'aquí, Renfe ha restablert la resta de serveis que passen pel tram: els de la línia R16, la línia RT2 i els de llarga distància.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

senegalesos, reusdigital.cat, salou
senegalesos, reusdigital.cat, salou
senegalesos, reusdigital.cat, salou
reusdigital.cat, senegalesos, salou

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges