Divendres, 14 de Juny de 2024

Clam del país pel medi ambient

Més de 40 entitats ecologistes, algunes de les quals del Camp i l'Ebre, difonen clips a la xarxa 'pel canvi'

05 de Juny de 2020, per Redacció
  • Una d'imatge d'arxiu del riu Siurana

    Reusdigital.cat

Més d'una quarantena d'entitats per la preservació del medi ambient s'han unit en una iniciativa per enregistrar i difondre clips amb motiu, precisament, del Dia mundial del medi ambient que se celebra aquest divendres, 5 de juny. D'aquesta manera, s'apunta des del Gepec, "es visualitza un projecte integrador i conjunt d'entitats i plataformes amb demandes i propostes pels canvis que necessita el nostre país". En conseqüència, cadascuna de les més de 40 plataformes ha aprofitat el vídeo per exposar-hi "un breu resum de la seva problemàtica", amb un vídeo.

Més enllà de "celebracions" simbòliques, presentem les denúncies ambientals i les propostes per sortir de la crisi ambiental, climàtica i social on ens estan portant i les polítiques desenvolupades fins ara a Catalunya", s'ha apuntat des del col·lectiu sota el lema #mPelMedi5J. Tot plegat, s'ha apuntat, ha de conformar una 'manifestació virtual'. Algunes de les entitats del nostre territori que prenen part al projecte, Gepec a banda, són la Plataforma pel riu Siurana o la Plataforma per la defensa de l'Ebre.

Els objectius

"Ara és el moment oportú per aplicar canvis radicals possibles des de la política, perquè la pandèmia de la Covid-19, ha mostrat al conjunt de la societat com l'acció humana afecta la natura, i que la crisi planetària de salut està profundament relacionada amb la destrucció i degradació causada per els activitats humanes sobre la natura", s'ha indicat des del Gepec. "Hi ha interessos de nou il·legítims amagats darrera d'un discurs verd de les institucions, de recuperar ràpidament el passat recent no desitjable ambientalment", s'ha afegit en un comunicat, on de passada s'argumenta que "amb la promesa d'agilitzar"la recuperació econòmica, el creixement del PIB, sense els Objectius de Desenvolupament Sostenible-ODS i amb un model de treball incert i precaritzat, es vol reduir i eliminar les necessàries garanties ambientals i incrementar la destrucció de la biodiversitat i del patrimoni natural".

Ala vídeos, diversos representants de les entitats aplegades en la Federació Ecologistes de Catalunya, Residu Zero, i d'altres ens com SOS Costa Brava, Plataforma de Defensa de l'Ebre, o la Xarxa per la Conservació de la Natura han fet una exposició de "problemàtiques" per denunciar la situació. S'ha exposat, entre altres qüestions, que viure amb la crisi dels residus i la contaminació que comporta el model actual obsolet i ineficient comporta conflictes arreu del territori, i comporta agressions al territori i la nostra gent". En aquest sentit, han indicat els ecologistes, "proposem capgirar aquesta situació per avançar cap al 'residu zero', la derogació dels plans actuals de gestió de residus i infraestructures, i avançar en un canvi de model aprovar la Llei de prevenció de residus.

Demandes

Les entitats han criticat també la "falta" d'un model d'energia renovable distribuïda i de proximitat, ja que aquestes "són en mans de grans empreses i la concentració de grans centrals eòliques causa greus impactes ambientals i dificultats cap a un model energètic potent i descentralitzat".

Pel que fa a la mobilitat, el col·lectiu apunta que cal que aquesta assumeixi la Declaració d'emergència climàtica i que "es gestioni amb criteris de sostenibilitat i eficiència"; així com "eliminar els peatges impositius del IBEX35, millorar la xarxa i no fer més infraestructures d'autopistes, amb una política real de transport públic assequible".

Finalment, i pel que fa a la gestió dels recursos hídrics, els ens han demanat "un canvi de rumb" de la de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA) "a favor de la biodiversitat per frenar la degradació dels recursos fluvials". 

Una de les entitats que s'ha sumat a la 'manifestació virtual' pel medi ambient és la Plataforma pel riu Siurana. Vegeu el seu clip:

A banda, s'ha creat una llista de reproducció dels 40 clips. La podeu veure aquí.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  05 de Juny de 2020

Algú creu i pensa que no és important?

Cal eliminar tots els espais que embruten el medi ambient. Cal parlar molt seriosament d'aturar les cremes de les torxes que dia rere dia embruten el medi ambient, cal prohibir les cremes controlades de milers de finques que podrien enviar les restes a llocs que poden aprofitar els resultats per donar serveis útils, cal establir unes taxes per aquells que no reciclin les restes de podes, cal allunyar els circuits urbans de vehicles i adreçar-los a polígons exteriors, cal imposar una taxa a les concentracions de vehicles per fer manifestacions o mostres de qualsevol tipus... Ara és un bon moment, únic!

Reportatges