Dimecres, 18 de Setembre de 2024

Miquel Domingo: 'L'ARE és un projecte pràcticament mort per executar-lo'

31 d'Agost de 2011, per Enrique Canovaca
  • Miquel Domingo

    Enrique Canovaca

L'anterior equip de govern va deixar gairebé enllestit l'avantprojecte del POUM... Quan es presentarà i quin és el calendari de la resta de tràmits?

Com a tràmit global, el govern s'ha marcat aprovar el nou Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) abans d'acabar el mandat. Ens hem trobat un estat força semblant a l'avanç de planejament i suposo que cap al novembre podria estar enllestit. Això sí, abans obrirem un espai de participació i comunicació, que no serà normatiu, de la mateixa manera que amb la resta de tràmits futurs. A hores d'ara, a l'avanç de planejament hi ha processos certament avançats i d'altres d'endarrerits, a més d'una sèrie d'encàrrecs a arquitectes catalans que estaven redactant unes propostes que respectarem com a material base.

Quan podrien ser una realitat l'aprovació provisional i inicial del POUM?

Tenim clar que abans d'acabar el mandat. Cadascuna d'aquestes aprovacions sol tardar un any, però no li puc dir que ho tindrem per al 15 de juny...

Quines modificacions inclourà el govern en l'avanç de planejament respecte al pla vigent?

Ens hem trobat que hi havia un pla pensat per als anys noranta, terriblement modificat, amb unes modificacions que fins i tot en podien incloure d'altres... D'aquestes, la majoria estan aprovades definitivament i, per tant, són legals. L'Àrea Residencial Estratègica (ARE) i la Sedera són normatius, però sabem que respecte al segon dels projectes hi ha una certa oposició popular i tornarem a parlar amb els promotors. Respectant els drets de tots, podrem fer algunes modificacions mitjançant convenis. Per la seva banda, l'ARE es va fer en una època on ningú s'esperava la crisi... Apostem per tirar endavant espais de ciutat més petits, tractant-los individualment i donant solucions més d'acord a la situació socioeconòmica. Potser no necessitem tants habitatges ara mateix, però en un temps més llarg...

És capaç de donar previsions per desenvolupar l'ARE?

Les previsions que tenia ja no s'han complert, entre d'altres raons perquè la Generalitat, un dels promotors, s'ha tirat enrere en la majoria d'Àrees Residencials de tot Catalunya. En queden pocs que estiguin més enllà d'una aprovació definitiva i hagin fet alguna reparcel·lació. En teoria, ara els hauríem de tenir tots en execució. D'altra banda, si es fan els habitatges, quan tardarem en vendre'ls, vint, vint-i-cinc anys?

En cas d'una certa recuperació del mercat immobiliari... Es podria començar a construir abans d'acabar el mandat?

No trobarem ningú suficientment agosarat perquè ho faci abans. No et dic que no es puguin ajuntar un grup de propietaris i tirin endavant una part de l'ARE des d'un punt de vista purament administratiu... però si algú em diu que ara es pavimentaran cent mil metres de carrer, no m'ho crec i, més, quan parlem d'habitatge, que no té una implantació concreta com podria ser el cas de la indústria o el comerç.

És a dir, l'ARE està aprovat, però ara està pràcticament mort per executar-lo...

Sí, per executar-lo... Des del 2007 la situació econòmica ha canviat força i el planejament no s'adapta. Primer s'ha de trobar algú i després revisar el planejament... però la Generalitat tampoc juga un paper favorable en aquest sentit.

Quines modificacions espera incloure respecte el projecte aprovat de la Sedera?

Aquesta setmana tinc una entrevista amb els promotors per tal de veure quines modificacions incloure perquè els veïns se sentin més còmodes. Si respectem els drets d'uns i els altres, modificar és possible. Això sí, paràmetres com els metres quadrats d'edificabilitat no es poden tocar. El fet que hi hagi set o sis plantes pot fer més il·lusió, però la promoció d'habitatges es podria defensar de la mateixa manera.

Opta per redistribuir els metres quadrats horitzontalment i reduir la zona verda?

Aquesta és la intenció, però per confirmar-ho hem de parlar amb els veïns i els promotors.

Després de l'aprovació al plenari municipal, com es troba el projecte de les torres de quinze plantes a l'antic hospital?

S'han presentat un bon grapat d'al·legacions que ara estem estudiant. Algunes de les plataformes que s'han format contra aquest projecte es queixen, principalment, de les quinze plantes, un fet que com a govern veiem inviable. Al costat, a la plaça del Nen de les Oques hi ha deu plantes, és a dir, seria fer-ho un terç més alt. A més, estem en un espai de canvi de teixit, ja que de l'hospital cap al centre, hi ha edifici molt més baixos.

És molt difícil que aquest projecte es faci durant aquest mandat...

Dubto que trobem ningú per tirar endavant quinze mil metres quadrats d'edificació. Per una promotora, seria poc més que un suïcidi... Però, de totes formes, hem de tenir solucionat el planejament de la zona amb una solució que potser d'aquí uns anys serà obsoleta... Llavors, s'hauria de tornar a replantejar. En tot cas, necessitem donar una sortida òptima per a tothom.

Els metres quadrats per habitatges no es poden tocar perquè estan lligats a un crèdit per pagar el nou hospital...

Hi ha un conveni amb diverses entitats bancàries que hem de preservar, però no tinc tan clar si els metres quadrats s'han de concentrar exclusivament en l'àmbit de l'antic hospital...

És partidari de repartir els metres quadrats per altres zones de la ciutat?

És una possibilitat. Si cabessin a la zona de l'antic hospital, embrutem menys la ciutat, però si no hi ha altre remei, abans de fer quinze plantes, prefereixo repartir-ho per altres espais.

Per això s'ha de parlar amb les entitats que han donat el crèdit...

Es pot reduir l'espai per zona verda i fer una distribució que ens permeti rebaixar plantes. A més, no tot forçosament ha d'estar destinat a habitatge... és possible que es pugui compensar amb la construcció d'algun tipus d'equipament social que pugui donar rendibilitat al solar i servei a la ciutat. S'ha de treballar amb altres formes per edificar aquest projecte.

D'altra banda, han decidit ja l'eliminació de l'oficina tècnica del POUM?

Estem aplicant els mateixos criteris que els arquitectes i enginyers als seus despatxos, reduir la despesa i concentrar la feina que tenim. L'oficina com a tal desapareixerà i la figura del director serà substituïda per un coordinador del pla, que serà funcionari de la casa. No tardarem massa en desocupar el col·legi d'arquitectes i els treballadors que quedin, aniran físicament a la regidoria.

Es podria realitzar abans d'acabar l'any?

És possible que abans... Segurament, ens esperarem a què estigui enllestit l'avanç de planejament, cap al novembre.

Quan s'estalviarà el govern amb aquesta mesura?

La redacció del POUM pot funcionar de tres formes. La primera i més cara és agafar un arquitecte de prestigi i dir-li que vols tenir el planejament acabat en dos anys, amb l'equip humà que ell vulgui. Després hi ha l'opció de l'oficina tècnica, amb un redactor extern de l'Ajuntament i una sèrie de treballadors que depenen del consistori, tot i no ser funcionaris. Això és mitjanament car. L'opció més econòmica és que els professionals de la casa participin en la redacció del POUM i que el coordinador sigui de la casa. Hi ha molta gent capacitada i il·lusionada per fer-ho.

Quina és la intenció del govern amb els barris Fortuny i Juroca en cas que la Generalitat obri una nova convocatòria de la Llei de barris?

Enguany no hi ha hagut convocatòria i em sembla que l'any que ve tampoc n'hi haurà... seria una mitja sorpresa... el projecte de remodelació dels barris Fortuny i Juroca no ha estat desestimat per les seves qualitats tècniques, sinó perquè Reus ja havia sortit escollida en la resta de convocatòries, amb el Carme, Sol i Vista i Immaculada. Però si no ha tocat l'última vegada, probablement la propera sigui la nostra, així que és convenient de tornar-ho a presentar.

D'altra banda, què passarà amb el barri del Carme i la remodelació de la zona sud?

Aquest any no s'ha fet la convocatòria, però sabem que es vol tirar endavant un programa per a barris que ja han obtingut una primera dotació. Necessitem finançament, ja que encara queda per fer gairebé el 50% del projecte inicial de reforma integral del Carme. A la zona de Sant Benet hi ha expropiacions fetes, però la remodelació dels carrers és pràcticament inexistent. A més, no hi ha equipaments. D'altra banda, la zona del Vapor Vell està poc desenvolupada.

Està previst que es faci un gran aparcament soterrani a la zona del carrer de Sant Benet...

La majoria dels habitatges d'aquesta zona ja són propietat de l'Ajuntament i de l'Institut Català del Sòl (Incasol), només queda una petita part de pisos entre els carrers de Sant Jaume i del Vent. Tenim el compromís de l'Incasòl per enderrocar els habitatges de la seva propietat cap a finals d'any, ja que s'han detectat ocupacions il·legals dels espais de forma intermitent. Però també és veritat que l'Incasòl pateix la crisi i tenen tots els projectes d'edificació aturats...

Amb els edificis a terra, ja és podria instal·lar un aparcament públic de superfície...

Hem demanat que ens ho deixin preparat perquè puguin aparcar cotxes.

Per últim, en quin estat es troben les expropiacions a Sol i Vista i Immaculada?

Encara no s'han acabat. Es va fer una modificació puntual que afecta els barris Sol i Vista i Immaculada, i ara hi ha més de cent firmes contra els enderrocs. Ens estem llegint totes les al·legacions i li puc assegurar que donarem una sortida el menys lasciva possible per a la gent. Els veïns ens diuen que tenien poc coneixement del projecte i si cal els haurem d'informar millor. Un pla integral de barri provoca perjudicis per algú, però procurarem que siguin els menys possibles.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges