Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Estabilitat política a Mont-roig del Camp

El govern aconsegueix sumar partits de l’oposició al Pla d’Acció Municipal (PAM)

21 de Juny de 2016, per Isabel Martínez
  • Darrer plenari de Mont-roig del Camp

    Cedida

“L’estabilitat del pacte és inqüestionable”, afirma l’alcalde socialista de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, que repeteix com a batlle en el present mandat després del parèntesi 2011-15. En matèria de gestió, l’actual alcalde mont-rogenc no llença les campanes al vol i, amb modèstia, valora que “el primer any s’ha fet molt treball cap a dins” tot afegint que “hem pogut dur a terme el Pla d’Acció Municipal (PAM) que ens permetrà fixar quines són les prioritats pels propers anys”. Definit aquest full de ruta amb horitzó 2019, el govern ara treballa en un pla estratègic que ha de centrar-se en el turisme, principal font de riquesa del municipi.

Una de les fites del govern d’aquests primers mesos és haver aconseguit el suport al PAM tant d’ERC com C’s, ambdós a l’oposició. Tot i aquest vot de confiança en base al treball participatiu realitzat, la portaveu dERC, Irene Aragonès, critica el document i assegura que “fa volar coloms” i es pregunta “com explicarà l’equip de govern el 2019 quan no hagi pogut complir les 278 propostes”. Unes crítiques a les quals també s’afegeixen tan el grup majoritari de l’oposició, CiU, com la FIC, representada per Josep Maria Aragonès, alcalde entre 1979 i 1999.

Per al portaveu convergent, Francisco Chamizo, “el govern ha venut fum” amb un PAM "improvisat" tot i valorar positivament la participació del veïnat. El malestar de Chamizo no només es circumscriu al PAM sinó que s’estén a altres àmbits d’acció del govern com ara la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) o l’elaboració dels pressupostos.  També la republicana Aragonès creu que “el govern no té en compte l’oposició” perquè ha ampliat les competències de la Junta de Govern en detriment del ple i no accepta cap de les seves propostes pel ROM.

Igualment de contundent és Josep M. Aragonès que defineix el procés del PAM  com “un pla d’imatge d’alcaldia” i contraposa l’actual document al del mandat 2007-11. “En aquell es podia estar d’acord o no però era un PAM”, justifica, en base a que incloïa pressupost i priorització de les obres.

Pel que fa a un dels darrers grups en incorporar-se al consistori, C’S, el portaveu Francisco Velasco, està content de la feina i destaca, especialment, de la presentació de nombroses mocions. “Ha cridat molt l’atenció que portéssim vàries mocions”, diu. Velasco defineix com a  "política constructiva" la de la seva formació tot i que és crític amb algunes  accions desenvolupades especialment en matèria de les urbanitzacions. “Els suspendríem en matèria de neteja, parcs i jardins, cal cultivar el civisme…”, comenta Velasco.

Precisament, una de les unanimitats que ha viscut el consistori ha estat l’acord per l’enllumenat que comportarà una important inversió i que es troba ara mateix en procés de licitació. “Són 4 milions d’euros i entenem que era totalment necessari”, afirma amb orgull l’alcalde. Tot i que, recentment, s’ha aconseguit sumar a ERC al govern per aprovar la sol·licitud al Ministeri per crear un Club de Mar a Miami, el consistori està pendent del pagament de diferents deutes de la Generalitat i de la resolució de diverses assignatures pendents.

Chamizo, però, critica la formulació de la proposta relacionada amb el Club de Mar. “No hi votem en contra per gust o caprici”, explica mentre comenta que la “proposta no és seriosa” perquè les xifres no estan ben elaborades i no s’adeqüen al municipi i a les necessitats reals del sector.

Una de les qüestions que sí ha suscitat unanimitat és la petició perquè el CAP de Miami Platja obri les 24 hores. En aquest sentit, el proper 29 de juny hi ha convocada una trobada amb Salut i amb membres de la plataforma. “Hi ha diàleg però no hi ha resultats”, afirma Morancho respecte la Generalitat. El batlle posa l’accent en la manca de concreció respecte el pla de barris de La Florida que, pendent de les concrecions de la Generalitat per manca de pressupostos, no sap si es podrà executar o podrà prorrogar-se. 

No és, però, la Generalitat l’administració que surt pitjor parada de la valoració de Morancho: “El tema d’Adif-Renfe és brutal” alhora que enumera problemàtiques històriques com el tema de la N-340 o els problemes amb Costes per reposar la sorra de les platges d’aquest municipi amb 12 quilòmetres de costa.

Evitar el confeti

Amb un endeutament situat al voltant del 80% i després de superar un pla de sanejament per eixugar 13 milions d’euros, CiU, ERC i la FIC s’interroguen sobre els costos de l’actuació municipal de l’actual govern i alerten de l’increment de la despesa en imatge i assessoraments externs que, al seu parer, poden tornar a fer repuntar la despesa.

“Era l’hora de no tirar massa coets i confetis”, explica Josep M. Aragonès, qui també considera que s’hauria d’haver invertit en què  “el contribuent recuperés alguna cosa de l’esforç que va fer.” Una idea en la qual també redunda la portaveu republicana, Irene Aragonès:  “Hi ha excessiva despesa en contractacions d’empreses externes per a fer informes i estudis que,  ja ho sabem tots, acaben al calaix i això el que pot fer és portar-los a una situació d’insostenibilitat econòmica”.

La situació del Mas Miró

Després de parlar-ne durant molts anys, el 2017 pot ser el moment en què finalment el projecte de Mas Miró acabi convertint-se en una realitat. “L'any que ve, la voluntat és fer una primera fase d'obertura tot i que encara no està definit si seria per tothom o en visites concertades”, afirma l'alcalde Fran Morancho, el qual també explica que els treballs d'adequació de l'espai avancen després de dècades sense serveis (aigua, electricitat,...) ni manteniment.

Un altre dels avanços dels darrers mesos ha estat el nomenament d'Elena Juncosa com a directora per coordinar i cercar subvencions, una elecció vista amb bon ulls per tots els integrants del Patronat. Després que el projecte no aconseguís subvenció de l'1,5% cultural, Morancho reitera que, en cas de convocar-se enguany, es presentaran de nou i comenta que també s’està a la recerca de mecenes entre les empreses. "És la gran oportunitat per afavorir un turisme cultural, familiar, gastronòmic...” explica Irene Aragonès (ERC) tot i que veu interrogants en la consecució dels fons per portar-lo a terme.

En línies generals, l'oposició afirma disposar de pocs detalls del moment en què es troba el projecte. Mentre la proposta acaba de tirar endavant definitivament, el convergent Chamizo que defineix el projecte com a “fantàstic” i oportú perquè “pot crear feina”, diu no entendre com la senyalització dels 9 punts de l'actual ruta Miró pel poble es troben fets malbé i sense manteniment. També critica que el seu grup va assabentar-se per la premsa de la signatura d’un conveni amb la Diputació de Tarragona destinat a Mas Miró.

De la seva banda, Velasco (C's) alerta de la despesa final que pot comportar una iniciativa d'aquestes característiques i Aragonès (FIC) diu sentir-se còmode amb el desllorigador que va trobar-se en l'etapa de Ferran Pellicer com a batlle.

El govern de Mont-roig del Camp compta amb 8 regidors del PSC (4), la Plataforma Impulso Miami Mont-roig (2 regidors) i Ara Mont-roig (2 regidors). L'oposició, amb 9 seients, té majoria absoluta.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics