Dimecres, 18 de Setembre de 2024

Per què vam patir un esclafit?

17 de Novembre de 2008, per Òscar Saladie

El nostre planeta està format per un conjunt de sistemes naturals molt dinàmics i amb un elevat grau d'interrelació. El seu equilibri és, en la majoria dels casos, fràgil. Una fragilitat que s'agreuja amb l'ocupació del territori per part de l'espècie humana (assentaments i infrastructures). Però juntament amb els impactes ambientals generats per les activitats socio-econòmiques, sobre la major part de la superfície terrestre i de forma periòdica tenen lloc episodis d'inestabilitat d'origen natural que es converteixen en catàstrofes o desastres (naturals) en el moment que tenen incidència sobre les societats humanes. D'aquesta manera, ocupar un determinat espai de la superfície terrestre comporta un risc.

A casa nostra podem destacar com a fenòmens naturals adversos bastant recurrents les sequeres i les pluges torrencials amb inundacions incorporades. Ara bé, sequeres n'hi ha de diversos tipus (meteorològiques, hidrològiques, agrícoles, etc.) i molts cops arribem a situacions de sequera no tant per una meteorologia adversa sinó per un ús inadequat i insostenible dels recursos hídrics disponibles. El mateix podem dir de les precipitacions d'alta intensitat. Una cosa és com plou del cel i l'altra cosa és què succeeix amb aquesta pluja un cop arriba a la superfície terrestre. Si modifiquem els usos del sòl i ocupem l'espai sense cap mena d'ordenació ni planificació territorial està clar que tota la culpa dels mals produïts per una inundació no la podem atribuir a la pluja.

Un risc natural d'origen meteorològic que no es manifesta a les nostres latituds són els huracans o ciclons. Es tracta de tempestes tropicals originades en mars càlids que en condicions favorables (temperatura de l'aigua del mar com a mínim a 27ºC, creació d'un centre de baixes pressions originat per la quantitat d'evaporació generada i entrada de forma continuada d'aire més fred des de les capes altes), es transformen en poderoses estructures verticals (ascens de l'aire escalfat per les aigües marines i descens d'aire fred) que avancen horitzontalment sobre les aigües del mar generant vents de gran velocitat (>119 km/h) i pluges d'alta intensitat i que un cop arribats a les zones litorals causen la destrucció per allà on passen.

Els huracans no són fruït del canvi climàtic, però alguns estudis indiquen que sí que ha augmentat la seva intensitat (la temperatura de l'aigua del mar també s'està escalfant). L'aigua de la Mediterrània no es comporta de manera diferent i també està augmentant la seva temperatura, sols cal donar un cop d'ull a l'evolució de la temperatura de l'aigua del mar davant la costa de l'Estartit, a partir de les dades recollides sistemàticament per Josep Pascual. Huracans tropicals a la Mediterrània? Doncs, no. Tempestes més intenses? Doncs en el context del canvi climàtic sí.

Una altra cosa són els tornados i els esclafits, dels quals per desgràcia recentment el Camp de Tarragona n'ha rebut les conseqüències i disposem de nombroses imatges captades per la gent del territori on es veuen els desperfectes en edificis, mobiliari urbà, arbres, torres d'alta tensió, etc. Recordo també l'esclafit que va tenir lloc l'agost de l'any 2003 a la comarca d'Osona o el tornado de l'Espluga de Francolí l'any 1994. Sincerament crec que aquests fenòmens (ja sigui la columna d'aire que va des de la base d'un núvol en una tempesta al sòl; o el despreniment o caiguda d'una massa d'aire freda i densa d'aquest mateix núvol) s'han manifestat a casa nostra des de sempre i que en cap cas els podem atribuir al canvi climàtic.

Estic convençut que el Dr. Mariano Barriendos, geògraf, professor de la Universitat de Barcelona i màxim expert en climatologia històrica a Espanya, ha llegit en la documentació de segles passats guardada en els arxius descripcions de les destrosses provocades per aquests fenòmens. La pregunta que ens hem de fer és: són actualment més freqüents? De moment no hi ha estudis que puguin donar resposta a la pregunta plantejada, però el que sí que es pot dir és que cada cop el territori està més ocupat amb el que això significa d'augment de l'exposició.

Per totes aquestes raons es fa necessari conèixer quins són els riscos naturals de cada territori i la periodicitat en la seva manifestació (més complicat això darrer), així com establir els mecanismes adequats per gestionar aquest coneixement amb mesures de prevenció i adaptació.

La població n'hem d'estar al corrent i un exemple d'aquesta transmissió d'idees i de coneixement és la reunió anual d'observadors meteorològics de l'Alt Camp organitzada pel Centre Meteorològic de l'Alt Camp, del qual n'és el director Joan M. Boronat, i que l'edició de l'any 2008 ha tingut lloc a Valls el dissabte dia 15 de novembre.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (9)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Òscar Saladié  13 de Maig de 2009

Any 2008, no tan càlid però...

Molt bones a tothom!

No se si encara hi haurà algú que visiti aquest article sobre tornados i esclafits. Però aprofitant que a meitat novembre un comentarista es queixava que "no es diu que el 2008 ha estat un any molt fresc", ara que ja estem al 2009 aprofito per informar que el 2008 ha estat a nivell global el 10è any més càlid del període instrumental. Que cadascú tregui les seves conclusions i pensi si ha estat un any "fresc" o "menys càlid".

Òscar Saladié

Ferran  18 de Novembre de 2008

Enhorabona per l'article

 
Sr. Òscar Saladie, en primer lloc us vull felicitar pel vostre article i divulgació del mon dels fenòmens meteorològics que ens afecten a les nostres comarques. Soc un aficionat a la meteorologia que visc en un poble que pertany a la Província de Tarragona o Camp de Tarragona és que després de llegir diferents comentaris, ja no sé que posar..!!!
Crec que articles d’aquest tipus ajudant aportar informació, que moltes vegades és desconeguda per molts ciutadans, que en un futur pot aportar a conèixer millor el comportament d’aquests fenòmens en canvi climàtic o sense canvi climàtic.

Xavier Guarque  18 de Novembre de 2008

gràcies... o no

 Sr.Holden Rabascall: No tinc el gust... o no de coneixer-lo personalment, i a fe que en començo a tenir ganes perquè, entre d'altres coses, és molt agosserat -i fins ara ningú ho havia fet- enaltir-me fins els altars. A propòsit, ja em dirà a quina esglèsia o ermita -per mi millor- puc anar a venerar-me.
Si anar contra una incongruència porta això, aconsello a tothom que siguin més valents respecte al que fa mal als ulls.

ANZAME  18 de Novembre de 2008

PAGAR ELS PLATS TRENCATS.

 Senyor Oscar Saladie : En primer lloc permetim que li demani les mes sinceres disculpes per la meva desafortunada frase “Torne a caure en el nefast mot del ¨Camp de Tarragona¨ no em referia a vostè, perquè, es la primera vegada que tinc el gust de llegir-lo. D’un temps ansà, els reusencs, estem molt emprenyats per l´expressió “Camp de Tarragona”, no així el Tarragonès. No tan sols això si no que resta en perill, altres afers, polititzats. Aquests dies estan molt caldejats els anims en aquestes pagines del Reusdigital. Però quan vostè amb parla del Baix Penedès i Terres de l’Ebre i de què recuperin la seva natural denominació, vol dir que ens entenem. Repeteixo li demano disculpes i segueixo valorant la seva tasca en pro d´un futur, climatològic, millor.aZm

ermo  17 de Novembre de 2008

Bon article

Gracies Oscar pel teu article, soc aficionat a la Metereologia i trobo a faltar més articles sobre la temàtica als mitjans de comunicació, deixant de banda si existeix a no el canvi climàtic o el Camp de Tarragona.

Òscar Saladié  17 de Novembre de 2008

O tempora, o mores!

Benvolguts comentaristes i usuaris de REUSDIGITAL en general.
En primer lloc demanar-vos a tots disculpes pel meu confús article d'opinió, ja que no he sabut explicar quin era el tema central de l'article (el tema estrella sembla que sigui el CANVI CLIMÀTIC i no era aquesta la intenció).

Suposo que es començarà a dir que l'any 2008 ha estat un any fresc un cop s'hagi acabat l'any.

Jo sóc de les Terres de l'Ebre i visc al Baix Penedès.
Un cop tothom és coneixedor dels meus "antecedents territorials", afirmar que sóc conscient de la rivalitat Reus - Tarragona, però sincerament desconeixia aquest conflicte pel topònim Camp de Tarragona, que a partir d'ara tindré en compte.

Simplement per curiositat senyor Anzame. Em diu que "torno a caure amb el "nefast" mot de "Camp de Tarragona". Em podria dir quan va ser l'anterior vegada???

A la seva pregunta de si se on comença i acaba el "Camp de Tarragona", dir-li que quan parlo del Camp de Tarragona faig referència al conjunt de comarques que segons la Generalitat en formen part. No fa massa s'ha presentat el Pla Territorial Parcial d'aquest territori.

Però un cop contestada la seva pregunta, li vull manifestar que ni de lluny el meu objectiu era atentar contra la identitat de ningú ni de cap poble i no tinc cap problema en demanar disculpes si algú s'ha sentit ofés per aquest fet.

Com he manifestat sóc de les Terres de l'Ebre però resideixo al Baix Penedès, que actualment forma part del Camp(?), però espero que ben aviat passi a formar part del PENEDÈS.

Salut i bon ambient per tothom.

Holden Rabascall  17 de Novembre de 2008

saviesa humana, fenomen natural

El que passa és que ningú no en té ni puta idea de res; especialment quan es tracta del canvi climàtic.

I, per cert, si hom vol dir Camp de Tarragona, ho diu. Que no agradi a aquest mitjà ni a Sant Guarque no vol dir que no sigui la millor manera de designar-ho.

Bon nadal i santes pasques.

ANZAME  17 de Novembre de 2008

SEGUIM AMB ELS ENTUERTOS DELS CAMPS.

 Senyor Oscar Saladie: Agraeixo la seva argumentació sobre el canvi climàtic i les conseqüències sobre el planeta m’ha semblat correcta i l´aportacio de dades també, però torna a caure amb el ¨nefast¨ mot de ¨Camp de Tarragona¨. Vostè sab on comença i acaba el ¨Camp de Tarragona¨?, jo diria que no, quan, mes endavant, en el escrit fa esment de la reunió d’observadors meteoròlegs de l’Alt Camp, organitzada pel Centre Meteorològic de l’Alt Camp, del qual n´es el Director, Joan Maria Boronat i que l'edició de l’any 2008 ha tingut lloc a Valls el dissabte 15 de novembre. Com podem entrar en matèria científica si utilitzem l’expressió ¨Camp de Tarragona¨. El Centre Meteorològic de l’Alt Camp, on pertany, al ¨Camp de Tarragona¨?, per favor, sonsulti al seu col·lectiu i defineixi aquesta expressió que només pretén atenta contra la identitat de molts pobles que, com a mínim es mereixen respecta. Perdoni, el tornado, va afectar molt a Salou,Cambrils i Reus.Molt agrait i voldria deixar-li ben clar que vostè no en te cap culpa, d’altres, si.aZm.

canviescèptic  17 de Novembre de 2008

Canvi Climàtic

 Podria dir-me per que la massa de l'Àrtic ha crescut un 9% i ningú no ho comenta????
Podria dir-me per que no es diu que el 2008 ha estat un any molt fresc tal i com NO preveien els que tot ho preveuen???

Reportatges