Dijous, 18 d'Abril de 2024

Unió de Pagesos reclama més facilitats per caçar cabirols a les comarques vitivinícoles del Priorat

L'augment de la població d'aquests animals causen danys d'entre el 50% i el 100% en algunes finques de vinya d'altres territoris, com la Conca de Barberà i el Baix Penedès

11 de Maig de 2023, per ACN
  • Brotada de raïm mastegada a Torroja del Priorat

    Cedida a l'ACN per Jordi Aixalà

Unió de Pagesos reclama que es faciliti al "màxim" la caça del cabirol a les principals zones vitivinícoles, especialment, a les comarques de l'Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, Baix Penedès i l'Alt Penedès i el Bages. L'augment de la població d'aquests animals, conjuntament amb la manca de disponibilitat de verd per la sequera, provoquen danys d'entre el 50% i el 100% en algunes parcel·les de vinya.

El sindicat també exigeix que la Comissió del Cabirol analitzi amb urgència els punts crítics i estableixi les zones on cal una gestió específica d'aquest cèrvid, així com que es posin en marxa les mesures per controlar-ne la població perquè, asseguren, s'ha convertit en un problema igual de greu que el del senglar. Per això, Unió de Pagesos demana que s'estableixi el mateix període hàbil de caça del senglar per al cabirol a tot Catalunya, ja que la seva població i els danys que provoquen, diuen, s'han incrementat i generalitzat molt.

En concret, la demanda és que es puguin caçar mascles i femelles de cabirols de setembre al març. Actualment, de novembre al desembre no es poden capturar cap dels dos, i del gener al març també està prohibit caçar els mascles. Des de fa temps, els pagesos denuncien "la dimensió" del problema i assenyalen que ho demostren les dades de les captures fetes en àrees privades de caça d'arreu del país, les quals s'han multiplicat per dotze des de la temporada de caça de l'any 2007-2008, quan es van capturar 712 exemplars.

Així, segons dades del Consell territorial de caça de Tarragona, en la campanya del 2020-2021 se'n van caçar 8.622, mentre que el següent any les captures van augmentar i es van xifrar en un 44% a Tarragona, principalment a la Conca de Barberà i a l'Alt Camp.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Àngel Balsells Virgili  12 de Maig de 2023

Caça del cabirol

D'entrada jo estic en contra de la caça per plaer o "esport", però en aquest cas (al Priorat, però segurament també en altres comarques) seria una caça per necessitat; la necessitat de caçar cabirols per rebaixar la seva població i que que no malmetessin les vinyes o altres cultius. És això que es diu, que com que no tenen depredadors naturals (llop, rapinyaires o altres) la població ha anat creixent, com ha passat també amb el porc senglar. S'hauria de coordinar una acció combinada de caça (demanant un esforç al caçadors) i després els controls veterinaris corresponents per poder posar aquesta carn de cabirol al mercat (al mercat, restaurants, etc). Ja entenc que això tindria uns costos de controls, transport, escorxadors, etc). Hi ha restaurants de la comarca que serveixen carn de porc senglar o de cèrvol (però em sembla que no és de proximitat); doncs així casi quadraríem el círcol: caçadors, agricultors protegits, i persones en general que mengin carn de caça.
I apart dels cabirols i porcs senglars també hi ha el problema dels conills.