La candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la Unesco afronta aquesta setmana una nova cita avaluadora, que tindrà lloc a París. Serà dissabte vinent, dia 24 de novembre, quan una representació prioratina haurà de respondre les preguntes i resoldre els dubtes que els puguin plantejar els delegats d'Icomos, l'organització internacional que s'encarrega de revisar les candidatures per delegació de la Unesco.
No serà, però, fins a l'estiu de l'any que ve quan se sabrà, definitivament, si Priorat-Montsant-Siurana aconsegueix el reconeixement de la Unesco com a paisatge agrícola de muntanya mediterrània. Aquest llarg procés va encetar-se a partir del moment que la candidatura Priorat-Montsant-Siurana va ser elevada a la Unesco per part del Ministeri de Cultura del govern estatal.
Icomos du a terme l'avaluació a diversos nivells. D'una banda, hi ha qui llegeix i examina el dossier presentat i, d'una altra banda, hi ha avaluadors que es desplacen fins al territori de la candidatura en qüestió. En el cas de Priorat-Montsant-Siurana, la visita sobre el terreny va tenir lloc fa unes setmanes i va comptar amb una agenda d'allò més atapeïda. Al llarg dels quatre dies que va durar la visita, els avaluadors van conèixer el territori de Priorat-Montsant-Siurana mitjançant excursions a peu, recorreguts per carretera, reunions de treball i trobades amb veïns de la comarca.
L'objectiu no era tan sols el coneixement in situ del bé que aspira a ser reconegut com a Patrimoni Mundial, sinó també qui la impulsa, quin és el compromís que hi ha darrere per part de la societat civil i les institucions, i quin és el Sistema de Gestió que s'ha dissenyat per garantir-ne la seva preservació. És per això, s'ha exposat aquest dimarts des del Consell Comarcal del Priorat, que la primera de les reunions de treball va tenir lloc precisament a la seu de l'ens comarcal, amb la presència de representants de les institucions implicades en el projecte.
En aquesta reunió, de la mateixa manera que al llarg de tota l'estada, l'avaluador va mostrar-se interessat en el dia a dia de l'Oficina del paisatge, qui la integra i quins en són els objectius, les competències i els instruments amb què compta en la seva activitat quotidiana. L'estada al Priorat va incloure, entre d'altres, reunions amb els redactors del dossier, reunions tècniques de treball, un recorregut exhaustiu per la cartoixa d'Escaladei, trobades amb veïns a l'ermita de la Foia, una conversa amb l'ermita de Sant Joan del Codolar, una ballada de jotes al celler de la Cooperativa Agrícola Falset-Marçà, i la visita a mines de Bellmunt, Siurana i les pintures rupestres de Capçanes.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics