Dimecres, 04 d'Octubre de 2023

L'economia al Camp i l'Ebre tornarà als nivells anteriors de la covid-19 d'aquí a dos anys

Tarragonès i Baix Camp, les comarques més perjudicades segons l’Informe Trimestral de Conjuntura de la URV

21 de Maig de 2020, per ACN
  • La recuperació econòmica al Camp es pot allargar un parell d'anys

    Reusdigital.cat

L’economia al Camp de Tarragona i l’Ebre es recuperarà a finals del 2021 o inicis del 2022. Són les expectatives dels experts i que recull el darrer informe de conjuntura de la URV corresponent al primer trimestre de 2020. L’estudi posa de manifest que caldran dos anys per refer-se de la crisi sanitària en un territori molt castigat per l’atur, amb 51.528 acollits en ERTO en un sol mes. Les comarques més perjudicades són Tarragonès i Baix Camp (on empreses de menys de 5 treballadors concentren més del 50% de la disminució d’afiliats a la regió). Mentre la indústria s'ha mantingut, els sectors de la construcció i el turisme han quedat tocats. La caiguda d’afiliats a Cambrils, Salou i Vila-seca d'un any a l'altre és molt significativa.

Una de les principals dades que recull l’estudi és la caiguda d’un 4,08% interanual de les afiliacions a la Seguretat Social, amb un total de 51.528 treballadors (22,83%) acollits en ERTO en un mes. L’atur registrat al març (amb un increment interanual del 6,43% al Camp de Tarragona i del 5,18% a l’Ebr)- i la contractació laboral (una caiguda en picat del 14%) han perjudicat un territori amb un mercat laboral molt marcat per una eventualitat i estacionalitat notòria. “Aquests tipus de contractes temporals -que representen el 90% del total de contractes- comporten rendes salarials inferiors, el que dificulta la demanda interna (la vinguda de turiste)-, un altre element diferencial d’aquest territori”, ha destacat Joaquim Margalef, responsable del Grup de Recerca i Indústria i Territori de la URV.

La menor renda disponible per part de les famílies i la manca de demanda poden fer que la recuperació al territori sigui més feixuga.

L'afectació en el teixit productiu

Aquest retardament afectarà petites i mitjanes empreses tarragonines i ebrenques, mentre les grans indústries energètiques no tindran aquests problemes i aniran en línia amb la recuperació global, segons apunta Margalef. Segons recull l’informe, els ERTO han afectat al 40,90% dels comptes d’afiliació a la Seguretat Social i al 22,83% del total de treballadors. Les variacions interanuals d’afiliació són negatives en la majoria de sectors i a totes les comarques, excepte la Ribera d’Ebre (on ha augmentat la indústria i la construcció).

Per contra, la indústria ha experimentat una disminució de l’afiliació menor respecte la mitjana catalana. La continuïtat productiva ha contribuït a frenar la caiguda del PIB, en una zona on els serveis representen més del 70% del PIB. En valors interanuals, l’IPC ha estat negatiu a la zona (0,3%), mentre que als conjunts català i estatal no hi ha hagut variació.

Cauen els preus de l’habitatge (-6%), transports (-3,1%) i esbarjo i cultura (-0,2%), mentre que augmenten els preus de l’alimentació i de les begudes no alcohòliques (+2,4%). Més del 65% de les exportacions tarragonines s’han transportat per carretera. En relació a això, Ferran Huguet, Director General del Grup Unió, ha explicat que l’empresa, distribuïdora de vins, olis i fruits secs, ha pogut compensar la pèrdua del canal horeca amb un increment notable del canal d'alimentació, tant a nivell nacional com internacional. S’exporta un 65% del producte venut. Segons Huguet, fruita seca i oli tenen una forta demanda, mentre els vins més exclusius estan en caiguda.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges