Dijous, 28 de Març de 2024

'La Perla' del Reus Deportiu

Repassem la història de la que va ser la seu social de l'entitat roig-i-negra durant dècades

05 de Setembre de 2020, per Fabio Castellano
  • Galeria d'imatges de la seu social del Reus Deportiu, al carrer de la Perla

    Arxiu Reus Deportiu

  • Arxiu Reus Deportiu

  • Arxiu Reus Deportiu

  • Arxiu Reus Deportiu

  • Arxiu Reus Deportiu

Va ser el febrer del 1953 quan el Reus Deportiu va deixar el domicili social que ocupava des de l’any 1940, al Café de España, per passar a l’edifici del carrer de la Perla, número 2, on hi va ser fins al 1985. Aquest local del segle XVIII havia estat anteriorment seu de diverses entitats, com El Brinco, el Foment Nacionalista Republicà, i la casa quarter de la Guàrdia Civil. Aquest disposava d’una sala de bar, espais per a les juntes directives, una àmplia sala d’actes, un petit escenari i estances per a cada secció. En declaracions a Reusdigital.cat, l'expresident del CF Reus Deportiu Ramon Alabart destaca que “si bé el local va satisfer les necessitats bàsiques del club, aquest espai distava molt de tenir totes les condicions necessàries i, per això, paral·lelament, no es van abandonar les gestions per tal d’aconseguir un local social millor”.

Una gran pissarra amb els resultats dels equips

La porta principal, l'únic element que es conserva actualment de l’antic local, té muntants de pedra i un escut que porta la inscripció 'ANNO D.N.I.C. 1776'. El Reus Deportiu s'hi va establir el 1952, i aquest va esdevenir un lloc molt popular i concorregut, fins al punt de rebre un nom propi (La Perla). La festa d’inauguració del local social, a la qual hi van assistir centenars de persones, va tenir lloc el 17 d’octubre del 1953, a la sala de festes del nou punt de trobada roig-i-negre, amb un àpat amenitzat per una orquestra. Un dels elements que caracteritzaven al local era la gran pissarra on s’anotaven els resultats de les competicions més importants del club, com l’hoquei, el bàsquet, l’handbol o l’equip de futbol, que en aquell moment jugava a la Tercera Divisió estatal. Aquells que desitgessin saber de l’actualitat esportiva, tenien el local com a referència.

A partir del 1953, quan l’entitat es va traslladar al local del carrer de la Perla, es va iniciar un nou període d’impuls de les activitats, on s’hi van celebrar diversos esdeveniments relacionats amb les diferents seccions del club. L’any 1954, posem per cas, es va fer un dinar de celebració pel subcampionat d’hoquei amb la presència dels jugadors i el cos tècnic. L’any 1956, es van inaugurar les obres de condicionament de la seu social seccional de muntanyisme i espeleologia, que van ser completades amb la instal·lació d’un laboratori fotogràfic. Durant aquests anys es van portar a terme cursos formació de muntanyisme i escalada.

Cinema amateur i escacs

L’any que el Reus celebrava el seu 50è aniversari (1959), el local va acollir un dinar de germanor amb 200 comensals. El mateix any es va organitzar el 2n Concurs de cinema amateur local i provincial, es va celebrar la primera gran gala de cinema i es va inaugurar la seu de la secció al local amb la projecció dels films premiats. Entre els anys 1964 i 1970 es van continuar celebrant els concursos de cinema amateur i es van lliurar els corresponents Premis de Ciutat de Reus, organitzats molts cops pel mateix Reus Deportiu.

Una de les seccions més recordades i més concorregudes de l'època va ser la d’escacs, en la qual s’hi van celebrar competicions constantment. En la darrera època del club, les activitats realitzades no es limitaven únicament a les competicions esportives, sinó que també es duien a terme actes lúdics. A partir dels anys 60, l’estat espanyol va permetre l’adquisició de bingos per part d’entitats sense ànim de lucre, entre les quals s’hi trobaven les esportives. Aquestes, tot veient que se’ls va presentar una gran oportunitat per fer diners, la van aprofitar. D'aquesta manera, l'any 1978 es va inaugurar el bingo del Reus Deportiu, a la sala d’actes de la Perla.

Cap els anys 80, però, el bingo del Reus es va moure cap a les infraestructures de l’actual Hotel Gaudí, un espai considerat més adient per desenvolupar aquesta activitat. Poc després, amb tot, les normatives van canviar i entitats esportives com el Reus Deportiu o el Club Natació Reus Ploms van haver de clausurar els seus bingos. Entre els diversos espais que hi havia al local de la Perla, molts recorden la taula de billar i les màquines de joc de l’època, que es trobaven a l’entrada principal. L'exjugador d’handbol del Reus Deportiu i gran aficionat a l’esport reusenc, Joan Díaz, recorda el local com "un espai de reunió per als socis o persones d’edat més gran que solien jugar a cartes i al dominó". En dies festius, fa memòria de la gent que hi anava a fer el vermut, ja que el bar va ser un espai "molt concorregut i amb gran esperit roig-i-negre".

El gat de la barra

Gran seguidor del Reus Deportiu d’hoquei i futbol, Josep Mensa encara té present l’època en què anava al local amb els seus amics per consultar els resultats dels partits que es jugaven durant el cap de setmana, quan encara era petit i no es desplaçava a veure l’equip d’hoquei. Com anècdota peculiar, recorda la mascota dels amos del bar, un gat que sovint es passejava per la barra a la recerca de menjar.

Altre cop Alabart apunta que, “tot i que els seguidors del futbol del Reus també anaven al local de la Perla, aquell espai estava principalment ocupat pels socis de la casa”. Aquests, diu, acostumaven a aprofitar les seves hores lliures jugant a cartes. “La Perla va anar prou bé pels temps que corrien”, subrtalla. Fill de l’expresident Josep Maria Massó i posterior integrant de la junta del Reus Deportiu, Marcos Massó recorda el local de la Perla com "un símbol" de la seva infància. Durant l’època que el seu pare va dirigir el club va anar al local amb molta freqüència, després de veure jugar a l’equip de futbol a l’estadi del carrer de Gaudí. Més endavant, com hem assenyalat, va formar part de la directiva del president Josep Travé. 

Les memòries que té de local pertanyents a aquella època tenen lloc a la sala de reunions del local on, una vegada a la setmana, s’hi celebraven les juntes amb la resta de directius. El local del carrer de la Perla es va utilitzar fins a la primavera de l’any 1985, quan es va enllestir el nou local a les instal·lacions esportives actuals del carrer de Gaudí. L’entitat tenia un dèficit anual de 8 milions de pessetes i va abandonar el local social del carrer de la Perla en no poder fer-se càrrec de les depeses de funcionament.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Reus Deportiu seu social carrer de la Perla Reus Reusdigital
Reus Deportiu seu social carrer de la Perla Reus Reusdigital
Reus Deportiu seu social carrer de la Perla Reus Reusdigital
Reus Deportiu seu social carrer de la Perla Reus Reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics