Diumenge, 16 de Maig de 2021

Crida a la ciutadania per contribuir a la construcció del 'Reus del futur'

Pellicer i Llauradó presenten l'inici d'un procés de divuit mesos per preparar el nou Pla estratègic de ciutat a una dècada vista

14 d'Abril de 2021, per Marc Busquets
  • Pellicer i Llauradó, aquest dimecres

     

"Una eina per definir el futur de Reus". D'aquesta manera han descrit el batlle, Carles Pellicer, i la vicealcadessa, Noemí Llauradó, el nou Pla estratègic de ciutat tot albirant a l'horitzó el 2032. Per confeccionar-lo, en un termini de 18 mesos, es farà una diagnosi de l'estat "actual" de la capital del Baix Camp; s'obrirà un procés participatiu adreçat als veïns; i es comptarà amb les aportacions dels municipis propers per establir "què cal fer per tal que siguem sent un motor per al territori", en paraules de la líder d'Esquerra. Entre els propers mesos de maig i juny, a banda, es constituirà un fòrum en què unes 200 persones procedents de diversos àmbits i contextos hi diran la seva. 

L'experiència del PAM i del 'Pla de reactivació'

Pellicer ha assenyalat que l'objectiu del pla és el de "dibuixar les línies mestres del futur Reus" i ha demanat un "grans consens" ciutadà i polític per "assolir els reptes que tenim com a ciutat". Segons ha precisat tot seguit, el fet d'impulsar un document com aquest "certifica la importància de la gestió pública", tot recordant altres eines com el Pla d'acció municipal (PAM) 2019-2023 (del qual ha dit que "s'està complint") o el 'Pla de reactivació econòmica social' per minimitzar els efectes de la pandèmia. En aquest termini de 18 mesos per enllestir l'anomenat 'Reus horitzó 32', ha manifestat l'alcalde, "cal que aconseguim implicar-hi tothom". Tot plegat, segons ha subratllat, perquè "per ubicació, entusiasme i projecte, Reus té un futur brillant". 

Per part seva, Llauradó ha comentat que 'Reus horitzó 32' ha de donar resposta a la pregunta "com serà Reus, en una dècada?". En la seva voluntat de fer-hi participar també els partits amb representació al ple, la vicealcadessa ha avançat que ja s'ha produït una trobada amb les forces a l'oposició per anunciar-los l'inici del procés per tenir el Pla estratègic en un any i mig. També ha apuntat a la seva "rellevància" com a "eina que ens permetrà res més resolutius quan hi hagi contratemps com els actuals", en al·lusió a la pandèmia. En la mateixa línia que Pellicer, ha volgut destacar les experiències "positives" en la preparació del PAM i del 'Pla de reactivació econòmica i social'. 

Fòrum ciutadà amb 200 persones

A l'hora de concretar algunes de les característiques del pla 'Reus horitzó 32', Llauradó ha apuntat a tres fases i 18 mesos de durada. En primer lloc es farà una diagnosi actual de la ciutat "per tal de tenir una fotografia precisa" d'aquesta. En aquest sentit, els plans sectorials i les dades que ja són a l'abast de l'Ajuntament han de servir per aportar "informació molt valuosa" per concretar la imatge de la capital del Baix Camp. Més endavant, ja en una segona fase, es definirà "què volem ser" tot establint espais de "reflexió i participació". Finalment, i a la recta final del procés, es redactarà i tancarà un document que contindrà "accions i objectius concrets" a 10 anys vista. "Subratllem que la participació dels veïns serà essencial, perquè aquest no és el pla del govern, ni de l'Ajuntament. És el pla de tots", ha dit la vicealcaldessa. 

Una de les primeres iniciatives de 'Reus horitzó 2032' passarà, entre maig i juny, per l'establiment d'un fòrum ciutadà on unes 200 persones representatives de "la pluralitat i la diversitat" de la nostra ciutat hi diran la seva. L'any que ve, sempre i quan la situació sanitària ho permeti, s'obrirà un "gran" procés participatiu entre els veïns. A banda, es recolliran les impressions de localitats del territori amb la finalitat d'esclarir "què cal fer per tal que siguem sent un motor per al territori", segons Llauradó. "Ens volem engrescar i il·lusionar", ha conclòs. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan V.N.  15 d'Abril de 2021

FUM,FUM,FUM

Qui no té feina pentina la gata! No us sona això del PLA ESTRATÈGIC DE CIUTAT? Neix mort, i sense cap perspectiva d'èxit. No estan fent res ni solucionant els problemes actuals de la ciutat i de la ciutadania i ens volen vendre la moto de fer un pla estratègic de ciutat per a la propera dècada.
Mirin sr. alcalde i vicealcaldesa (a temps parcial), pensant en el Reus del futurs ens tenen absolutament abandonats en aquests moments tan crítics i durs que ens estan tocant viure a causa de la pitjor pandèmia que ha patit la humanitat en els darrers segles. No venguin més fum i en lloc de parlar,parlar i parlar, facin,facin,facin.Volem fets !

canicloso  15 d'Abril de 2021

Propaganda electoral adelantada.

Dos partidos políticos que no tienen mayoría, proponen un plan estratégico. Cuando lo primero que hay QUE HACER ES UN ACUERDO POLÍTICO ENTRE LOS PARTIDOS POSIBLES A GOBERNAR. Pues si en las próximas elecciones no salen estos partidos ¿Que pasará con el plan estratégico? A la mierda. Que forma de tomarnos el pelo señores. Estos dos líderes están ya agotados, como diría mi primo, AMORTIZADOS. Adiós, y hasta otra.

Josep  14 d'Abril de 2021

Josep

La foto ho diu tot.

Ni truen les Torres de El Pinar, ni soterren - fibra optica - la multitud d antenes de TV que embruten el paisatge urbà de Reus.

Molts anys de fotos i bla, bla, bla i encara tenim que fer un projecte de ciutat ?

Han convertit a Reus en un suburbi, brut i deixat; per anar a Barcelona seguim anant en "borreguero" cada 2 hores - així si ara tambe amb "borreguero" des de Ballisens.

Les entrades i sortides de Reus ...... deixades al igual que els polígons.

El comerç de Reus, gràcies al recoltzament de "La Fira" i el trasllat de la fira al Tecnoparc - "mort". I un ciutat plena de "lladres" de botigues.
Sense pla turístic, i confonent la animaciò dels carrers en montar un Port aventura 2.

Els passejos Prim i Sunyer, fan pena.

Falta categoria de ciutat.

Pellicer no ha sigut ni valen en implantar tot el sistema de carrils bici. Almenys agues donat un aire de modernintat a la ciutat.

Que trist

Tamino  14 d'Abril de 2021

PAM, o Pla estrategic de ciutat.

Encara penso que les idees/propostes són bones, però: "Alícia al país de les meravelles no existeix". Peus a terra, senyors. Comptes clars, i projectes escenificats, sempre amb una valoració. Perquè es llancen moltes idees: però el seu cost? Per quan? Com?... Senyors, no tinc valor si no van acompanyats d'una sèrie d'aspectes econòmics i estudis, impacte ambiental i social, també s'han d'associar a estudis com:
- Prioritats. Aprovació.
- Valoracions i el seu finançament.
- Impacte econòmic a la ciutat, la seva valoració i conseqüències.
- Seguiment de l'impacte econòmic i social sobre la ciutadania. Correcció o modificació si escau (estudi i seguiment socioeconòmic).
- Temps d'execució: Inici, final.
- El cost de la inversió, com es finança...
- Hi haurà desviacions pressupostàries?
El més important, però, és una participació ciutadana plural d'aquestes 200 persones. Si hi ha uns grans professionals, col·lectius molt preparats a l'EIX/2015, n'hi havia, i... res de res...
Senyors, menys coets, peus a terra, la casa comença amb bons fonaments per fer-la còmoda, segura i eficient...! Un pacte de ciutat, hi ha...? Bé, això és molt important... Vés amb nosaltres. Comença el circ!

Reportatges