El Priorat va celebrar el passat diumenge els 10 anys de l'inici del projecte de candidatura de la comarca a Patrimoni de la UNESCO -en el marc del Dia del Paisatge- amb un seguit d'actes a Escaladei. La jornada va comptar amb activitats que van anar des de diverses taules rodones fins a un vermut i un dinar popular, una ballada de gegants i un ball de plaça.
La jornada, organitzada per la taula que impulsa la candidatura (l'associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona), van tenir lloc a la cartoixa d'Escaladei, al matí, i va començar amb les intervencions de Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat; Pilar Just, presidenta de Prioritat, i Imma Costa, diputada de la Diputació de Tarragona.
En els seus parlaments, Garcia va posar en relleu que "parlar de paisatge a la nostra comarca és parlar de cap on volem anar, és parlar d'un desenvolupament sostenible, respectuós i integrador". Imma Costa per la seva banda va manifestar el màxim suport de la Diputació en totes les activitats que sorgeixen a la comarca perquè "la marca Priorat és una aposta segura". La presidenta de Prioritat, Pilar Just, va manifestar que amb aquests 10 anys de candidatura s'ha aconseguit que la societat prioratina "s'involucri en el projecte i que se'l senti també seu". Seguidament, es van desenvolupar un parell de taules rodones. En la primera, es va posar damunt la taula: "D'on venim i on som, evolució de la percepció del paisatge. Visió externa i visió interna" mentre que en la segona, el tema que es va plantejar va ser: "On volem anar i com ho fem: Eines de gestió, experiències i models".
El matí va tancar-se amb un vermut a la plaça d'Escaladei i la presència dels gegants de Falset. Ja a la tarda, i després d'un dinar popular, va ser el torn de la presentació del llibre MicroCatalunya, un viatge als pobles més petits (de Marc Serena i Edu Bayer), i d'un ball de plaça, amb el qual es va cloure la diada.
La jornada també va servir per recapitular i informar els presents del moment en què es troba la candidatura del Priorat deu anys després que comencés a caminar. D'ara endavant, el calendari previst per aquest 2017 és enllestir el dossier definitiu de candidatura, que el mes de setembre haurà de passar de nou pel Consejo del Patrimonio Histórico per ser presentat, si escau, al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO a principi del 2018.
Durant el 2018, si la candidatura ha estat presentada al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO, els especialistes d'UNESCO-ICOMOS estudien el dossier i visiten el territori per veure i viure sobre el terreny allò que el dossier de candidatura planteja i el sistema de gestió proposa.
I a mitjans del 2019, es durà a terme la Reunió de la Convenció del Patrimoni Mundial, en la qual es decideix quines propostes, de les presentades el 2018, s'inscriuran a la Llista del Patrimoni Mundial.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics