El sotsdirector de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Xavier Bas, ha destacat que la voluntat de la institució és garantir la preservació, el manteniment a la ciutat i l'ús del fons per part dels investigadors. La Fundació i la URV mantenen converses per tancar un acord per traspassar a la institució universitària el valuós fons documental que emmagatzema l'equipament. "Creiem que la millor opció de futur és situar-lo a l'òrbita de la URV", ha defensat Bas.
El representant de la Fundació Catalunya-La Pedrera ha assegurat que les instal·lacions actuals presenten "problemes d'espai i d'adaptació tecnològica", i ha insistit que la Fundació ha de ser "capaç" d'ajustar les seves actuacions d'acord amb els ingressos que generen els propis equipaments Bas ha admès que, com en altres activitats, cal "racionalitzar" la despesa, i ha recordat que la institució aposta per potenciar projectes de "caire social".
L'Ajuntament es mostra "indignat" pel tancament de l'hemeroteca
Per la seva banda, l'Ajuntament de Tarragona es mostra "indignat" i "sorprès" per l'anunci del tancament "d'un equipament que porta més de 30 anys a la ciutat i que acull un dels fons documentals més importants d'Europa", segons ha lamentat la portaveu del govern, Begoña Floria. "És patrimoni de tothom, en part també s'ha fet amb diners dels tarragonins i no el podem perdre", ha reblat.
Floria ha explicat que l'Ajuntament ha analitzar diferents possibilitats per assumir el fons documental, però ha reconegut que degut als requisits de manteniment i gestió, actualment es troba fora del seu abast. La regidora ha recordat que el consistori no pot contractar personal ni ampliar pressupostos, i ha defensat que tenen "el deure moral" d'exigir a la Fundació que mantingui l'hemeroteca oberta.
La portaveu municipal ha opinat que els 250.000 euros que representa per a la Fundació el manteniment de l'equipament no són un gran impediment a nivell pressupostari per a l'entitat. A més, ha posat en dubte que la URV pugui assumir econòmicament el fons, i també que segueixi sent accessible a tota la ciutadania. Floria ha anunciat que l'alcalde enviarà una carta al president de la Fundació per reclamar el manteniment de l'equipament i que, a més, es presentarà una moció al plenari municipal.
Les treballadores lamenten que el tancament és una gran pèrdua cultural
La mesura adoptada per la Fundació comportarà l'acomiadament de les quatre treballadores de l'hemeroteca. En un comunicat, les empleades han destacat que Tarragona acull "un dels millors fons documentals de Catalunya i de tot l'Estat espanyol, publicacions diàries i periòdiques des d'àmbit local i fins a àmbit internacional", amb una col·lecció local de llibres considerable, i un fons de cartells polítics únic a Catalunya.
"La Fundació no ha tingut en compte, amb aquesta decisió, la funció social que feia l'hemeroteca. En els temps que estem vivint, quan s'eleva el risc d'exclusió social, també assumia les funcions de biblioteca pública, com un servei bàsic d'inclusió social que ara perd la ciutat", han lamentat. A més, han criticat que la Fundació "tampoc s'ha preocupat per fer el traspàs d'aquest fons a alguna institució de Tarragona, prèviament al tancament".
Un dels millors fons documentals del país
El fons hemerogràfic està format per més de 64.000 volums corresponents a gairebé 2.800 títols de publicacions periòdiques -118 diaris i 2.671 revistes-, així com per 6.500 microformes, 2700 CD-ROM o DVD, 1.500 cartells i 2.700 llibres relacionats amb la premsa o temàtica local.
Els seus orígens es troben a l'any 1974 en l'actuació d'alguns professors i alumnes de la Delegació de Tarragona de la Universitat de Barcelona. Dos anys més tard, l'Hemeroteca es va integrar en l'Obra Social de Caixa Tarragona. Com a conseqüència dels processos de fusió i transformació de les caixes d'estalvi catalanes dels darrers anys, actualment forma part de la Fundació Catalunya-La Pedrera.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics