Dimarts, 16 d'Abril de 2024

Neix 'La cuina dels genis' amb experiències gastronòmiques i sensorials de la mà de Gaudí, Miró, Casals i Picasso

Es presenta aquesta nit al Castell de Vila-seca amb una primera experiència artística i gastronòmica, en el marc de la cloenda del 3r Congrés català de cuina

28 de Gener de 2020, per 'Infocamp.cat'/ GDDCT
  • 'La cuina dels genis' marida art i gastronomia

    Cedida

Aquest dimarts a la nit es dona el tret de sortida a 'La cuina dels genis' amb una experiència artística i gastronòmica immersiva única, que uneix gastronomia i art. És un recorregut sensorial pel territori que ha inspirat a quatre grans artistes universals com Antoni Gaudi, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso a través de la reinterpretació del seu llegat en les creacions culinàries de 12 cuiners de Reus, Mont-roig del Camp, El Vendrell i Horta de Sant Joan. 'La cuina dels genis' és un producte basat en experiències gastronòmiques creades a partir del paisatge i vivències que van inspirar les obres d’Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso durant les seves estades a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

L’experiència ha estat coorganitzada per la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, l’Agència Catalana de Turisme, El Paisatge dels Genis i el Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i és el resultat d’un procés creatiu i col·laboratiu de cuiners, productors agroalimentaris, gestors turístics i experts dels museus i centres d’interpretació del Paisatge dels Genis, dut a terme durant 15 mesos. Segons destaca Marta Nel·lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia, “l’ecosistema gastronòmic és un element important per treballar per la cohesió social i el sentiment de pertinença, a través de la cuina amb aliments autòctons arrelats al territori”.

Presentació al Castell de Vila-seca

L’experiència única de presentació de 'La cuina dels genis' tindrà lloc al Castell de Vila-seca, un emblemàtic edifici d’origen medieval que aquest 2020 esdevindrà un referent cultural i de l’art contemporani al municipi. L'alcalde, Pere Segura, ha recordat que “quin millor aparador que aquest castell, punt estratègic del repoblament del Camp de Tarragona, que ens ha de permetre tastar nous plats excepcionals inspirats en el talent dels nostres genis i elaborats pels grans xefs de les nostres contrades”. A l’experiència, en la que es degustaran un total de 18 creacions gastronòmiques i vuit vins del la Catalunya Sud, hi participa una quarantena de prescriptors turístics culturals i gastronòmics nacionals i internacionals. La majoria són arribats del mercat català, espanyol i britanic.

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, indica que “des de l’ACT seguim treballant amb l’objectiu de reivindicar la gastronomia com un element identitari, que ens permet posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica als mercats internacionals i, alhora, també permet donar a conèixer l’enorme varietat i qualitat del turisme gastronòmic entre el mateix públic català”.

'El Paisatge dels Genis' incorpora l'oferta gastronòmica

A partir de la seva presentació, aquesta oferta que posa en valor la cultura gastronòmica del territori a través de la mirada dels artistes universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso, s’incorpora a la Ruta del Paisatge dels Genis amb els plats creats als restaurants, experiències gastronòmiques, un logotip identificatiu, un nou espai al web del Paisatge dels Genis i una campanya de promoció, que s’inicia amb dos viatges de premsa amb els prescriptors participants a l’experiència. 'El Paisatge dels Genis' és una oferta de turisme cultural a Costa Daurada i Terres de l’Ebre impulsada pels Ajuntaments de Reus, Mont-roig del Camp, El Vendrell i Horta de Sant Joan juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i gestionada amb la col·laboració del Departament d’Innovació Turística del centre tecnològic Eurecat.

Com assenyala Meritxell Roigé, presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, 'La cuina dels genis' és "la culminació d'una feina conjunta que des del Patronat de Turisme de la Diputació impulsem per crear productes especialitzats que ens permeten ser més competitius, oferir una oferta diferenciada i estimular l'activitat turística de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre". Després de vuit anys de treball, des de l’Oficina Tècnica del Paisatge dels Genis per a la creació de la marca i de producte de turisme cultural dirigit al mercat català, la incorporació de 'La Cuina dels Genis' obre l’oportunitat de captar nous mercats a l'Estat espanyol i a nivell internacional, així com perfils de turistes amants de la gastronomia.

Salvador Anton Clavé, director del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i catedràtic de la URV, destaca que “la iniciativa s’alinea amb les noves tendències de la demanda i exigeix nous compromisos per a la consolidació d’una destinació creativa, responsable, sostenible i resilient”.

El calendari gastronòmic

Durant l’any s’elaborarà un calendari gastronòmic al Paisatge dels Genis, que comptarà amb noves programacions com ‘El mes de març Picassià’ amb activitats gastronòmiques i culturals a Horta de Sant Joan i d’altres jornades ja consolidades, com la del calçot a Mont-roig aquest mes de febrer. L’experiència de presentació de 'La cuina dels genis' compta amb la col·laboració de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i el patrocini d’Estrella Damm amb un grup de cuiners, Roger Murtró, Ferran Cerro, Josep Moreno i Ismael Chamorro, que han creat un còctel per a l’ocasió a partir del vermut de Reus i Estrella Damm. 

Amb l'experiència gastronòmica i l'acte institucional celebrat aquest matí, es clouen les activitatas celebrades en el marc del III Congrés Català de la Cuina al Camp de Tarragona des de finals del 2018 i el procés creatiu dut a terme en el projecte 'La Cuina dels Genis'. La URV ha coordinat les activitats del III Congrés Català de la Cuina al Camp de Tarragona des de la Facultat de Turisme i Geografia amb Marta Nel-lo, degana de la Facultat de Turisme i Geografia, i Jesús Angla, vicedegà de la Facultat, al capdavant. Durant els 400 dies que ha durat el congrés s’ha donat suport a cinc iniciatives i s’han impulsat set jornades i el projecte 'La Cuina dels Genis'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics