A punt de cloure l'any, podem afirmar que un dels esdeveniments esportius destacats del 2024 a Reus ha estat el Meeting Special Olympics. Durant un cap de setmana d'octubre, la trobada destinada a esportistes amb discapacitat intel·lectual va mobilitzar més de 400 esportistes procedents de diversos països europeus .
Un cop finalitzat el certamen, i amb els records encara a flor de pell, hem conversat amb l'adjunta a direcció de la Fundació Special Olympics Espanya, Maria Fusté. Li hem preguntat què opina sobre la relació de Reus amb l'esport adaptat i ens diu que "la gènesi de la relació va sorgir l'any 1996, amb la celebració dels Jocs Nacionals" que, segons ella, "van marcar un abans i un després en el món dels Special Olmpics". Vint anys després, l'any 2016, es van celebrar a Reus uns Jocs Nacionals, i enguany la ciutat ha tornat a convertir-se en la seu per primera vegada del Meeting, amb una mobilització menor a altres certàmens, però "amb el mateix nivell de qualitat i compromís" apunta Fusté.
Els preparatiuis del Meeting Special Olympics es van posar en marxa amb més d'un any d'antelació. En primer lloc, es va cercar el suport d'entitats i d'associacions, a més d'un pressupost base per garantir-ne la viabilitat. El següent pas va ser aconseguir elements indispensables per al correcte funcionament, com les instal·lacions, l'allotjament, el transport o el voluntariat, entre altres aspectes.
Els tres dies de competició van permetre als esportistes i els voluntaris viure moments excepcionals. Per exemple, segons Fusté, "experimentar per primera vegada en els participants experiències com ara dormir fora de casa o conèixer persones d'altres països, fins i tot compartir moments de festa i d'oci amb els altres esportistes". La trobada ha deixat per al record vivències emotives, com les cerimònies d'inauguració, la clausura o l'entrega de les medalles als primers classificats de cada categoria.
Com a valoració final Fusté respon de forma breu: "satisfacció". Tant per la tasca d'organització i la gestió dels voluntaris com pel bagatge que s'han emportat els esportistes. Unes impressions, que segons Fusté, també li han transmès diverses delegacions esportives. Per a Maria Fusté el Meeting Special Olympics ha demostrat que "l'esport és de vital importància per a les persones amb discapacitat intel·lectual", i insta a la societat a donar "el màxim d'oportunitats a aqustes persones, sense tenir en compte l'edat, el gènere o el nivell d'habilitat".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics