Unes 300 persones han participat aquest Primer de Maig a la concentració convocada per UGT i CCOO a la Rambla Nova de Tarragona. Sota el lema 'El país està en deute amb la classe treballadora', els sindicats han reclamat "menys precarietat" per als empleats. Entre altres reivindicacions, han demanat elevar el Salari Mínim Interprofessional (SM), derogar la reforma laboral i de les pensions i fomentar polítiques d'ocupació per rebaixar els índex d'atur. A la concentració hi ha hagut una representació dels treballadors de l'empresa BIC Graphic, que ha plantejat un ERO de 52 persones, aproximadament un 20% de la plantilla.
Equipats amb banderes i cartells, els assistents s'han distribuït per la Rambla Nova mantenint les distàncies de seguretat per la covid-19. Al capdavant, una gran pancarta ha exposat el lema de la jornada. "La pandèmia ha fet estralls i això ha empitjorat el mercat laboral. Veníem d'unes retallades que no havíem remuntat i la gent està en una situació límit", ha assegurat Mercè Puig, secretària general de CCOO a Tarragona.
Des d'UGT, el secretari general a Tarragona, Joan Llort, ha apuntat que ara que es comença "a estar al final del túnel" per la covid-19, es perceben els primers efectes que els sindicats van anunciar: "L'economia va a destruir llocs de treball i a empobrir la classe treballadora", ha afirmat. "La gent que ens vol mal als treballadors, vol mal a la societat del present i del futur", ha insistit.
Llort ha criticat que de les 11.000 sol·licituds de l'Ingrés Mínim Vital que s'han fet a la demarcació de Tarragona tan sols se n'han acceptat unes 1.700, que donen cobertura a 6.000 beneficiaris. "Els partits que governen han de mirar de cara a les persones. La gent s'ha comportat tot aquest any i ara s'han de comportar els polítics per fer més polítiques socials i públiques", ha demanat. En aquest sentit, ha opinat que calen més treballadors i en millors condicions laborals a sanitat i educació.
Des de l'escenari, Llort i Puig han analitzat diferents sectors que han estat essencials durant la pandèmia i que arrosseguen diferents conflictes laborals. Han citat des de problemàtiques a la indústria petroquímica fins a les reclamacions de millors salaris per a les treballadores de neteja dels hospitals. Tot passant per la situació dels empleats d'empreses dedicades al sector serveis i el turisme, que durant el darrer any han estat tancades per la pandèmia.
Participació dels treballadors de Bic Graphic
Amb tot, Llort ha denunciat que hi ha empreses que ja comencen a reconvertir els ERTO en ERO. Un exemple és Bic Graphic, una multinacional instal·lada a Tarragona des de fa dècades que fa unes setmanes ha presentat un expedient per acomiadar 52 persones. Treballadors de la companyia han participat activament en la concentració. "Encara estem discutint les causes de l'ERO perquè l'empresa no les justifica", ha comentat Rebeca Morillo, portaveu del comitè d'empresa de Bic Graphic.
Els empleats han convocat una jornada de vaga per al proper 6 de maig per demanar que l'empresa retiri l'expedient i adopti "mesures menys dràstiques". "El mercat laboral és inhòspit. Demanem a l'empresa que s'assegui amb nosaltres i negociï com cal", ha etzibat Morillo. Els empleats han manifestat que l'empresa havia tingut "bons resultats" el 2018 i el 2019 i es mostren convençuts que quan es redreci la situació econòmica Bic Graphic tornarà a tenir beneficis.
Finalment, Joan Llort ha estat crític en com s'estan repartint els fons Next Generation EU. "Els fons surten de diners que surten dels nostres impostos. Demanem que les empreses que rebin ajudes garanteixin bones condicions laborals i socials per als treballadors. No es pot finançar les grans empreses a canvi que els treballadors siguin més pobres", ha subratllat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics