Dijous, 02 de Gener de 2025

Els economistes catalans es mostren crítics amb les polítiques d'austeritat

Segons l'enquesta d'opinió del Col·legi d'Economistes, un 76,5% dels consultats destaca l'atur com la principal de les seves preocupacions

25 de Març de 2013, per
  • El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas

    ACN

En comparació amb la passada enquesta del mes d'octubre, cal esmentar un augment significatiu de la preocupació dels economistes per l'atur i per la feblesa de la demanda interna. Per contra, baixa la preocupació dels col·legiats pel dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat, per la situació financera i restricció creditícia, i pel preu del petroli.

Entre la resta de problemes importants segons l'opinió dels col·legiats hi ha l'estat de la situació política (manca de confiança i credibilitat, corrupció, etc.) i l'existència d'un conjunt de problemes al voltant del sector públic (excessiu endeutament, sobredimensionament, etc.).

Un 81,3% dels economistes considera que els organismes internacionals i els governs han subestimat els efectes negatius sobre el creixement econòmic i l'ocupació de les polítiques d'austeritat dutes a terme en els darrers temps per alguns països. Relacionat amb això, un 61,9% dels col·legiats opina que el govern espanyol té marge per aplicar polítiques diferents a les d'austeritat, si bé un 35,5% pensa que no hi ha marge.

D'aquesta manera, un 72,5% dels economistes creu que l'any 2013 no es començaran a notar positivament a l'Estat les mesures aplicades contra la crisi econòmica, front d'un 24,2% que opina que sí que es començaran a palesar.

Entre les diferents mesures impositives que podrien ajudar a reduir el dèficit públic de la Generalitat, els economistes són més partidaris d'introduir un gravamen sobre les begudes de refresc amb excés de sucre, per raons de salut, i d'implantar l'Eurovinyeta als vehicles pesants de mercaderies que travessen Catalunya per les vies de gran capacitat de titularitat catalana.

El primer és assenyalat per un 47,6% dels col·legiats i el segon per un 41,8%. Altres àmbits en els que es pot actuar via impositiva són el mercat de lloguer dels habitatges desocupats propietat de societats mercantils (36,4%), l'Impost sobre el Patrimoni (33,8%) i l'àmbit ambiental (32,6%).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics