Dimarts, 19 de Març de 2024

Les imatges de la campanya

El politòleg Adrià de las Heras comenta els missatges audiovisuals que tres de les principals candidates difonen a través dels mitjans i de les xarxes socials

25 de Maig de 2023, per Marc Busquets
  • Alguns dels candidats usen les xarxes i els mitjans per transmetre els seus missatges

    Reusdigital.cat

Aquest passat dilluns, Estel Romeu ha analitzat, amb el suport de la doctora en comunicació per la URV Carlota Moragas, els eslògans dels partits que es presenten a les eleccions municipals a Reus. Part de la campanya són també els missatges audiovisuals que es transmeten a través dels mitjans de comunicació, però també tot aprofitant les xarxes socials.

En clau local, els candidats també han abraçat aquest canal per acostar-se a l'electoral, donar-se a conèixer i mirar de convèncer els indecisos. Una imatge val més que mil paraules, assenyala el tòpic. 

 

Guaita i la seva mirada als barris

 

En aquesta ocasió és el politòleg Adrià de las Heras qui ha visionat i comentat, per a Reusdigital.cat, el contingut d'alguns dels clips que llistes com les del PSC, ERC o Junts han estat difonent per Twitter o Instagram. Si l'anàlisi la fem cronològica, va ser a finals de l'any passat quan vam poder veure un primer vídeo de la socialista Sandra Guaita; a posteriori n'hem tingut altres. Hi apareix per diverses zones del terme, tot conversant amb veïnat de diferents teixits, per assenyalar que la mouen "la passió i l'emoció". De las Heras argumenta, en aquest sentit, que al vídeo Guaita hi "fa gala del que pot ser la clau per una possible victòria socialista: el contacte amb els barris i la seva gent". Quan se la veu davant de les vies del tren, afegeix el politòleg reusenc, sembla que és evident que la imatge "té tot el sentit, perquè és una manera de reivindicar el que hagi pogut fer aquests anys des de Madrid", en al·lusió als projectes de Bellissens o l'estació intermodal del Camp de Tarragona, en què la comissió d'infraestructures local (amb el govern i els socialistes) ha estat important.

Un altre vídeo més recent, en aquest cas, data del passat 18 de maig. La candidata passeja per alguns indrets de Reus amb altres components de la llista, com els regidors Daniel Marcos i Ana Martínez, tot incidint en la idea que "ha arribat l'hora del canvi". De fet, s'hi sembla voler indicar que a les urnes s'hi hauran de validar (o suspendre) "dos models de ciutat", dels quals el seu és el "nou".

 

Junts i el 'reusenquisme'; ERC i el Carrilet

 

Quant a Junts, força comentat al Món de Reus ha estat un vídeo difòs la setmana passada a la xarxa (a Twitter hi acumulava, dies enrere, més de 2.500 reproduccions) que recull, en un emblemàtic establiment, l'essència ganxeta, allò que el batlle Carles Pellicer va descriure com reusenquisme. De la coca amb cireres al menjarblanc, tot recordant les figures de Gaudí o Toda, entre altres. En aquesta línia, de las Heras hi veu que "tot i el principi valent i atrevit, és una escena que crec que interpel·la pocs reusencs. Però segur que també hi ha un públic molt concret a qui haurà interpel·lat i potser s'ha guanyat". Això sí, el politòleg apunta que "durant el vídeo, la cap de llista, Teresa Pallarès, no surt del centre. El seu recorregut per l'interior del tomb de ravals (amb imatges del Modernisme reusenc, la Prioral i escenes de vermut) pot ser més propi d'un espot de turisme que no pas d'una candidata a l'alcaldia".

Finalment, de las Heras centra la seva anàlisi en un dels diferents clips realitzats per ERC i Noemí Llauradó. Un d'aquests pot vincular-se a la iniciativa Mirada Valenta que es va presentar setmanes enrere des del partit. De fet, els primers segons del vídeo ens mostren, al detall, els ulls de la candidata. El politòleg assenyala que es tracta d'un audiovisual en què "potser s'arrisca poc, però s'assegura el tret". Ho argumenta en el fet que, a parer seu, "algunes imatges subratllen part del seu llegat d'aquests anys al govern, com ara la intervenció urbanística, o les polítiques en matèria d'empresa".

No obstant això, qüestiona que el missatge es tanqui amb Llauradó i alguns dels nous candidats de la llista (Meritxell Barberà, Joan Antoni Verge, Joaquim Piqué i Maria Pascual) al lloc que ha estat el "gran conflicte" d'aquest mandat: el Carrilet. "Potser hauria estat molt més lluït, i amb una intenció més clara, si en aquesta última escena al Carrilet hi haguessin aparegut" més militants o simpatitzants, raona. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics