Amb l'handicap gens menyspreable de millorar els resultats històrics del 28-A (113.000 vots a la demarcació de Tarragona i dos escons), ERC ha celebrat, aquest passat dilluns al vespre a la sala Santa Llúcia de Reus, el seu acte central de campanya de cara a les eleccions del proper diumenge. Uns comicis pels quals, des del mateix lema electoral, els republicans demanen als electors “més força” amb l’objectiu d’obligar a un hipotètic govern socialista a seure a la taula de negociació per acordar l’amnistia. “A Tarragona tenim possibilitat d’un tercer” ha declarat, en contacte informatiu, el candidat número 2 al Congrés, Jordi Salvador, alhora que ha descartat que la llista de la CUP (que es presenta per primer cop a les generals) pugui afectar els resultats dels republicans que aspiren a sumar-se a la barrera d’un psicològic i potent 50% de vot independentista.
“L’independentisme és tan plural que no cap en una sola papereta” ha dit. De fet, Salvador ha centrat la seva dialèctica durant el míting en aportar arguments “a la bona gent” del PSC, PSOE i Podem que “no estan convençuts” i que podrien donar el seu “vot prestat” en aquests comicis per apostar pel diàleg. “No pot ser que guanyin els carcellers de l’Oriol, de la Carme, de la Dolors, del Raül i de la resta de govern empresonat” ha dit de forma taxativa la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, qui ha incidit que “és molt important repetir la victòria i amb més fortalesa” amb l’objectiu d’obligar “fer seure a la taula de negociació” el govern de Sánchez. “Els que per ells són delinqüents per nosaltres són la millor gent que tenim a Catalunya” ha declarat Salvador, qui ha arrencat l’aplaudiment de l’auditori en explicar la seva visita a Mas d’Enric per parlar amb Carme Forcadell i Laura Solé, la jove detinguda per les protestes davant la sentència del Tribunal Suprem.
En referència a l’any 1977, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha recordat que “si en aquell moment es va poder aplicar una amnistia a tota aquella gent” és necessari que també es faci aquest pas des del govern “quan es tracta de persones que no han fet mal a ningú, que estan acusats de posar les urnes”. Per a Bosch, aquesta sortida “és l’única viable” i “només cal que hi hagi voluntat política”. “El 10- N no serà el pas definitiu però serà un pas important”, ha insistit Bosch sobre la importància del vot de diumenge que, al seu parer, pot servir perquè el món es fixi en els resultats i serveixin “per apretar a Sánchez”.
Anteriorment, i amb un to distès i molt irònic, el conseller ha centrat la seva intervenció en desqualificar l’acció del ministre d’Exteriors en funcions Josep Borrell. “Realment que es calcin a Europa” ha arribat a dir sobre el ministre a qui ha definit com la persona “menys diplomàtica” tot i dirigir les ambaixades espanyoles. “Sánchez no és David Cameron” ha comparat arran de la negativa del president a celebrar un referèndum a l’estil del que es va celebrar a Escòcia. En l’àmbit de l’autocrítica sobre l’1-O, Bosch ha reconegut que “vam ser forts per organitzar el vot però no per aguantar el mandat”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics