Diumenge, 15 de Setembre de 2024

Laura Ferré (USTEC): «Hi ha moltes escoles que aquest curs han tornat a les ràtios d'abans»

16 d'Octubre de 2021, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Laura Ferré, portaveu del sindicat USTEC a Tarragona.

    Josep M. Llauradó

Amb la jubilació del fins ara portaveu del sindicat USTEC-STEs a Tarragona, Juan Carlos Feijoo, ha arribat un nou relleu. Laura Ferré, que ja es va estrenar en el càrrec en la roda de premsa d'inici de curs, és una mestra natural de Calafell que anteriorment treballava a l'escola Mossèn Jacint Verdaguer, a Segur. Entoma el càrrec com "un repte" però assegura que compta amb "el suport de les companyes i els companys". 

Aquest curs, però, no és gaire habitual. Un cop passat, sembla, el pitjor de la pandèmia, les restriccions a les aules es mantenen en diversos sentits. El Departament de la Generalitat no ha aportat els recursos suficients, segons assenyalen des de fa mesos els sindicats, i això es tradueix de nou en malestar a la plantilla. Ni tan sols el nou director dels Serveis Territorials, Joan Manel Audí, ha estat capaç de respondre a les demandes exposades. Alumnes que es queden sense classe durant dies per no disposar de recursos o aules desdoblades el curs passat que de sobte enguany han tornat a ajuntar-se són algunes dels problemes que afronta el sistema públic. De com ha anat aquest primer mes de curs en parlem amb Laura Ferré.

- Fa un mes que va començar el nou curs. Quines similituds hi ha amb el curs anterior, encara en plena pandèmia?

- Nosaltres no estem contents perquè hem iniciat el curs sense els recursos necessaris, sempre es continua depenent de la bona voluntat i de la vocació del personal educatiu. Respecte al curs passat, tornem a tenir aules massificades. Tenim el decret d'autonomia de centres i cada centre segons el que té s'organitza. L'any passat hi va haver una baixada de ràtio, però depenent de la voluntat del centre i dels espais que tenien disponibles. Això va anar en detriment de les especialitats, és a dir, els centres que tenien espais suficients van desdoblar grups però els especialistes per exemple de música van ser tutors i havien de fer totes les assignatures.

Això significa que hi ha menys qualitat educativa i a més a més un sobreesforç de tots aquests docents. A secundària, van passar de les cinc hores d'un horari no fix de guàrdies i reunions doncs es dedicaven moltes vegades a reunions. Havent fet desdoblaments, quan falten alguns professors, no tenen gent per poder substituir. Aquest any hi ha moltes escoles que han decidit tornar a les ràtios que ja tenien abans perquè l'organització era impossible.

- Per manca de personal i per manca d'espais. Tampoc no s'està intensificant la construcció de centres. A Tarragona, l'escola de l'Arrabassada continua estancada i l'escola Ponent no té ni projecte.

- Sí, i per exemple a la Juncosa del Montmell ara ja sembla que va tot rodat, però porten molts anys perquè construeixin un centre on hi capiguen els que ara hi són.
 

Una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat de Vila-seca el primer dia de curs 2021-2022. Foto: Eloi Tost/ACN


- Al principi de curs, la USTEC denunciava una "sobrecàrrega" de treball. En què s'ha traduït això per ara?
- Ara mateix seguim com l'any passat pel que fa a les condicions de seguretat. Tot i que no hi ha tants grups confinats com l'any passat, això és perquè han canviat els protocols de casos Covid. Ara, els que tenen la pauta completa no es confinen i no es demana aquesta quarantena de 10 dies.

- Per tant, hi ha alumnes d'una manteixa classe que són a casa seva i n'hi ha són a l'aula.

- Als instituts ara mateix hi ha un 65% d'alumnat major de 12 anys amb la pauta completa. Els que s'han de confinar sí que han de rebre l'educació a casa, nosaltres això ho veiem inviable perquè no tenim els recursos suficients com per dur a terme això. 

- És a dir, durant l'any de pandèmia no hi ha hagut una dotació suficient per garantir l'educació a distància?

- A nosaltres ens ha arribat que els instituts que tinguin recursos ho poden fer servir, els que no en tenen els alumnes se'n van a casa.

- I llavors es queden sense classe durant 10 dies?
- Sí. A primària es confinen igualment perquè no tenen vacunació.

- Com és la relació amb els Serveis Territorials d'Educació de la Generalitat? Hi ha diàleg?

- Es fan meses, però són d'informació, nosaltres demanem però no es negocia res. Les ràtios estan pendents dels pressupostos, no veiem que hi hagi aquesta voluntat que s'abaixin. I també del personal d'atenció educativa, estem molt d'acord que les escoles siguin inclusives, però això ha de venir dels recursos necessaris i del personal educatiu necessari. Es posen una medalla que són una escola inclusiva i no estem donant qualitat.
 

Laura Ferré, portaveu del sindicat USTEC a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó


- Ni amb el canvi de director territorial d'Educació, no hi ha hagut cap canvi de tarannà?

- De moment, no hem vist cap canvi.

- Els alumnes de primària han de seguir portant mascareta?

- No tenim un posicionament clar. Ara tenim la variant Delta, que té molta més càrrega viral i és molt més transmissible. Sí que ens ha sorprès que l'any passat no era obligatòria venint d'on veníem i aquest any sí que ho és.

- Per als docents, com afecta l'obligatorietat de la mascareta?

- Nosaltres fem servir la veu, és la nostra eina principal. Hi ha hagut problemes de salut a causa de la mascareta. Però els nens la veritat és que pel que he parlat amb companys i companyes es pensaven que seria pitjor, la veritat és que s'hi han acostumat prou bé, són bastant conscients i responsables.

- Quants treballadors s'haurien de contractar per cobrir totes les demandes sindicals?

- Ara per ara, els reforços Covid nosaltres calculem que a la província de Tarragona en tenim uns 400. Això és totalment insuficient per poder fer una baixada de ràtios. A més a més, amb totes les retallades que portem des de 2010 calculem que a Tarragona necessitem uns 900 docents més. Tornar l'hora lectiva, els terços que passin a mitges jornades... A secundària, les ràtios estan a 30 i demanem 25, i a primària estan a 25 i demanem 20. Això és molt difícil de calcular perquè cada centre té línies diferents. Només per aquesta hora ja serien 1.900 mestres més, és una quantitat molt elevada de personal. També volem un tècnic d'educació infantil per cada escola, en calculem uns 200 i actualment en tenim 128. I d'educadors socials calculem que en necessitem 250 i ara mateix en tenim 60. 

- Hi ha suficient professorat?

- Ara mateix tenim gairebé 100.000 persones a la borsa. Moltes tenen vacant i la resta són substituts, intentar es pot intentar.

- Com qualifiqueu aquest inici de curs?
- Seguim tenint incerteses, però amb esperança que acabem amb la pandèmia i tot torni a la normalitat. Però també exigim que el Departament ens escolti. La nostra voluntat és oferir una escola pública i de qualitat i ara per ara no veiem que hi hagi voluntat per part del Departament perquè això sigui possible.

- Ara, a més, hi ha convocada una vaga el dia 28 d'octubre pels interins. Què s'hi reivindica?

- El decret Iceta ha d'esdevenir llei i tal com està escrit ara mateix obre la porta a l'acomiadament de milers i milers de treballadores. El que pretenen fer és rebaixar la interinitat d'un 40 a un 8% fent un concurs d'oposició com s'ha fet sempre, de lliure concurrència, en igualtat de condicions pel que fa a les persones que tant de temps porten donant servei al Departament com persones que potser ni formen part del sistema. Evidentment, les persones que estan treballant a més a més aquests anys tan durs, que ara s'hagin de presentar a unes oposicions tenint càrregues familiars i laborals, veiem que hi ha molta gent que se n'anirà al carrer. Per això demanem el concurs de mèrits.
 

Alumnes de l'escola Saavedra de Tarragona, en l'inici de curs 2021-2022. Foto: Josep M. Llauradó

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges