Dilluns, 17 de Juny de 2024

Menjar poma contribueix a la prevenció de malalties cardiovasculars

Un projecte en què pren part la URV constata que el seu consum redueix en un 14% el risc de morir 'per qualsevol causa'

01 de Març de 2020, per Redacció
  • El doctorand Andrée Sandoval, al centre, amb les investigadores Rosa Solà (esquerra) i Úrsula Catalán, supervisores de la seva tesi

    Cedida

Sovint se sent a dir que menjar-se una poma al dia és un hàbit saludable. No obstant això, encara resulta difícil determinar amb precisió fins a quin punt són bones les pomes, per a la salut. Per conèixer la informació de forma més precisa, investigadors del grup NFOC-Salut de la URV han analitzat de manera integrada els efectes de menjar una poma sencera al dia i de quina manera el consum es troba associat amb el risc de patir malalties cardiovasculars, com ictus o infarts. La prova científica proporcionada pels estudis observacionals, a través dels quals es pot analitzar la relació entre el que mengen les persones i la salut, demostra que els individus que ingereixen almenys una poma sencera al dia (aproximadament 100 g) durant un any com a mínim redueixen en un 14% el risc de morir per qualsevol causa, en un 27% el risc de morir per ictus i en un 25% el risc de morir per un infart cardíac i de patir un ictus. A més, es redueix en un 9% el risc d’hipertensió i en un 24% el risc que l’aorta, una de les artèries més importants del cos, es calcifiqui de manera greu.

D’altra banda, l’efecte del consum de pomes, verificat mitjançant estudis d’intervenció nutricional, demostra que tenen un efecte beneficiós en els nivells lipídics sanguinis. Així doncs, menjar-se una poma al dia durant almenys vuit setmanes redueix els valors de colesterol total i de colesterol de baixa densitat (LDL o 'colesterol dolent'). A aquests beneficis s’hi afegeix que consumir una poma al dia fa augmentar els nivells de colesterol d’alta densitat (HDL o 'colesterol bo'). Els beneficis d’aquesta fruita no només es limiten als lípids sanguinis, sinó que també fan disminuir els nivells d’inflamació amb la reducció d’un grup de proteïnes conegudes com citocines proinflamatòries i amb altres marcadors d’inflamació determinats en sang, com la proteïna C reactiva.

Millora de la funció arterial

De la mateixa manera, la ingesta de 200 grams de poma sencera provoca la reducció de la pressió arterial sistòlica i millora la funció arterial durant les dues hores després d’haver-ne consumit. Aquests avantatges es van demostrar consumint una poma al dia sense importar-ne la classe, però, com explica l’equip investigador, una gran part de la magnitud dels efectes depèn de l’origen geogràfic de les pomes consumides, ja que condicions com el clima, la temporada de collita i el tipus de sòl en modifiquen significativament la composició nutricional (és a dir, el contingut fenòlic, en minerals, fibra i vitamines).

Així, els components d’aquesta fruita s’han convertit en punt clau per explicar les diverses propietats de les pomes sobre la salut humana, en particular, en la prevenció de les afeccions cardiovasculars, que són la causa més freqüent de malaltia i de mort en el món occidental. Així, doncs, els beneficis de menjar una poma cada dia es demostren científicament, almenys pel que fa a prevenció de malalties cardiovasculars.

Aquests resultats formen part del projecte AppleCor, que ha rebut el suport del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, l’Agència estatal d’investigació i el Fons Feder. Dins d’aquest projecte s’emmarca la tesi doctoral d’Andrée Sandoval, un dels doctorands cofinançats per la Fundació La Pedrera, que també forma part dels 45 doctorands contractats a través de el programa Martí i Franquès COFUND de la URV.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges