Dijous, 15 d'Agost de 2024

Preston: 'Franco va voler allargar la guerra per destruir totalment els seus enemics'

El prestigiós historiador britànic diu a Móra que la Batalla de l'Ebre va ser un gran error de la República

24 de Juliol de 2008, per Jaume Garcia Cardoner
  • Paul Preston, abans de la seva intervenció

    J.G.

  • El públic, en la jornada de dijous

    J.G.

  • D'equerra a dreta, Sebastià J. Castellà, Josep Sànchez Cervelló i Sebastián J. Agudo

    J.G.

Preston, l'estrella d'aquest Congrés que aquest divendres commemora tot just els 70 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre, confirmà la tesi anunciada el matí de dijous per l'historiador Gabriel Cardona segons la qual va ser la República que per demèrits propis va perdre la guerra.

Preston també veu la Batalla de l'Ebre com una immensa inutilitat i va utilitzar un símil futbolístic per recolzar el seu argument: "Podria ser un gran error estratègic si l'entrenador del Getafe jugués contra el Madrid amb una tàctica agressiva, en comptes d'una defensiva".

Franco "aprofità l'oportunitat" que li donà la República quan aquesta travessà el riu Ebre el 25 de juliol de 1938: "Franco reaccionà concentrant-hi totes les tropes i començant una batalla de desgast amb l'únic objectiu -continuà Preston- de provocar moltes baixes, incloses les seves". Franco preferia que Gandesa "fos el cementiri de la República" que no pas atacar Barcelona i liquidar la guerra. Perquè Franco "no volia acabar la guerra de manera ràpida", i aquesta obsessió la va mantenir durant tota la guerra, batalla a batalla. Volia "conquerir el país pam a pam perquè el seu objectiu principal era l'armament moral de la societat", és a dir, fer neteja ideològica i no permetre que les esquerres es mantinguessin al país un cop derrotades. No només això, existia una força militar a la cúpula del seu exèrcit que no el volia de cap de l'estat. Si hagués acabat ràpidament la guerra, Franco corria perill. Però els actes heroics com l'ajut als sublevats de l'Alcázar de Toledo i el desgast i la matança que va provocar en els republicans van confirmar-lo com a cap de l'Estat del bàndol sublevat.

"Franco va plantejar una guerra política dirigida a perpetuar-se ell" sense córrer perill, cosa que incloïa la liquidació completa de l'enemic, exterior i interior. Preston considera que la guerra la va guanyar Franco quan va vèncer, "en un passeig militar", la batalla del nord de la península.

D'altra banda, la jornada de dijous a la tarda va posar sobre la taula el paper galdós que la Societat de Nacions va jugar evitant intervenir a favor de la República, en una ponència defensada pel vice-rector de la URV Santiago José Castellà, expert en dret internacional. Aquesta actitud "hipòcrita" va beneficiar clarament el bàndol franquista, ajudat pels feixistes italians i els nazis alemanys.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Congrés Batalla de l'Ebre Móra reusdigital.cat
Sànchez Cervelló i Santiago Castellà reusdigital.cat

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Marc Arza  28 de Juliol de 2008

La Revolució va ser la tomba de la República

 Kari, qui hauria d'estudiar una mica ets tu. Només et caldria llegir les magnífiques memòries d'en Josep Benet (recorda, candidat del PSUC) per adonar-te que els radicals van matar la República. La República i alguns milers (9.000) de persones més.

Salut,
Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com

karl  27 de Juliol de 2008

ganxet ets un incult

 fas pena, noi... estudia una mica, home

Ganxet  25 de Juliol de 2008

La guerra

La República va perdre la guerra gràcies als revolucionaris, com la Federica Montseny, que té un carrer dedicat a Reus per a més glòria de l'estupidesa humana. O el criminal reusenc García Olivé, el de la FAI. Gràcies a aquests personatges va guanyar el Franco.

Reportatges