Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Economia i salut, preocupacions dels veïns segons una enquesta de l'Ajuntament

La consulta s'ha fet a 300 persones menors de 16 anys i usuàries d'internet

25 de Maig de 2020, per Alba Cartanyà
  • El regidor Òscar Subirats presentant les conclusions de l'enquesta ciutadana

    Cedida

L'Ajuntament de Reus ha realitzat una consulta ciutadana durant el confinament per tal de conèixer com està vivint la ciutadania la situació actual derivada de la Covid-19. Un total de 300 persones han col·laborat a través d'un formulari en línia, totes elles reusenques, majors de 16 anys i usuàries d'internet. Les dades apunten que, en general, es redueix lleugerament la preocupació per qüestions sanitàries i es manté el neguit relacionat amb l'economia, fins i tot augmentant quan es tracta de l'economia global del país. La ciutadania també està preocupada per l'estat físic i anímic dels familiars que són població de risc, especialment gent gran.

La regidoria de Salut i Ciutadania va engegar l'enquesta al mes de març i s'ha desenvolupat en 2 períodes de l'època de confinament. Encara està prevista una tercera tongada, que inclourà valoracions sobre el procés de desconfinament. En vista dels resultats obtinguts fins ara, el regidor Òscar Subirats ha avançat en una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dilluns 25 de maig al matí, que cal "intensificar l'activitat sobre quatre grans eixos": "Vèncer la por i la inseguretat a través de la informació i l'educació; incrementar les accions de prevenció i protecció de la salut; potenciar iniciatives per una ciutat més saludable; i desenvolupar polítiques orientades a protegir les persones grans".

Confinament

Pel que fa als hàbits dins la llar, ha incrementat el consum de fruita i verdura, ha disminuït la presència de menjars preparats i també ha augmentat la rebosteria i brioixeria casolana. Des que es va iniciar el desconfinament, s'ha incrementat lleugerament els períodes que les persones estan fora de casa: s'ha passat de 2,4 dies a 2,9 dies.

Estat d'ànim

S'ha detectat un important percentatge de persones que se senten "molt enfadades, tristes o irades" i, en contraposició, un tant per cent important assegura sentir-se "optimista". En la segona enquesta s'ha preguntat també pel consum de substàncies, i s'ha conclòs que un 24% ha incrementat el seu consum d'infusions relaxants, un 15% ha incrementat l'ús de somnífers i un 20% l'ús de tranquil·litzants. Alcohol, tabac i haixix també han experimentat increments importants.

Pel que fa als infants majoritàriament, no ha variat l'estat d'ànim dels infants d'entre 6 i 16 anys amb el confinament, tot i que dos de cada deu es mostren més nerviosos/es ara que abans del confinament, el 38% es mostren menys tristos/es i apagats/es i el 30% més alegres.

Es valora positivament la mesura de permetre sortir als menors de 14 anys al carrer i es percep que ha estat una mesura amb molta acceptació per part dels infants. Tanmateix, la gent creu que en general no s'ha respectat les recomanacions fetes per aquestes sortides, tot i que ningú s'autopercep dins aquesta població que no les segueix.

Situació econòmica i laboral

Segons la majoria d'enquestats, no ha variat gaire el nombre de persones que aporten ingressos a la llar en comparació amb abans de l'estat d'alarma. Però sí que els ingressos s'han reduït un 18%, i es creu que ja no continuarà baixant sinó que la xifra es mantindrà.

Les despeses majoritàriament s'han mantingut, i fins i tot disminuït, en especial aquelles vinculades amb activitats d'oci, combustible i restauració.

La ciutadania preveu que les dificultats per fer front a les despeses augmentarà en un futur i que la situació econòmica afectarà previsions com la compra de cotxes o d'habitatges, o també les vacances i els viatges.

En l'àmbit laboral, el canvi principal ha estat el pas del treball presencial el teletreball i un 50% dels enquestats es mostren preocupats pel futur de la seva feina.



Aquest cap de setmana s'ha fet l'última onada de consultes, informació que serà "útil" per dissenyar les polítiques municipals que caldrà implementar a partir d'ara. Els panells amb tota la informació de l'enquesta ciutadana es poden consultar a la pàgina web de l'Ajuntament i també es pot accedir al primer informe i al segon

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  26 de Maig de 2020

Això és la veritat?

Potser cal fer menys estudis telemàtics i trepitjar més el carrer. Algú es creu que els joves segueixen els diaris o les informacions de les teles i les ràdios? No. Estan vivint en un altre estadi o món! Els ingressos econòmics estan sota mínims d'acord amb els nivells més o menys habituals. Si gairebé tothom té uns comptadors intel·ligents, segons deien, per què ara demanen que els usuaris facin fotos que cal enviar a les empreses. Menys informes i molta més claredat. No es normal, malgrat tot, sortir cada dia als mitjans per dir coses i no aclarir gairebé res.