Diumenge, 16 de Maig de 2021

Editen una guia didàctica per combatre l’antigitanisme a les xarxes socials

08 d'Abril de 2021, per Redacció
  • La investigadora del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV Cilia Willem lidera iniciativa

    URV

Des d’aprendre a reconèixer els personatges relacionats amb els discursos d’odi a les xarxes socials com ‘trolls’ i ‘haters’, fins a ensenyar a utilitzar l’humor davant dels missatges antigitanos i a construir relats contra les narratives relacionades amb l’antigitanisme. Són alguns dels objectius de les sis sessions que es detallen en la 'Guia didàctica per combatre l’antigitanisme a les xarxes socials' que es fa pública aquest dijous, Dia Internacional del Poble Gitano.

La guia és guia és fruit del projecte 'Narratives per a combatre l’antigitanisme: la veu de les dones gitanes des d’una perspectiva interseccional' liderat per la investigadora del departament d’estudis de Comunicació de la URV Cilia Willem. En aquesta recerca s’ha fet un anàlisi de l’estat de la qüestió a l’estat espanyol de l’antigitanisme present en les representacions mediàtiques, incloses les xarxes socials, particularment en relació amb les dones.

La investigadora explica que, tot i que des dels mitjans de comunicació fa anys que parlen i visibiltzen del poble gitano “poca cosa canvia i encara existeixen molts discursos d’odi”. Aquest projecte s’inscriu, doncs, en un context de representació negativa continuada del poble gitano en els mitjans de comunicació, els productes culturals i les xarxes socials. Lluny de millorarels experts apunten que la mala imatge social i mediàtica del poble gitano s’ha fet més profunda.

Aquesta situació és especialment greu en el cas de les dones gitanes, que reben major atenció mediàtica negativa i major estereotipació que els gitanos en general. El feminisme gitano, molt actiu i motor de canvi per al moviment feminista a l’Estat espanyol, està invisibilitzat. I és per això que el projecte s’ha centrat especialment en el col·lectiu de les dones gitanes. El treball pretén fomentar la participació social i visibilitzar les lluites de joves gitanes en el combat contra l’antigitanisme mitjançant la construcció de narratives alternatives a les representacions negatives en els mitjans i altres productes culturals. ç

Per fer-ho han treballat amb un grup de 15 joves i adolescents gitanes de l’estat espanyol en sis tallers pràctics, el resultat dels quals és la guia que està publicada i que es pot descarregar per tal que les diferents entitats interessades puguin organitzar els seus tallers. Durant l’acció formativa les participants han utilitzat eines d’autorepresentació a través de la metodologia de storytelling, construint imatges positives, combatent els discursos d’odi en les xarxes, i desmuntant els estereotips. Per fer-ho han col·laborat amb entitats gitanes i han comptat amb un comitè d’assessors experts de l’àmbit.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges