Dimecres, 24 de Juliol de 2024

La Generalitat accepta incorporar vuit minuts de retard de mitjana als horaris de l'R16

El secretari d'Infraestructures remarca que són horaris provisionals i anuncia un desè tren a la nit des de Tortosa a Barcelona

18 de Juliol de 2016, per ACN
  • El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font

    ACN

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha explicat que la Generalitat accepta uns nous horaris per als trens de la línia R16 que incorporen uns vuit minuts de retard de mitjana per cada viatge. A partir del 5 d'agost, viatjar entre Tortosa i Barcelona costarà entre 2.38 hores i 2.48 hores, depenent del trajecte. La Generalitat accepta aquesta correcció "provisional" per rebaixar les 3.10 hores que realment costa, darrerament, anar en tren des de les Terres de l'Ebre i la capital catalana. El condicionant és que aquests nous horaris es compleixin i que la R16 tingui una fiabilitat "normal", d'entre el 92% i el 94%. Font ha dit que els horaris es revisaran al setembre –quan acabin les limitacions de velocitat per les obres entre les estacions de Sant i França a Barcelona-, a l'octubre - quan Adif ha de tenir solucionat el problema de l'enclavament de Mont-roig del camp-, i al maig de 2017 - quan ha d'entrar en servei la doble via entre Vandellòs i Tarragona-.

El secretari d'Infraestructures ha anunciat que al setembre hi haurà un desè tren de Tortosa a Barcelona, que sortirà a les 20.38 hores, un servei molt reivindicat pel territori. Després de l'anunci de la parada de quatre trens Euromed per sentit a l'estació de l'Aldea a partir del mes de novembre, un nou servei que ajudarà a viatjar amb menys temps entre les Terres de l'Ebre i Barcelona, aquest dilluns, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha anunciat, des de Tortosa, que la Generalitat ha acceptat una revisió dels horaris de la línia R16 que allarga els temps de trajecte dels rodalies entre la capital ebrenca i la catalana.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ha defensat que ha de servir perquè "els usuaris sàpiguen quin temps trigaran a anar de Tortosa a Barcelona i de Barcelona a Tortosa". La línia R16 acumula incidències constants i retards cronificats que, mentre s'allarga la seva solució amb inversions i manteniments que el Ministeri de Foment no acaba de concretar ni materilaitzar, s'intentarà corregir amb aquesta mesura "provisional".

Font ha recordat que els problemes de l'R16 venen donats, sobretot, per tres elements: la via única entre Vandellòs i Tarragona – que no permet recuperar el temps de viatge-, les limitacions de velocitat que s'han incorporat a causa de les obres del servei ferroviari a la capital catalana -sobretot en el tram final, entre les estacions de Sants i França- i l'últim i "sobrevingut" problema, que "ha fet vessar el got de la paciència" segons Font, que és l'afectació a l'enclavament de Mont-roig del Camp.

La Generalitat ha estat mesurant els retards acumulats en la desena de trens diaris de l'R16. Són 22 minuts de retard mitjana que arriben a superar els 30 minuts en alguns moments del dia. Per tant, tot i les 2.30 hores o les 2.40 hores de viatge que es preveuen oficialment en els horaris de Renfe, es poden arribar a superar les 3 hores. "El que veiem als horaris no és real. La mitjana d'afectació en la darrera setmana, i no ha estat de les pitjors, supera els 25 minuts per viatge. Del temps oficial, els usuaris pateixen un augment del temps de viatge al voltant dels 30 minuts. Els temps de viatge, l'horari real entre Tortosa i Barcelona, és de 3.10 hores de mitjana", ha denunciat Font.

La Generalitat ha acceptat estirar 8 minuts de mitjana els horaris dels trajectes de l'R16 i "reprogramar-los – amb afectacions entre 4 i 5 minuts en unes freqüències i d'un màxim de 10 i 12 minuts en altres, i sempre prioritzant els serveis amb més usuaris-, per guanyar en fiabilitat. "El primer objectiu és donar fiabilitat, aconseguir estar per sobre del 92%. És l'exigència principal. Que les 2.48 hores - de viatge- siguin reals", ha dit el secretari d'Infraestructures. Aquests horaris, que es posaran en marxa el 5 d'agost, seran "provisionals i temporals" i així constarà en els nous tríptics informatius.

De fet, Font ha apuntat que aquests horaris s'han d'anar revisant constantment. En primer lloc, durant el mes d'agost es monitoritzarà tots els trens per tenir un informe a principis de setembre i comprovar que s'han complert els nous temps de viatge a la línia R16. El Govern no està disposat a acceptar aquesta modificació dels horaris si no es guanya en fiabilitat. "L'aposta per fer-nos corresponsables d'un falta inversió històrica i unes inversions urgents que s'han de fer per les afectacions a Mont-roig es basa en el sol fet que l'usuari sàpiga quan surt de Tortosa i arriba a Barcelona i quan surt de Barcelona i arriba a Tortosa", ha dit Font. "Si això no porta com a conseqüència la millora de la fiabilitat, la Generalitat no està disposada a avalar aquest tipus d'horaris", ha afegit.

Les revisions dels horaris també s'hauran de fer a mesura que es vagin assolint les obres i millores pendents. Primer, al setembre quan s'acabin les obres entre les estacions de Sants i França i acabin les limitacions de velocitat. Segon, a l'octubre quan Foment ha de tenir reparat l'enclavament de Mont-roig del Camp. I per últim, al maig del 2017, l'última data que el govern espanyol ha donat per a la posada en marxa de la doble via entre Vandellòs i Tarragona. Font ha apuntat que arribats a aquest punt la connexió ferroviària entre Tortosa i Barcelona ha de costar un màxim d'1.45 hores, "uns horaris competitius que han de poder ser una realitat amb la nova proposta de serveis".

Un nou tren nocturn per tornar a Barcelona
Ricard Font també ha anunciat que, complint amb una reivindicació del territori, a partir del 4 de setembre, hi haurà un desè tren en el sentit Tortosa-Barcelona per cobrir la freqüència nocturna. Serà un comboi que sortirà de Tortosa a les 20.58 hores i arribarà a quarts de dotze a Barcelona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges