Dimecres, 17 d'Abril de 2024

Centre Social El Roser: de centre penitenciari a espai de transformació

El Centre Social el Roser és un equipament que depèn de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus

02 de Març de 2024, per Aleix Sanz
  • El Centre Social El Roser de Reus

    Iñaki Cacho

El Centre Social El Roser es desenvolupa a l'edifici de l'antiga presó preventiva de Reus, edifici catalogat com a BCIL i pertanyent a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’equipament suposa un programa innovador a Catalunya. Consta d'un refugi per a persones sense llar, un menjador social i un espai comunitari, concentrant així la totalitat dels serveis socials de la ciutat, característica que el converteix en la primera instal·lació integral d'aquest tipus.

La proposta és transformar una transformació. La presó, construïda l'any 1929, havia estat transformada en escola el 1979. Aquesta intervenció prèvia s'aprofita per realitzar un projecte en què els diferents estrats temporals dialoguen entre si, duent a terme un procés de selecció que mostra les capes constructives ocultes i les diferents transformacions, posant-les en valor. El projecte respecta i recupera l'edificació original, descobrint-ne l'estructura i la tipologia constructiva de l'època, fins ara oculta, amb la intenció d'evocar una imatge d'austeritat.

A l’edifici es distingeixen dues actuacions: la rehabilitació i posada a punt de l’edifici existent, una gran massa construïda amb maó i pedra amb cobertes inclinades de teula on es treballen els forats amb noves fusteries metàl·liques i vidres aïllants amb cambra d’aire; i la generació d’un nou volum en el buidat del cos no original, entre la construcció existent i la mitgera perimetral.

Aquesta intervenció treballa a diferents escales. D'una banda, s'estableix una dialèctica entre els nous elements, de caràcter més eteri, lleuger i tectònic, que contrasten amb la composició i els materials minerals estereotòmics de l'estructura existent, més pesada.

L’envolupant corresponent a la zona de l’hivernacle es forma a partir d’un sistema composat per quatre mòduls metàl·lics de secció triangular, recolzats sobre una estructura metàl·lica d’una planta d’alçada a base d’encavallades lineals amb una llum de 11m i disposant d’una alçada lliure de 3m.

Els quatre mòduls de l’hivernacle es situen entre els dos murs d’obra existents, generant una coberta en forma de dent de serra en la direcció transversal. Aquests mòduls es divideixen en vuit plans, amb una inclinació de 45º, formant una secció extruïda en tot el solar conformada per quatre triangles rectangles. Els vèrtexs inferiors d’aquests triangles es recolzen en les encavallades metàl·liques de l’estructura, tot generant els canals de recollida d’aigua.

D'altra banda, a la geometria de la planta en "H", que envolta dos patis, se li realitzen unes noves obertures transversals que, a través de les visuals, la permeabilitzen de manera "palladiana", eliminant l'estanquitat dels espais. Es replanteja així la lectura, el funcionament i els recorreguts de l'edifici al seu interior, alhora que també es fa a nivell urbà, alterant la relació amb el seu entorn immediat. Mentre que a la presó original s'hi accedia des de la via principal a través d'un portal monumental amb un mínim espai de vorera, a la proposta s'elimina el mur que limitava el pati de l'edifici penitenciari, convertint-lo en un espai públic obert cedit a la ciutat , que permet al vianant prendre consciència de l'equipament a través de la continuïtat de les seves façanes.

En una altra escala més domèstica, els elements com ara finestres, nuclis humits, etc. s'introdueixen per tangència reforçant la idea de palimpsest.

Tot el sistema de coberta i façana de la nova construcció s’acaba amb panells de policarbonat cel·lular encadellats entre si, de gruix 40mm i acabat traslluït per a la coberta i de gruix 50mm i acabat transparent per a les façanes, formant un gran hivernacle lineal. Per a disposar de ventilació natural a l’espai interior, la coberta inclou una sèrie de mòduls practicables en els plans inclinats. Les façanes, que tanquen els costats curts del solar, es plantegen amb generoses obertures que comunicaran els espais interiors amb les terrasses adjacents i estaran protegides de la pluja per ambdós voladissos a extrem i extrem.

La construcció continguda dins la nova envolupant tindrà una alta inèrcia tèrmica (murs de bloc de formigó, llosa inferior de formigó aïllada tèrmicament del terreny), de tal manera que a l’hivern, la pell traslluïda de l’edifici deixi passar la radiació solar a través de la coberta de policarbonat i pugui emmagatzemar-se amb els elements minerals continguts dins l’hivernacle.

El sistema constructiu de l’envolupant, mitjançant l’apertura de les finestres en coberta i dels panys de façana en ambdós extrems de la construcció, permet disposar una alta ventilació natural dels espais interiors, que combinada amb el desplegament d’un sistema de tendals horitzontals interiors amb teixit reflectant, genera una cambra coixí entre l’espai exterior i l’espai on es desenvolupen les tasques, assegurant així un confort raonable dels usuaris simplement amb mitjans passius i sense l’ús d’energia, que només es reserva per a les situacions pic de fred i calor.

Altres detalls que cal saber sobre aquest centre i els seus serveis

El Centre Social el Roser és un equipament que depèn de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus. Fa un any que funciona a ple rendiment i durant aquest període, ha complert l’objectiu d’oferir una atenció d’empoderament de les persones en situació de vulnerabilitat. En concret, des del gener de 2022 fins al 30 de setembre de 2023, ha dóna’t feina a 26 persones amb dificultats d’inserció en el mercat laboral ordinari. A més, el Servei Residencial d’Estada Limitada ha acollit 54 persones, algunes de les quals hi han estat en més d’una ocasió, des que va començar a funcionar el 7 de novembre de 2022 fins al 7 de novembre de 2023. El servei d’alimentació va atendre 2.450 persones durant el 2022, que va ser el seu primer any de funcionament.

Els dos serveis són també una oportunitat d’inserció laboral per a persones que tenen molta dificultat per trobar feina en el mercat laboral. Des del gener de 2022 fins al 30 de setembre de 2023, s’han contractat 26 persones d’inserció laboral. 24 han estat contractades per a treballar en el servei d’alimentació i 2, en el servei residencial a jornada parcial. En conjunt, aquest centre té com a objectiu impulsar les polítiques d’atenció a les persones amb nous serveis, com el de rentadora i dutxes, i una nova aposta per programes ja existents, com el de gestió alimentària i l’allotjament de persones en situació de vulnerabilitat social.

A més, l’equipament està concebut per potenciar la integració. Per això, acull també una cafeteria oberta a tothom i una sala a disposició de l’Associació de Veïns de la Urbanització Xalets Quintana.

Recentment, des de la regidoria de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, s’ha fet un balanç positiu d’aquest primer any de funcionament a ple rendiment del Centre Social El Roser, matisant que és un recurs social molt important per a la ciutat. Pel que fa al futur del servei d’allotjament que ofereix aquest equipament, des del consistori s’afirma que s’està explorant la possibilitat d’implantar un projecte basat en el model Housing first, és a dir, les llars compartides. Aquest és un nou model que consisteix en un acompanyament a les persones en situació de sense llar per tal que puguin recuperar la seva autonomia, així com les habilitats personals, socials i laborals.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics