Dimarts, 13 d'Agost de 2024

El Gepec i la Plataforma ‘Volem lo Riu Siurana Viu’ reclamen més transparència en la gestió de l’aigua

Critiquen l’ús que Reus fa d’aquest recurs mentre el Priorat el necessita

23 de Març de 2019, per Isabel Martínez
  • Acte del Gepec a la sala Santa Llucia de Reus

    Isabel Martínez

En el marc del Dia Mundial de l’Aigua, el Gepec i la Plataforma ‘Volem lo Riu Siurana Viu’ han fet balanç dels cinc darrers anys des que van començar a interessar-se per la situació d’aquest cabal d’aigua que es deriva cap al pantà de Riudecanyes. D’aquesta forma, les dues entitats ambientalistes han reivindicat a les administracions, aquest divendres al vespre a la sala Santa Llúcia de Reus, “més transparència i informació accesible” sobre la situació d’aquest riu del qual tan sols un 9% queda riu avall després de la connexió amb l’embassament de Riudecanyes. A més de denunciar aquesta situació en una comarca que es considera que té una pluviometria escassa i problemes d’abastiment, el membre del Gepec  Santi Borràs ha cridat l’atenció que Reus només n’aprofita un 10% d’aquest recurs manllevat mentre es nodreix de l’aigua del minitransvasament de l’Ebre i del pantà de Riudecanyes.  “Només el 9% és de fonts pròpies de Reus” ha assenyalat Borràs. 

Els ecologistes han reiterat la seva denúncia sobre l’ús que s’està fent d’aquest element no només des de la capital del Baix Camp sinó també des d’altres municipis que, teòricament, només podrien emprar-lo per reg agrícola i n’estan fent d’altre tipus. En el cas concret d’Aigües de Reus, Borràs ha posat en dubte la gestió de l’empresa que ha apuntat el 2017 va publicar que tenia 1,5 milions d’euros de cash flow net però que a la vegada malbarata l’aigua a la sortida de la depuradora i recupera tan sols un 10% de l’aigua depurada per usos com “regar gespa” o netejar carrers. Borràs també ha apuntat que l’ACA ha dut a terme, a partir de l’alerta de l’entitat, altres inspeccions tant a la divisió d’aigües de SECOMSA com una empresa privada a banda de diferents municipis com Botarell, Duesagües, Maspujols, La Selva i Constantí.  “Algú està fent negoci amb l’aigua” ha afirmat Borràs qui ha assegurat que no tan sols es perjudica al Priorat sinó que també “es fa una estafa a la Generalitat” perquè “l’ACA som tots”. 

“On va l’aigua va el desenvolupament” ha recordat Susanna Abella, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) qui també ha participat en l’acte on també ha intervingut Anaïs Estrem de la Plataforma del riu Siurana. Abella ha desmentit que s’hagi reduït la concessió del riu que exerceix el CAT i ha assenyalat que tan sols s’han ajustat els consums en relació a l’ús real que se’n fa amb una clara motivació econòmica. “A la pràctica els 4 metres cubics per segon són intocables” ha afirmat Abella qui ha estat contundent en reconèixer “la feina fosca” i poc agraïda que s’ha fet des de la PDE en els 18 anys d’existència de la plataforma.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges