Dimarts, 29 d'Abril de 2025

El mosquit tigre, entre nosaltres

Enguany, s'han registrat tretze incidències a la ciutat

26 de Juliol de 2011, per Redacció
  • Mosquit tigre

     

Tot i que les zones més afectades són les dels barris o zones enjardinades, ja que poden tenir punts de cria de larves de forma més habitual, també hi ha hagut alguna queixa a la zona més urbana en algun embornal on l'aigua acumulada ha propiciat que els mosquits tigre criessin les larves. La picada de mosquit tigre és molt molesta, comparada amb el mosquit tradicional, però que en cap cas és greu, ni tan molesta com pot ser la mossegada de la mosca negra. Per tant, les incidències registrades són les que han arribat directament a l'Ajuntament, no les que hi ha hagut en total.

Des de fa uns anys, amb l'objectiu de donar informació a la ciutadania, l'Ajuntament de Reus porta a treme una campanya de sensibilització per a la prevenció de l'aparició del mosquit tigre, amb consells sobre què cal fer per evitar i curar les picades. Enguany, abans que acabés el curs escolar, l'Ajuntament va repartir un tríptic a totes les escoles de la ciutat, i recentment s'ha repartit a totes les farmàcies.

També s'ha repartit als barris des d'on s'han rebut més queixes. Es tracta del barri Montserrat, la urbanització Sol i Vista i la Urbanització Pi, i també s'ha donat informació a través del rebut de l'aigua. Està previst ampliar pròximament aquesta campanya d'informació a altres zones de la ciutat, amb una acció porta a porta amb un monitor per donar instruccions sobre què cal fer per evitar la proliferació del mosquit i com tractar les picades.

Finalment, la campanya es completarà amb un spot de televisió. L'Ajuntament de Reus ha rebut una subvenció de 12.000 euros de la Diputació de Tarragona per executar aquesta campanya.

La campanya d'informació que porta a terme l'Ajuntament explica als veïns que han de fer per evitar la proliferació del mosquit. Tanmateix, en tots aquells casos en què s'ha rebut una incidència, l'Ajuntament hi ha enviat un equip per netejar amb insecticída els espais públics que poden acollir larves i ous, i es recorda als veïns que qualsevol petita acumulació d'aigua pot servir al mosquit per reproduir-se.

Per tant, evitar l'aigua estancada, utilitzar insecticides per eliminar larves i adults, i netejar terrenys d'escombraries redueix la presència del mosquit tigre a la meitat, segons mostra per primer cop un estudi coordinat per investigadors de la UAB. Es tracta d'un treball experimental dut a terme a Sant Cugat i a Rubí que va començar el febrer del 2008. La recerca s'ha basat en el recompte d'ous a petites trampes experimentals i els investigadors han observat per primer cop com el seu nombre ha disminuït en aplicar les mesures.

Originària dels boscos asiàtics, l'espècie 'Aedes albopictus', tal com s'anomena el mosquit tigre, es va detectar per primer cop a l'estat espanyol a Sant Cugat del Vallès l'estiu del 2004. Des d'allà, va iniciar una ràpida expansió a la resta de municipis catalans. Segons la UAB, actualment afecta 119 municipis i, potencialment, uns 5 milions de persones de tota Catalunya.

Tot i que les molèsties que ocasiona el mosquit justifiquen els esforços per a eliminar-lo, la motivació de l'estudi ha estat la importància de l'insecte com a vector de determinades malalties produïdes per arbovirus, com el dengue o la febre groga, entre d'altres. Es tracta del primer insecte amb capacitat de transmetre aquestes malalties tropicals a Espanya i la seva arribada va suposar un canvi de paradigma al nostre país.

En la recerca, coordinada per investigadors del Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB, també hi han participat científics de l'Estació Biològica de Doñana, de la Fundació de Recerca Mútua de Terrassa, adscrita a la UB, i del Departament d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid.

Fitxers adjunts:
Tríptic sobre la prevenció del mosquit tigre - reusdigital.cat mosquit tigre

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Rosa  02 d'Agost de 2011

Títol

 Al Passeig de Misericordia, ja els patim desde l'estiu passat, ni sortir al jardi podem, anar al cotxe una tortura, i estar a casa ben tapadets, pq quant el visiones, el ja t'ha picat unes quantes vegades, cremeta a ma per quan pica, i bufar molt, molt, molt

IMMACULADA  28 de Juliol de 2011

Al Barri Immaculada també n'hi ha

 Al Barri Immaculada, que esta entre el barri Sol i Vista i la Urbanització Pi, ja ahir en vaig matar un, tot ratlladet que mono que era.

Laura Garcia Latorre  27 de Juliol de 2011

el pobre braç

 obviament, no ho vaig comunicar a l'ajuntament, però el meu braç si que m'ho va comunicar, tres dias amb dolor continuat, sense suportar cap contacte, i més dolor que picor. Realment pernso que no podem fer gaire més cosa que la prevenció i aguantar si et toca. no li recomano a ningú, protegiu-vos, val la pena