Dimecres, 18 de Setembre de 2024

L’Agenda Llatinoamericana, una eina per a l’educació, la comunicació i l’acció social populars

Jordi Planas, coordinador de l’agenda a Catalunya destaca el suport d’activistes reusencs

09 de Juliol de 2008, per Marian Arbonès / Josep Gallofré
  • Jordi Planas a Chiapas

     

  • Presentació de l'Agenda a Chiapas

     

Jordi parla'ns de l'Agenda Llatinoamericana. Com contribueix en el món de la cooperació?

L'agenda va néixer a Nicaragua per ser una alternativa a la celebració dels 500 anys del descobriment d'Amèrica. A partir d'aquí aquesta agenda s'ha convertit en una eina de denúncia, transformadora i pedagògica per construir una cultura de la solidaritat, i ens convida a viure amb els ulls dels llatinoamericans la realitat que es viu no tan sols a la seva terra sinó a tot el món.

Per quins llocs es distribueix l'Agenda Llatinoamericana?

L'agenda es distribueix per una trentena de països, principalment per Llatinoamèrica. També és distribueix per Catalunya i les Illes on s'editen uns 8.000 exemplars traduïts al català. A Catalunya, l'Agenda Llatinoamericana ja s'ha convertit en un llibre clàssic de la tardor ja que cada any, en aquest període la presentem per tot el país.

Esteu ja preparant l'agenda del 2009?

La propera agenda està basada en el nou socialisme i la utopia. És una continuació dels treballs dels anys anteriors que parlen de la democràcia, la informació i el compromís polític, fins l'agenda del 2009, que aprofundirem sobre el socialisme i les utopies amb la publicació d'un bon número d'articles de crítica i debat, amb escrits entre d'altres de Pere Casaldàliga, Ignacio Ramonet i Joan Surroca que parlarà sobre el decreixement. Des de Catalunya fem que el teixit social s'amplii i que la gent aporti la seva reflexió possibilitant que hi hagi una relació constructiva amb les reflexions d'altres llocs.

L'agenda és una eina col.lectiva i no lucrativa.

Exactament. L'agenda s'edita en col.lectius populars i té una vessant ecumènica. L'agenda no és confessional tot i que els seus orígens són propers a la teologia de l'alliberament pels seus dos creadors, Vigil i Casaldàliga, sinó que és plural i oberta a la participació a tot els sectors. I en aquest sentit destaco el paper activista i difusor que fan diversos col.lectius de solidaritat de Reus, inclús el mateix ajuntament.

Aquesta participació us permet difondre qüestions de Catalunya?

Les reedicions de l'agenda i la traducció en català ens permet enriquir amb articles nostres, sobre una mateixa causa però amb personatges i situacions més properes. Jo me'n recordo que fa anys vam afegir informació sobre la Federica Montseny, fet que va ocasionar que la seva persona i la seva obra política i social es conegués molt més.

I tot el procés de transformació social, com el veus?

Estem en bon camí. S'estan fent passos molt positius. L'agenda té molta incidència en aquest canvi social que desitgem, en aquest món millor que encara és possible. Estem parlant de 70.000 exemplars editats a tot el món , 70 presentacions fetes a Catalunya, i activitats paral.leles com exposicions, l'edició del mapa de Peters, etc. L'agenda és un treball de generositat, de gratuïtat i fet amb molta il·lusió. Per canviar el món és important que hi hagin valors com els nostres que fomentin l'ètica i l'educació.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

agenda llatinoamericana jordi planes

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges