Divendres, 02 de Juny de 2023

El consum de begudes amb cafeïna com el cafè i te perjudiquen la salut renal

Segons un estudi liderat per la URV

11 de Maig de 2021, per Redacció
  • Imatge d'una tassa de cafè

    Cedida

La malaltia renal crònica és un important problema de salut pública a tot el món, que afecta el 10% de la població mundial adulta i més del 20% dels majors de 60 anys. Es tracta d’una malaltia multifactorial, creixent i costosa, que influeix de manera notable en la morbimortalitat i qualitat de vida del malalt renal, especialment en persones grans amb sobrepès i obesitat. Per això es requereixen estratègies preventives poblacionals efectives i eficients per combatre o retardar la progressió d’aquesta malaltia.

Molts components dietètics tenen un paper principal en la preservació de la funció renal i la prevenció o retard de la progressió de la malaltia renal crònica, com el cafè i el te, dues begudes que contenen cafeïna i que es consumeixen àmpliament en tot el món. La llavor del cafè es caracteritza pel seu alt contingut en polifenols (amb propietats antioxidants), cafeïna, vitamines, minerals i fitoquímics bioactius amb potencials efectes beneficiosos sobre la salut.

En aquest context, els resultats dels estudis epidemiològics sobre el consum de cafè i te i la funció renal han estat inconsistents. Tampoc no ha estat investigat si les begudes amb cafeïna tenen efectes perjudicials sobre la funció renal en la població anciana amb malalties cròniques. És per això, que a l’equip de recerca liderat per l’investigador Jordi Salas Salvadó, responsable de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, van voler explorar la possible associació entre en consum de cafè, te i cafeïna i els canvis en la taxa de filtració glomerular, un marcador de funció renal, durant el seguiment d’un any.

La filtració glomerular avalua la sang que passa a través dels glomèruls, els petits filtres que hi ha als ronyons. Si es produeix una pèrdua d’aquests glomèruls que filtren i ajuden a eliminar el rebuig i l’excés de líquid a la sang, es tradueix en un mal funcionament dels ronyons. Un indicador és la taxa de filtració glomerular que es pot mesurar directament o de manera estimada mitjançant fórmules basades en la creatinina que hi ha a la sang que és el que ha fet aquest grup de recerca. Per això van realitzar un treball dins el marc de l’estudi PREDIMED-Plus en col·laboració amb altres 23 centres de recerca espanyols i amb la participació de 5.851 persones grans amb sobrepès/obesitat amb síndrome metabòlica.

Els autors van observar que el consum de cafè amb cafeïna i te, però no el de cafè descafeïnat, s’associava amb una disminució de la taxa de filtració glomerular després de fer un any de seguiment a aquestes prop de 6.000 persones. Després de considerar possibles factors de confusió, es va observar que els bevedors de més de dues tasses de cafè amb cafeïna a el dia (aproximadament 50 ml per tassa) van presentar un deteriorament superior de la taxa de filtració glomerular que els bevedors esporàdics de cafè (menys d’1 tassa a el dia) o dels no bevedors de te.

Així mateix, el consum de més de dues tasses de cafè amb cafeïna al dia es va associar amb un 19% de risc superior de tenir una pèrdua ràpida de la funció renal. Això no es va observar en el cas del cafè descafeïnat. “El cafè i el te són rics en compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, amb possibles efectes beneficiosos per a la salut humana” apunta l’investigador Jordi Salas, un dels autors principals de l’estudi i coordinador de l’estudi PREDIMED-Plus.

Tot i això, assenyala que hi ha potencials efectes secundaris de la cafeïna continguda en aquestes begudes que, “fins i tot en dosis de consum moderades, poden influir en l’estat cardiovascular a través de la malaltia renal crònica i són motiu de preocupació per a la població en general i especialment per a les persones susceptibles o en risc".

El cafè és una de les begudes més consumides per la gent i la principal font de cafeïna en la població mediterrània. En base als resultats d’aquest estudi, el consum de begudes amb cafeïna pot ser una preocupació per al ronyó i els investigadors aconsellen a les persones d’edat avançada amb obesitat i alt risc cardiovascular de reduir o reemplaçar el consum de cafè amb cafeïna per cafè descafeïnat, per preservar la salut renal. El catedràtic també assenyala que els resultats s’han de confirmar mitjançant un assaig clínic.

Si es demostra, assegura, “els consells sobre el consum de cafè i te juntament amb la ingesta de cafeïna s’han d’incloure en les estratègies nutricionals per a la prevenció de la malaltia renal, particularment en adults amb alt risc”. El treball publicat recentment a la revista Scientific Reports, ha estat liderat pels investigadors Andrés Díaz López i Jordi Salas-Salvadó de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). L’estudi ha estat finançat per l’Instituto Carlos III a través del Fons d’Investigació per a la Salut, que és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges