Dijous, 18 d'Abril de 2024

La Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes diu que les xifres de l'ACA 'contradiuen' els grups ecologistes

28 d'Abril de 2020, per Redacció
  • Una imatge del pantà de Riudecanyes

    Reusdigital.cat

La Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes va transferir al pantà de Riudecanyes, al llarg de l'any 2019, un total 2,6 Hm3 d'aigua provinents del pantà de Siurana. Aquest embassament del Priorat, per la seva part, va captar un total de 6,8 Hm provinents del Toll del Forn i del Barranc de l'Argentera. Això suposa, segons la comunitat de regants de Riudecanyes ha indicat en un comunicat, "que de la totalitat de l'aigua rebuda al Pantà de Siurana, només un 39% va ser transferida al pantà de Riudecanyes i que 4,2 Hm es van quedar a la conca del Riu Siurana al llarg de tot l'any 2019".

Aquestes xifres, "que són públiques", segons s'ha subratllat, són el resultat de les mesures que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) fa a les diverses conques i als seus pantans, "i contradiuen les informacions de grups ecologistes contraris al transvasament quan afirmen que la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes s'endú més del 90% de l'aigua del Siurana", s'ha assenyalat al comunicat.

També segons aquestes dades de l'any 2019, s'ha fet constar des de la Comunitat de regants de Riudecanyes, la mancomunitat de pobles del Priorat TOPOGRAPO, que agrupa els municipis de Torroja, Poboleda, Gratallops i Porrera, van rebre del Pantà de Siurana més de 436.000 m3 d'aigua per al consum municipal, "més del doble del volum d'aigua anual que marca el protocol entre aquests municipis i la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, que és de 200.000 m3".

El president de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, Joan Llaberia, ha indicat que "una persona o un col·lectiu pot estar en desacord amb una activitat, encara que tingui plena validesa i vigència, com és el cas de la concessió que té la Comunitat sobre l'aigua del riu Siurana, fins i tot s'hi pot oposar sempre que ho faci respectant a les persones i als béns, però el que no pot fer és manipular les dades per emparar els seus arguments i confondre l'opinió pública". Segons Llaberia, "les dades de l'ACA es poden consultar i es pot veure com, any a any, les informacions que donen els grups d'oposició al transvasament no són certes".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Lluís Alcántara  29 d'Abril de 2020

Dades incorrectes

Fóra bo que el Sr. Llaberia vingués a defensar aquests números a la Taula del Siurana enlloc d'explicar a la premsa coses que no són. Això no té ni cap ni peus. No té en compte les dades dels darrers 40 anys, que són els que l'aca ha presentat a la Taula i que demostren que sí s'enduen el 90% de l'aigua. Aquestes dades de l'article són només d'un any i, a més, natural i no pas hidrològic. Parla de 2019 ... i les dades encara no s'han presentat a la comisió de desenbassament. I diu que han fet un tub que porta aigua als pobles per on passa el riu fa segles?? Veniu a veure el riu a partir del primer día de calor i la primera pluja de la tardor (sis mesos o més), quan el riu és sec i completament mort. Perquè del riu no parla, només de dades manipulades dels papers.