Divendres, 03 de Maig de 2024

La línia d'atenció a les dones en situació de violència atén 8.000 trucades en deu anys

Augmenten un 46% les dones ateses per violència masclista als Serveis d'informació i atenció a les dones dels municipis i consells comarcals

30 de Març de 2012, per ACN
  • Quim Nin i Montse Gatell

    ACN

La presidenta de l'ICD ha anunciat una nova campanya de difusió de la Línia gratuïta 900 900 120 i ha explicat que "cal continuar divulgant i donant a conèixer aquest servei per assegurar-nos que arriba a totes les dones que el necessiten". També ha afirmat que "les xifres mostren que és un servei consolidat i necessari perquè les dones puguin sortir de les situacions de violència masclista". Gatell també ha destacat que el servei garanteix la confidencialitat dels casos i permet un contacte directe amb els serveis d'emergències policials i de salut en les situacions més extremes.

La línia d'atenció a les dones en situació de violència és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar, en molts casos per primera vegada, la situació viscuda i se'ls ofereix una derivació -el més acompanyada possible- als serveis més adients de la xarxa d'intervenció integral contra la violència masclista. Atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, en 124 llengües, tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia.

Des de la seva posada en funcionament l'any 2001, aquest servei ha experimentat a les comarques del Camp de Tarragona un increment d'atencions que va arribar al màxim l'any 2008 amb un total de 1.179 trucades. Posteriorment s'ha anat produint una lleugera baixada de consultes fins arribar a les 922 de l'any passat. Aquesta estabilització i lleugera disminució de les atencions s'explica pel desplegament de la Xarxa de Serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD).

Les dades constaten que les dones d'entre 31 i 40 anys són les que han fet més ús del telèfon d'atenció. En un 65% dels casos es denuncien situacions de violència psicològica mentre que prop d'un 40% es corresponen a situacions de violència de tipus físic.

Montse Gatell també ha destacat la tasca que desenvolupa el Centre d'intervenció especialitzada (CIE) per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles del Tarragonès, que ofereix una atenció integral i multidisciplinar durant els processos de recuperació i reparació. Aquest centre també ha vist incrementat el nombre de dones que atén. L'any passat van utilitzar els seus serveis 581 dones i 204 infants, un 17% més que l'any anterior, quan es van atendre 496 dones i 157 infants.

La presidenta de l'Institut Català de les Dones i el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, han presidit aquest matí una reunió de la Mesa institucional del Circuit del Camp de Tarragona per a l'abordatge de la violència masclista. Aquesta Mesa és el màxim òrgan de representació i decisió d'aquest Circuit i té per objectiu millorar la resposta a les dones que pateixen violència masclista i optimitzar els recursos existents.

Montse Gatell ha explicat el Programa d'Intervenció Integral contra la violència masclista 2012-2015 a les persones representants de les administracions i institucions relacionades amb la violència masclista al Camp de Tarragona. També ha donat a conèixer la recent creació del Gabinet d'anàlisi dels casos d'homicidi per violència masclista, on representants del Departament de Benestar Social i Família, Justícia, Ensenyament, Salut i Interior analitzen les circumstàncies dels homicidis per violència masclista que han tingut lloc a principis d'any, dos d'ells a les comarques del Camp.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges