Dissabte, 04 de Maig de 2024

Enrique Miró i la flauta de l'avi

25 de Juny de 2009, per Jorge Castillo
  • Enrique Miró als 19 anys

     

  • Casa on va néixer Enrique Miró a Reus

     

  • Enrique Miró, amb la seva dona Isabel i els seus sis fills

     

  • Enrique Miró, a la dreta, durant una reunió del Centro Republicano Español

     

Enrique Miró va arribar al port de Rosario (Argentina) el 1893. Amb 19 anys anava decidit a fer les Amèriques, com tants altres joves que fugien de les seqüeles de les guerres, la misèria i l'exclusió. Enrere deixava els seus pares i germans, i la seva casa natal del carrer Cementiri Vell, número 3, a Reus, Tarragona, Catalunya.

Fou l'únic de la família que es va atrevir a l'aventura, impulsat més que res -segons ell mateix va comentar als fills alguna vegada- per la ferma pretensió dels seus progenitors que seguís la carrera eclesiàstica, destí que sembla que tenien assignat tradicionalment al menor de la família. Ell ja havia decidit que el seu futur era un altre, i no justament al costat de la religió, i molt menys al de les armes.

Així, sorprenentment, va preparar les maletes i s'acomiadà breument dels pares i germans, els quals no va tornar a veure. Una de les seves filles, Élida Miró Feito (Pico), fou l'única de la família que s'animà a desfer el camí dels pares i viatjà l’any 1958 a Espanya per conèixer els seus parents. Oficià de memòria familiar i fou qui s'encarregà de recopilar més informació sobre els parents, alhora que va establir forts vincles afectius que malgrat la perseverança d'ella i d'algun altre familiar instal·lat a Madrid (branca Feito González, per part de la seva mare, Isabel) o a Barcelona (branca Miró Salvadó, pel costat d'Enrique, el seu pare) es van diluir amb els temps i les defuncions successives dels contactes, incloent-hi el d'ella mateixa, ocorregut al juny de 1999, avui fa justament deu anys.

Élida segurament va repetir allà alguns dels relats fets per Don Enrique a les tertúlies familiars i els seus parents espanyols -motivats- l'obsequiaren amb alguns records, entre els quals dos que ella i la resta de la família valorà especialment: una esquela on el viatger va gargotejar emocionat l'adéu a la seva família i una antiga flauta travessera que seixanta-cinc anys després d'aquell allunyament va reinstal·lar en la família del Chaco una anècdota plena de tendresa i reminiscències juvenils. Enrique ja havia mort el 1950.

De la flauta en parlarem després. Guarda una història d’amor. El comitat el deixem per al final. També parla d’amor.

Enrique Miró va néixer a Reus el 26 de setembre de 1874 i tenia dos germans més grans. Per les dades que va recollir la seva filla, Élida, en l’estada a Barcelona, sabem que el seu pare, José, treballava d'intendent del teatre. Era músic i executava aquest instrument. La mare era modista i "vestia gegants i nanos", segurament era l'encarregada de la confecció de la vestimenta utilitzada pels artistes.

Hi ha una primera etapa de la seva estada a Argentina que és desconeguda i no s'han pogut aconseguir dades encara sobre aquest període. Pels documents que va portar i que la seva filla Élida conservà junt amb els de la seva mare fins al final de la seva vida, se sap que va desembarcar al port de Rosario el 24 de juliol de 1893. No hi ha més informació del que va fer a partir d’aquest moment, si bé pot deduir-se que anys després, a finals del segle XIX, havia estat propietari de la confiteria La Florida al municipi de Reconquista, província de Santa Fe.

El 7 de gener de 1915 es va casar a Barranqueras amb Isabel Feito González, una immigrant espanyola 19 anys més jove que ell i comerciant.

Enrique Miró va ser un dels fundadors, l’any 1910, de l'Asociación Española de Socorros Mutuos i formà part del consell directiu en algunes ocasions. En el Registre d'associats de l'entitat es troba inscrit amb el número 48. En aquest document es deixa constància que és natural de Reus, solter i té 36 anys. El domicili el fixa a Resistencia, sense adreça, potser perquè en aquella època viatjava per l’interior.

El matrimoni Miró-Feito va tenir sis fills que es van incorporar després a la vida ciutadana i van contribuir a fer el Chaco. Dos fills, Darío i Élida, van participar activament en els moviments juvenils organitzats a Resistencia per donar suport als defensors de la República Espanyola, àmpliament identificats amb els ideals llibertaris importants per a Enrique Miró. El 9 de setembre de 1936, per exemple, Élida va participar junt amb altres joves i adults en una vetllada a benefici de la Creu Roja Espanyola, al Cine Argentino, patrocinada per l'Asociación Española de Socorros Mutuos. Hi participava també, tocant el piano, el seu jove mestre, Vicente Scordo. El 1938, Élida i Darío Miró seguien participant en el Comité Juvenil de Ayuda a España i apareixen en fotografies amb altres joves, lluint birrets amb borla, propi dels soldats republicans, i aixecant el puny dret.

En aquesta època, Enrique Miró participava en les reunions del Centro Republicano Español, que es va constituir el 30 de gener de 1938. El secretari fou l'actiu periodista i dirigent socialista Ildefonso Pérez, editor d’Estampa Chaqueña.

La flauta existeix i té més de dos segles d'antiguitat. Com totes les flautes d'aquella època, és d'eben i sona molt bé. La història que explicava Enrique Miró als descendents (i que aquests repetien als seus fills) és que quan hi havia concerts al teatre es posava la flauta sota el braç i fent-se passar per músic entrava a la sala sense pagar l'entrada. Segurament va cometre en diverses ocasions aquest pecat, perquè estimava la música i els balls de la seva pàtria, segons ha explicat la seva filla Irma.

Élida Miró va portar la seva flauta al Chaco i la va entregar al seu nebot Jorge, en aquell temps estudiant de música a Rosario, el qual la conserva amb molta cura. L'instrument, un vell rellotge de butxaca i un segell per a lacre del vell propietari del magatzem Casa Miró són el tresor de gran valor que va heretar el seu avi.

El conte de la flauta, que havia quedat a la casa paterna, a Reus, va servir a Enrique Miró per tendir un pont al seu passat i neutralitzar el desarrelament. Aquella esquela escrita per Enrique, que va portar la seva filla -igual que la flauta- encara es conserva malgrat el deteriorament causat pel temps. Diu textualment: "A Déu estimats pares, a Déu estimats germans, A Déu pàtria sencera, que marxo, fes que tingui bona sort, que de la meva part faré tot el possible. Son les 12 del migdia i el vapor sortirà aviat. Conformeu-vos i resignació, que jo així ho faig. A Déu, A Déu, fins allà el vostre fill que us estima i mai os oblidarà, Enrique Miró."

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

enrique miró
enrique miró
Enrique Miró

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (11)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JORGE CASTILLO  27 de Juny de 2009

ABUELO ENRIQUE MRO

 ES MUY LINDO RECIBIR ECOS DE QUIENES VIVEN EN DONDE NACIO MI ABUELO. NO HABLO CATALAN, PERO ALGO ENTENDI DE LO ESCRITO. PARECE QUE LA CASA NATAL SIGUE EN PIE, LO QUE ME DA MAS GANAS DE IR A VISITARLA ALGUNA VEZ.
ESTARIA CERCA DE LA IGLSIA PRINCIPAL, SEGUN ME COMENTÓ OTRO LECTOR.
TODO TIENE UN SENTID SENTMENTAL (AFECTIVO) PARA MI, ES VERDAD, Y ES IMPORTANTE QUE USTEDES HAYAN DESTINADO SU TIEMPO ARA COMUNICAR ALGO RESPECTO AL ARTICULO. LES AGRADEZCO Y LOS ABRAZO DESDE EL CHACO.

ANZAME  26 de Juny de 2009

Aclariment

 Jaume Masso : Tens tota la raó, mes que lleigir malament o poc atent, vaig corre massa i amb va passar per alt lo del Cementerio Viejo (Fossa Vell). La foto de la casa, considero que es lo mes interesant del article i, valdria la pena que els peus de foto estesisn ben documentats.La Casa existeix i esta tapiada, tal vegada els socialistes la poden rehabilitar.
El valor sentimental de l´article es prou sntimental i interesant per la familia, situació que valoro i respecto.aZm

Anzame  26 de Juny de 2009

Puntualitzar.

 Jaume Massó: Tens tota la raó del mon, mes que lleigir be o malament, resulta que vaig contestar massa depresa.Hem vaig donar compte lo del Cementerio Viejo (fossa vell)i no i vaig ser a tremps. Avui he anat a veure la casa i esta en peu, l´unic que esta tapiada, tal vegada els socilaistes la puguin restaura. Penso que lo mes bo del article era la foto de la casa i valdria la pena que ,com a foto, estes mes documentada. Al marge del valor sentimental que pugui tindre per la familia i que, naturalment, respecto.aZm

anzame  26 de Juny de 2009

Contrareplica.

 Jaume Massó, tens tota la raó, vaig corre massa, mes que lleigir o dedicar mes atenció a la lectura. La casa existeix i avui o he comprovat, l'unic que está tapiada. Valdria la pena documentar mes les fotografies perque es l'unic interesant que veig l'article, apart del valor, sentimental i emotiu, que pot tinder per la familia i que respecto.aZm

Jorge Castillo  26 de Juny de 2009

Abuelo Enrique Miró

MI ABUELO ENRIQUE MIRO VIVIA, SEGUN DOCUMENTOS DE MIGRACION DE 1893, EN CALLE CEMENTERIO VIEJO Nº 3, DE LA CIUDAD DE REUS.

Jaume Massó  26 de Juny de 2009

Anzame, llegeix bé: carrer del Fossar Vell, número 3

Anzame: cal llegir més atentament. El traductor (?) també havia d'haver filat més prim: Fossar Vell en lloc de Cementiri Vell.

JORGE CASTILLO (CHACO)  26 de Juny de 2009

ENRIQUE MIRO Y LA FLAUTA DEL ABUELO

 la calle es CEMENTERIO VIEJO Nº 3 (REUS)

JORGE CASTILLO  26 de Juny de 2009

ABUELO ENRIQUE MIRO

 MI ABUELO ENRIQUE MIRO VIVIA, SEGUN DOCUMENTOS DE MIGRACION DE 1893, EN CALLE CEMENTERIO VIEJO Nº 3, DE LA CIUDAD DE REUS.

anzame  26 de Juny de 2009

solucio?

  Penso que es al Fossa Vell i podria ser que esta en peu, demáanire a comprobar.azm

ANZAME  26 de Juny de 2009

IDENTIFICADA?

 Mentres envia l'email, m'ha ha vingut a la memoria com si es tractes de una casa del Fossa Vell i penso que es conserva
tal qual. Dema al mati o anire a comprovar. Amb tot si estic equivocat,hem podeu rectificar. aZm

Reportatges