Diumenge, 16 de Juny de 2024

Quan 'l’essencial és invisible als ulls'

03 d'Agost de 2018, per Daniel Rubio

L’atur registrat a l’Oficina de Treball va baixar a la ciutat el mes de juny en 6.405 persones. Un descens del 6,7% en relació al mes anterior, sobretot per l’estacionalitat, doncs al territori aquest és un dels efectes que produeix el període estival, i de fet l’atur s’ha reduït a tot el país. Però a Reus, la dada és especialment rellevant perquè dona continuïtat a la tendència decreixent iniciada al febrer i que des d’aleshores ha permès reduir en 1.246 persones l’atur registrat. D’altra banda, una comparació interanual dels mesos de juny dels darrers cinc anys, també indica un descens progressiu de persones en atur, comptabilitzant-ne 3275 menys entre juny de 2014 i juny d’enguany.

Però el que a primera vista ens poden semblar unes dades positives i encoratjadores, i que evidencien que s’està lluny de les 15.000 persones en atur del 2012, no ens ha de fer baixar la guàrdia perquè darrere aquestes xifres hi ha aspectes en els quals cal incidir com per exemple la taxa d’atur, per sobre de la mitjana de la resta de Catalunya, l’alt percentatge d’atur de llarga durada, la temporalitat i la precarietat dels contractes, palesa per exemple en uns salaris baixos o en l’acceptació d’un treball a temps parcial involuntari. I a més, hi ha col·lectius especialment afectats per la desocupació com el de les dones i joves en general, i d’altres més específics com el de majors de 45 anys, persones amb baixa qualificació o persones immigrades.

Per la regidoria d’Ocupació de l'Ajuntament de Reus, a través de Mas Carandell, aquests són els eixos prioritaris en els que treballem per reconduir la situació, en consonància amb els objectius de la Conselleria de Treball i de l'Acord per al Treball digne aprovat pel Consell de Ministres fa pocs dies.

En aquest sentit, la ciutat disposa de dues eines potents per a l’ocupació. Una és el Portal d'Ocupació ocupacio.reus.cat, de creació relativament recent, amb tota l’oferta laboral del consistori i dels seus organismes i empreses municipals, així com demandes d’empreses del territori. I l’altra, la borsa de treball de Mas Carandell, mascarandell.cat, una eina d'intermediació que l’any passat va gestionar 354 ofertes de feina de 190 empreses.

Apostem perquè les empreses coneguin i utilitzin cada cop més la borsa de Mas Carandell, i també en fem difusió als centres d’FP, perquè tot i la taxa d'atur, hi ha ofertes de treball del territori no cobertes per manca de professionals. Exemples en són la dificultat per trobar comercials amb coneixements tècnics, professionals del sector IT i informàtica, oficis en general (fusteria, soldadura, oficials de manteniment...), sector del metall (robòtica, mecànica industrial), persones amb estudis universitaris de l'àmbit social (Educació social, Treball social o Psicologia), personal administratiu comptable i professionals amb un bon nivell d’idiomes.

I la realitat és que les organitzacions tenen la necessitat creixent de cobrir jubilacions sense perdre el coneixement, a la vegada que disposar de capital humà preparat per afrontar els reptes de l'entorn canviant i els nous sabers. És clar doncs que el desajust entre oferta i demanda augmenta, i la resposta passa per la formació professionalitzadora, complementada amb una formació pràctica a través d’estades en empreses.

L’oferta de recursos de Mas Carandell per promoure i/o millorar l’ocupació de qualitat, compta amb diverses línies d’actuació com ara programes per a joves, per a dones, per a persones aturades de llarga durada; amb recursos de formació professional per millorar el nivell de qualificació; amb accions de contractació directa per promoure l'experiència laboral; i amb ajuts a les empreses per bonificar la contractació laboral, entre d’altres. Us la presentem aquest setembre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges