Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Contra la soledat no desitjada

23 de Maig de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Tercera edat

    Gala Espín

La fundació Amics de la gent gran ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per tal de combatre la soledat entre la tercera edat. En aquest sentit, s'assenyala que fan falta voluntaris en diverses poblacions del país, com ara Reus o Mont-roig del Camp. De fet, des de l'organització s'apunta que són necessàries un centenar de persones que es vulguin sumar a les accions destinades a acompanyar i fer costat als avis. 

Situació durant la pandèmia



I és que si la soledat no desitjada és quelcom perjudicial per a la salut de qualsevol, en un context de crisi sanitària com l'actual les persones grans "han estat el centre d'atenció, per l'impacte del virus en aquest segment de població, però també pels prejudicis i els estigmes associats", segons fonts de la fundació. La delegada de l'ens al territori, Magda Civit, exposa en aquest sentit a Reusdigital.cat que a la capital de la nostra comarca "ha crescut molt la demanda de gent que ens demana que algú els visiti i els faci costat" arran de la covid. En el cas de Mont-roig i Miami, diu que la crida es produeix perquè "fa poc que hi som, que hem engegat la nostra activitat, i ens cal un cop de mà". Mentre a la persona gran no se li assigna un voluntari, el seguiment que es fa és telèfonic. 

És més, per als Amics de la gent gran "s'ha tendit a projectar una imatge de les persones d'edat avançada que no es correspon amb la seva diversitat. A banda, la pandèmia ha fet aflorar la "tensió" que ja es vivia en el sistema de cures. Segons l'informe L'impacte de la Covid-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran, de l’Observatori de la Soledat de la fundació, el 41% de la gent gran ha manifestat un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s'ha sentit "més" vulnerable.

Un servei d'acompanyament emocional



I quines tasques ha de fer, un voluntari? "Bàsicament, el que prestem és un servei d'acompanyament emocional a gent gran que està sola o se sent sola. En cap cas fem feines assistencials", precisa. En essència, un dia a la setmana (per dues hores), el voluntari es desplaça al domicili de la persona gran per visitar-la. "Poden sortir a fer un cafè, o a tombar una mica, o simplement establir una mica de conversa", detalla Civit. També es poden visitar residències, segons els casos. En tot cas, el voluntari sempre dedica el seu temps a la mateixa persona gran. "S'estableixen grans vincles", fa constar. 

La tria del voluntariat passa per un procés previ en què es fan entrevistes personals i formació. A partir d'aquí, es mira de connectar el nou voluntari amb les persones grans més adequades a la seva disponibilitat, però també al seu tarannà, o a les aficions. "Passa poc, però pot passar. De vegades, dues persones no connecten i en una situació com aquesta es pot cercar una nova parella, però no és el desitjable", argumenta. La majoria de les persones grans que demanen tenir companyes, a nivell català, són "dones, més grans de 80 anys i vídues", principalment. Pel que fa als voluntaris, habitualment parlem també de dones, d'entre 40 i 45 anys. Quant a la capital del Baix Camp, hi ha aproximadament una trentena de veïns que s'han sumat al voluntariat. 

Crida "urgent"



D'aquesta manera, i per tot plegat, Amics de la gent gran vol incorporar 100 persones voluntàries als equips de Reus, Tarragona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Girona, Sabadell, Cornellà, Sant Cugat, Granollers, Mont-Roig del Camp, Vilanova i la Geltrú, Mataró i el districte de l’Eixample de Barcelona. També a la comarca d'Osona. En aquest sentit, Covit manifesta que almenys en el cas del Camp de Tarragona, durant l'època més dura de la pandèmia "vam tenir un notable increment de peticions per fer voluntariat", que ha anat a la baixa amb el pas del temps i la millora del context sanitari. 

Amb tot, durant el 2021 el voluntariat va fer possible que persones grans gaudissin d’un total de 313.868 hores de companyia. Qui vulgui sumar-se al voluntariat ho pot fer a través del correu electrònic info@amicsdelagentgran.org o del telèfon 93 207 67 73. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges