Dijous, 01 de Maig de 2025

L'última novel·la d'Albert Espinosa i 'l'Home de la Maleta', els títols més venuts d'aquest Sant Jordi

Sant Jordi venç el drac, la pluja, el calendari i la crisi

23 d'Abril de 2011, per Joan Marc Salvat/ Josep Gallofré
  • La plaça del Mercadal, aquest dissabte al matí

    Josep Gallofré

  • '1.000 imatges de la història de Reus' també ha estat dels llibres més venuts

    Josep Gallofré

  • Les roses també han estat les protagonistes de la diada

    Josep Gallofré

Bones sensacions, les que han tingut aquest Sant Jordi els llibreters de Reus. Atemorits per la possibilitat de pluja, l'estranya data en què ha caigut la Diada del llibre i la rosa, i el context econòmic, no les tenien totes abans de l'inici de la jornada. El 23 d'abril ha tardat en arrencar, com ens comentaven des de les mateixes parades ubicades a la plaça Mercadal, però a partir de dos quarts d'11 del matí el centre neuràlgic del Sant Jordi reusenc s'ha convertit en un formiguer.

La Mercadal de seguida s'ha omplert -sota uns núvols amenaçadors que només han temptejat quatre gotes entrat el migdia- de famílies, parelles i curiosos. També s'hi han deixat veure alguns turistes. El punt àlgid de la jornada ha estat precisament llavors, als instants previs a l'hora de dinar, en què les parades de les llibreries Galatea, Gaudí i Abacus estaven pràcticament inaccessibles per la quantitat de gent que s'hi aglomerava. "Estem fins al coll de feina!", exclamava un treballador en una parada en demanar-li una primera valoració de la diada.

Una desena de persones atenien les peticions dels clients a la parada de la Gaudí, des d'on coincidien a remarcar la bona rebuda del llibre d'Albert Espinosa, 'Si tu em dius vine ho deixo tot... Però digue'm vine'. Un dels altres autors que més sortida ha tingut és Ramon Solsona, el darrer premi Sant Jordi, amb 'L'home de la maleta.'

A pocs metres, un venedor de la parada de la Galatea repassava quins llibres estaven tenint més èxit, entre els quals també hi era el d'Espinosa. 'Los enamoramientos', de Javier Marías, i 'Promet-me que seràs lliure', de Jordi Molist, en narrativa, i 'Excuses per no pensar', d'Eduard Punset, en l'apartat de no-ficció. Una categoria en la qual s'hi ha d'incloure -remarcaven amb grata sorpresa els venedors- el llibre '1.000 imatges de la història de Reus', un recull de documents gràfics de més de cent autors que pretén rescatar el passat col·lectiu de la ciutat i que ha confeccionat Albert Arnavat. A nivell reusenc, també cal destacar el llibre dels 150 anys d'història dels Bombers de Reus.

En la categoria dels llibres anomenats 'mediàtics', el més venut ha estat 'Amb conte! El llibre de contes del Crackòvia', seguit de 'Paraula de vestidor', de Xavier Torres, i 'Herois de l'esport'.

L'èxit del Sant Jordi fa que tot tipus d'entitats aprofitin per vendre els seus llibres i roses, alguns amb la voluntat de fer-se notar i d'altres per recaptar alguns estalvis per les respectives associacions. En el primer grup s'hi han deixat veure els polítics. Els partits, com ja és tradició -i més ara, a falta d'un mes per a les eleccions municipals- han volgut trepitjar carrer i parlar més que mai amb la gent. En el segon grup hi hem vist el col·lectiu de gais, lesbianes i transexuals, H2O o el Patronat Foc Nou, a més de comerços d'arreu de la ciutat. Cap al vespre, el Drac, la Víbria i els Xiquets de Reus han amenitzat la celebració.

El Gremi de Llibreters de Catalunya fa un balanç "positiu" de la diada de Sant Jordi, "tant pel que fa a l'afluència de públic com pel ritme de venda que s'ha donat a les quatre demarcacions".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

sant jordi reus
sant jordi reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Preocupat  24 d'Abril de 2011

Una petita alegria

Pel que es pot llegir a l'article, sembla que el Sant Jordi 2011 ha anat força bé als llibreters i això pot ser una bona notícia, no tan sols pel gremi de la gent dels llibres i la cultura sinó pel comerç en general i de retruc per a la malmesa economia de Catalunya. No hi ha referència de quantitats en la venda de roses, però també sembla que se'n van vendre més d'una i possiblement també més de dues. Malgrat el pèssimament que s'han fet les coses des del punt de vista de l'economia per pert dels que ens mal governen des de la veïna Espanya i també des de Barcelona, podria ser que es comencés a veure una espurneta de llum gràcies als sacrificis que els que no manem estem fent des de fa una bona temporada.