Dimarts, 23 de Juliol de 2024

Rentat de cara al claustre del monestir de Poblet

La intervenció ha costat 800.000 euros

30 de Juliol de 2012, per ACN
  • El monestir de Poblet presenta el seu claustre restaurat

    ACN

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la delegada general de 'la Caixa' a Tarragona, Empar Martínez, han inaugurat aquest dissabte les obres de restauració del claustre major, en concret, de les voltes i els elements de recolzament. El claustre, d'estil gòtic, data de l'any 1331. Va ser construït per odre de Jaume II per substituir-ne un de més antic, d'estil romànic, del qual es conserva el templet hexagonal del lavatori.

El claustre presentava diversos problemes que afectaven els materials de construcció. La principal problemàtica era la presència continuada d'humitat a causa d'uns sistemes de coberta, canalització i evacuació de l'aigua de pluja molt limitat. A part, bona part dels materials s'havien envellit i a més, s'havien sotmès a anteriors restauracions menors, amb materials poc adequats.

La restauració ha consistit en la consolidació d'elements estructurals de les galeries del claustre i el lavatori, la preservació de revestiments i pintures, i una millora del sistema de recollida d'aigües. Així, s'ha canalitzat la coberta -al sobreclaustre- i s'han perllongat les gàrgoles per evitar que l'aigua esquitxi les columnes. Per millorar la recollida de la pluja s'ha instal·lat a terra un sistema de canalització que envolta el claustre i connecta amb la xarxa d'evacuació del monestir.

També s'han sanejat elements de pedra que presentaven fissures, esquerdes i erosió, i només s'han substituït exclusivament aquells que estaven més degradats. Les zones afectades s'han tractat impregnant-hi un producte consolidant. A la vegada, s'han repassat totes les juntes obertes i s'ha netejat tota la superfície per eliminar les restes de pols i de calç procedents de morters perjudicials per a la pedra. En el jardí s'han redissenyat els parterres de la vegetació i del sistema de rec per tal d'evitar humitats i s'hi han plantat espècies autòctones.

A banda del claustre, també s'ha fet una intervenció al retaule major d'alabastre de l'església, on s'ha fet una neteja de la pols superficial, s'han consolidat fragments que no estaven ben fixats, s'han estabilitzat les escultures i s'han reintegrat algunes parts perdudes com la cornisa de l'estructura arquitectònica i els dits de la mà de la verge. Aquesta actuació en concret ha suposat un cost de 90.000 euros.

Durant els parlaments, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que cal vetllar pel patrimoni del país i ha qualificat el monestir, amb vuit segles d'història, com a "signe de la nostra identitat col·lectiva". A la vegada, ha destacat que, en moments de crisi, projectes com aquest són mostra d'"autoconvicció" i de "continuïtat". Per la seva banda, el pare abat Josep Alegre s'ha mostrat confiat que el monestir atragui cada cop més visitants, tot i que la comunitat defuig d'un volum extremadament massiu.

"Després d'un procés llarg i complex ja tenim un claustre en condicions òptimes", ha declarat l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Lluís Grau. "Ha estat un projecte engrescador i una bona mostra d'iniciativa público-privada", ha afirmat la delegada general de 'la Caixa' a Tarragona, Empar Martínez. El projecte s'ha emmarcat en el programa Romànic Obert impulsat conjuntament per l'Obra Social 'la Caixa' i el Departament de Cultura. Les obres, fruit d'un acord que es remunta al 2009, es van iniciar el setembre de l'any passat i s'han enllestit aquest abril.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges