Divendres, 18 d'Octubre de 2024

Moure's més enllà de l'esport competitiu

Un 26% dels reusencs tenen l'hàbit de sortir a caminar

25 de Febrer de 2011, per Georgina Giné
  • La carretera de Castellvell és un bon lloc per anar a caminar

    Georgina Giné

  • Qualsevol hora és bona per anar a córrer

    Georgina Giné

  • Molts aprofiten les màquines a l'aire lliure

    Georgina Giné

Nombrosos estudis han mostrat que practicar un mínim de trenta minuts d'activitat física moderada, cinc cops per setmana, redueix a la meitat el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i obesitat. Practicar activitat física de manera habitual també disminueix l'estrès, l'ansietat, la depressió i millora la salut mental, en general. L'activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és, per tant, una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties.

Un 44,2% dels reusencs practica algun esport, un 26% té l'hàbit de caminar, i un 29,8% no en practica cap, d'esport, segons un estudi sobre els hàbits esportius dels reusencs, realitzat per Reus Esport i Lleure. Aquest 26% de persones que caminen és una xifra considerable però que molts desconeixen, ja que hi ha gent que no té en compte que sortir a caminar també es tracta de fer esport. Segons l'estudi, un 90% de persones que tenen aquest hàbit no el consideren com una activitat físicoesportiva.

Aquests reusencs que prefereixen fer esport a la seva mida, ho acostumen a fer a la carretera de Castellvell o al passeig de Misericòrdia. Aquest espai de la ciutat és freqüentat, sovint, per adults i gent gran. Segons l'estudi, hi ha una clara relació entre l'edat i aquesta pràctica, ja que a mesura que augmenta l'edat, també incrementa l'hàbit de caminar. Dels 41 als 79 anys és la pràctica més usual. Les dones surten a caminar més que els homes.

Reusdigital.cat s'ha apropat a la carretera de Castellvell i ha parlat amb aquest col·lectiu. Josep Lluís Martí i Diego Guevara són dos amics jubilats que surten cada matí, de dilluns a dissabte, a caminar. Comencen al Santuari de Misericòrdia, passen per les avingudes de Marià Fortuny, Onze de Setembre, carretera de Castellvell, arriben fins al passeig de la Boca de la Mina i baixen pels passejos de Sunyer i Prim, fins arribar, una altra vegada, al Santuari. Martí i Guevara expliquen que no fan cap altra pràctica esportiva i que, a banda de caminar per millorar la salut, també ho fan per passar les hores i "petar la xerrada".

Per altra banda, María del Carmen Perea i Conchi Boo practiquen aquest hàbit, dues o tres vegades per setmana. Expliquen que mantenen una vida sedentària i que si anessin al gimnàs no serien constants i per això surten a caminar. Jordi Parés i Dolors Carreté, una parella jubiliada, afirma que ara només caminen però que fa un temps "agafàvem la bicicleta i anàvem a córrer". A més, assenyalen que també fan exercicis a casa i van a ballar. "Quan et fas gran, busques activitats per fer exercici sense cansar-te gaire", comenta Parés. I és que el 72,2% dels caminants explica que realitza aquesta pràctica per salut.

Joana Ferradis, mestressa de casa, explica que fa dues setmanes que ha començat a caminar i s'ha proposat fer-ho cada matí. A més, ha apuntat que aprofita la caminada per parar-se a les màquines que hi ha a mig camí per fer exercicis. Aquí és on Reusdigital.cat ha trobat un grup de joves fent ús de les instal·lacions. La població jove no dedica el temps a caminar, sinó que acostuma a fer altres activitats. Una noia ha indicat que fa natació de manera esporàdica i una altra que va al gimnàs a fer spinning, un dia a la setmana ,i dos dies va a córrer.

Aquests hàbits, però, no són els mateixos durant tot l'any. El 70,3% deixa de practicar activitats físicoesportives durant l'estiu i l'època de vacances, i el 73,3% de les persones que camina, deixa de fer-ho durant l'estiu.

L'estudi de Rellsa apunta que dels 15 als 40 anys els caminants ronden el 10%. Els joves de 15 a 25 anys acostumen a fer activitats físicoesportives. Caminar és l'activitat física més practicada amb un 36,51%, seguit de la natació, amb un 14,11%; la gimnàstica de manteniment, la bicicleta i el futbol.

Aquestes iniciatives particulars ciutadanes també es manifesten amb activitats esportives, com el futbol sala, bàsquet o altres esports entre amics o companys de feina. A això, també cal afegir les iniciatives pròpies individuals, com la natació o el gimnàs. Les excursions a peu o amb bicicleta també són un bon mètode per fer esport i, a la vegada, conèixer la natura.

L'institut Gabriel Ferrater, antic Col·legi de la Sagrada Família; el Col·legi Pare Manyanet i la Salle, així com el Pavelló Olímpic Municipal, són alguns dels espais a la ciutat on grups d'amics, empreses o companys de feina aprofiten per llogar les instal·lacions i organitzar petites ‘lligues' entre ells. Blas Serrano, àmpliament vinculat al món del futbol sala, explica que, normalment, aquests partits s'organitzen a partir de les 10 de la nit i fins a la 1 de la matinada, aproximadament, quan els espais ja no estan ocupats per les escoles. Els dissabtes acostumen a jugar-hi durant tot el dia. L'esport més practicat, en aquest cas, és el futbol sala, seguit del bàsquet.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat hàbits esportius
reusdigital.cat hàbits esportius

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi Salvadó Rius  26 de Febrer de 2011

Molt bon estudi

Però crec que hi falta alguna conclusió:
Reus és una ciutat que, tot i passar dels 100.000 habitants, no compta amb cap piscina pública per a poder practicar l'esport de la natació, de la mateixa manera que no hi ha pistes de tenis o de pàdel a disposició de del ciutadà.

Si vols nedar o jugar amb la raqueta, per posar dos exemples... o hi jugues "paganini" o te'n vas a les instal·lacions públiques de qualsevol de les localitats veïnes (i no em refereixo només a Tarragona, que tot sigui dit, té unes instal·lacions públiques molt nombroses).

Reportatges